havadurum

Çanakkale tahtında 'Ezine Peyniri' var

1932

 Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çanakkale Ticaret Borsası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 13 Haziran Perşembe günü saat:14.00’te Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun konuşmacı olarak katılımları ile Coğrafi İşaretlerde Son Gelişmeler, Ezine ve Roquefort Peynirleri konulu konferans Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı ve Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy, Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Temiz, Borsa Meclis Üyeleri Sinan Erdoğan, Güray Özsoy, Cengiz Yanmaz, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, TKDK Koordinatörü Hasan İskender, Meslek Komitesi Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları ve üyeleri, Kooperatif başkanları ve üyeleri, Birlik başkanları ve üyeleri oda ve borsa üyeleri, tarım ve orman ilçe müdürleri ve teknik personeli, danışman firmalar ve ilgililer katıldı. Çanakkale’deki tarım hayvancılık ve süt-peynir üretimi konusunda bilgilendirmede bulunan  Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, coğrafi işaretlemelerin ürünlerin coğrafi bölgeden kaynaklanan mal veya hizmetleri diğer bir coğrafi bölgeden kaynaklanan aynı veya benzer mal veya hizmetlerden ayırt etmekte olduğunu belirterek; “Ezine Peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumuna göre Coğrafi işaret tescil belgesi verilen en önemli ürünlerimizin başında yer almaktadır” dedi.  

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında; “Çanakkale; 3 milyon 316 bin dekar tarım arazisi ile 112 farklı ürünün üretildiği, tarım alanlarının yüzde 34’ünde sulu tarımın yapıldığı, Tarımsal Üretimde çeşitlilik ve üretim miktarı bakımından Türkiye’nin en önemli illerinden biridir. Üretilen bu 112 ürünün65’i ekonomik öneme haiz olup, bu ürünlerden de 46 tanesi üretim miktarı bakımından 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de ilk on sırada yer almaktadır. Ülkemizde üretilen Nektarinin yüzde 25’i, Kapya Biberin yüzde 20’si, Şeftalinin yüzde 17’si ilimizde üretilmekte. İtalyan Çimi, Yem Bezelyesi, Sorgum yeşil ot, Yemeklik Bakla, Yulaf Yeşil Ot, Kapya Biber, Şeftali, Nektarin gibi 9 tane ürünün üretiminde ilimiz Türkiye’de birinci sıradadır. 2018 yılında ilimizde toplam 2 milyon 800 bin ton tarla ürünü, 924 bin ton sebze, 548 bin ton meyve üretilmiştir.  Çanakkale; Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılı verilerine göre, yüzde 83’lük kısmı kültür ırkı olmak üzere 215 bin büyükbaş hayvan varlığının yanı sıra, 475 bin koyun ve 235 bin keçi olmak üzere toplam 710 bin küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemiz hayvancılığında önemli bir yere sahiptir. Kanatlı sektöründe ise; 235 adet kümeste, dönemde 5 milyon 800 bin adet broiler üretimi yapılarak ülkemiz toplam broiler üretiminin yüzde 2,6’sı karşılanmaktadır. Son yıllarda büyük bir atılım gösteren arıcılığımızda, arılı kovan sayımız 80 bine ulaşmış. İl Müdürlüğümüz tarafından 2017 yılı sonunda hazırlanan arılı kovan projesi Bakanlığımız tarafından desteklenerek, 2018 yılında 400 üreticimize 5.750 adet Arılı Kovan dağıtımı yapılarak toplam bal üretimimiz 1700 tona ulaştı. İlimizin tarımsal üretim gelirlerinin toplamı 2018 yılı verilerine göre 5 milyar 867 milyon TL’dir” dedi.
 
“Üretilen 752 bin ton peynirin yüzde 5’i ilimizde üretilmektedir”
Çanakkale’de peynircilik ve Ezine peynirinin önemine değinen Karadağ; “Ülkemiz 2018 yılı verilerine göre 752 bin ton peynir üretilmiş ve bu üretiminin yüzde 5’ini ilimizde üretilmektedir. Yıllık 575 bin ton sütün üretildiği ilimizde 2018 yılında 37 bin ton peynir üretilmiştir. Türkiye’nin en lezzetli beyaz peynirlerinin arasında yer alan adı Çanakkale ile özdeşleşen Ezine Peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumuna göre Coğrafi işaret tescil belgesi verilen en önemli ürünlerimizin başında yer almaktadır. İlimizde Coğrafi işaretli 4 ürün bulunmakta (Ezine Peyniri, Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Çanakkale Halısı). 3 ürün için başvuru yapılmıştır. (Bozcaada Çavuşu, Lâpseki Şeftalisi, Ezine İnek Peyniri) Tarımsal ürünlerde Coğrafi İşaret Tescilinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Tarım ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile satılması tüketicilerin algısında kalite ve güveni temsil ettiği için yüksek fiyatla satın alınmaktadır. Böylece ürün farklılaşıp piyasa kimliği kazanmış olur. Dolayısıyla pazarlama olanakları da artmış olur. Tüketiciler kaliteli ve güvenilir ürün tüketirken, üreticiler de önemli gelir artışı sağlarlar. Kırsal kalkınmaya önemli katkılar sağlanmış olur. Coğrafi işaret tescili yalnızca ekonomik kazançların sağlanmasında değil, geleneksel bilgi ve üretim biçimlerinin sürdürülerek kültürel mirasın korunması için de bir araç görevi üstlenmektedir. Ürünleri taklitlerine karşı korur, haksız rekabeti önler. Ayrıca coğrafi işaret başvurusu yapma ve kullanım hakkına sahip olan kişiler, tescilli adın kullanımından veya benzer ürünle ilgili ticari kullanımdan yarar sağlayacak üçüncü şahısları önleme hakkına sahiptir. Yine, ürünün üçüncü şahıslarca ambalajda, reklamda veya yazılı belgedeki esas özellikleri ile yanıltıcı bilgilere yer verilmesini önleyebilirler. Bir diğer önemli husus da, Coğrafi İşaretlerin coğrafi bölgeden kaynaklanan mal veya hizmetleri diğer bir coğrafi bölgeden kaynaklanan aynı veya benzer mal veya hizmetlerden ayırt etmektir” dedi. Erdem Karadağ konuşmasının sonunda Coğrafi İşaretlerde Son Gelişmeler ve Ezine ve Roquefort Peynirleri konusunda düzenlediğimiz konferansa katılım sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş