havadurum

Çanakkale temkinli

2333

 

Coronavirüsü pandemisi nedeni ile dünya alışık olmadığı bir süreçten geçiyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de radikal tedbirler aldı. Tedbirlerden etkilenen iki ayrı hizmet sektörü olan alışveriş merkezleri ile berber ve kuaförler, iki aylık kısıtlamadan sonra ilk kez iş başı yaptı. Çanakkale’de hizmet veren ve kentin önemli sosyal yaşam alanlarından olan Troy Park AVM ve Esas 17 Burda AVM kapılarını kent halkı için açtı. İki alışveriş merkezinde de sessizlik hakimdi. İşyerlerinin büyük bir kısmı kepenklerini açmazken, vatandaşların ilgisi ise yok denecek kadar azdı. Alışveriş merkezlerinde, sadece süper market ve sayısı bir-ikiyi geçmeyen bazı iş yerleri açıldı. Bu anlamda Çanakkale, alışveriş merkezleri konusunda temkinli davranmaya özen gösterirken, coronavirüsü tehlikesinin hala geçmediği göz önüne alındığında, vatandaşlar korunma kurallarını sürdürüyor… 

 
Berber ve kuaförler kontrollü!
AVM’ler gibi iki aylık bir aranın ardından berber ve kuaförler de iş başı yaparak dükkanlarının kapılarını açtılar. Uzunca bir aranın ardından kepeklerini kaldıran berber ve kuaförler, hizmetlerini dezenfektan ve sosyal mesafe kurallarını gözeterek sürdürüyor. 
 
 
“Mesafe ve hijyen kurallarına uyuyoruz”
Yaşar Abat (Metin Kuaför): Yaklaşık iki aydan bu yana kapalıyız. O kadar uzun bir süre sonra iş yerimizi açabildiğimiz için mutluyuz. Öncelikle iş yerimizi dezenfekte ettik. Sonrasında koltuklarımızı azalttık, koltukların aralarını boş bırakmak suretiyle iş yerimizde bir sosyal mesafe alanı oluşturduk. Sonrasında belediye ekipleri ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri dezenfektan işlemlerini yaparak, randevu sistemi ile işimize başladık. Gün içinde de her müşterimizden sonra kullandığımız malzemelerden, müşterilerimizin oturacağı koltuğa kadar dezenfekte edip hijyen kurallarını yerine getiriyoruz. Sonuçta vatandaşlar da iki aydır evlerindeler ve ihtiyaçları da çoğaldı haliyle. Bu ihtiyaçları karşılayacak olanlar da bizleriz. Bizler de bu kadar kapanmanın yeterli olduğunu düşünüyoruz. İşimize başladık, umarım bundan sonrası hayırlı olur. 
 
 
“Malzemelerimiz yetersiz”
Uğur Emik (Bir Berber): Tehlikeli bir süreç geçirdik. Yapılması gereken önlemler alındı. Bundan sonra bu sürecin nasıl işleyeceğini göreceğiz. İnsanların bilinçsiz bir biçimde hareket ettiğini gözlemliyoruz, yetersiz malzeme, kontrolsüz iş planlaması ile kısa süre sonra tekrar kapanacağımızı düşünüyorum. Kısa sürede karar verildi ve malzeme tedarik etmek için malzeme bulamadık, olanlar da zaten ateş pahası. Eski sistemde devam ettirmeye çalışıyoruz, ama çok da sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Randevu usulü ile çalışıyoruz, müşterilerimizin arasında bir saatlik boşluk bırakarak hizmet veriyoruz. Her tıraştan sonra makineleri, malzemeleri dezenfekte ediyoruz, steril malzemeler kullanmaya özen gösteriyoruz. Örtüleri, bezleri, tek kullanımlık olanlarından kullanıyoruz, iş yerimizi her tıraştan sonra bir saat havalandırıyoruz.
 (Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
 
 
Paylaş