havadurum

Çanakkale ve Kepez, ÇABİS'te birleşti

963

 Çanakkale Belediyesinin ‘Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik` projesi kapsamında kurduğu Çanakkale Akıllı Bisiklet Sistemi (ÇABİS) park alanı, Kepez’e de kuruluyor. Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi tarafından, ÇABİS Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi için ücretsiz yer tahsisi protokol imza töreni düzenlendi. Protokolün amacının, sağlıklı yaşamı arttırmak ve komşu ÇABİS kullanan vatandaşların komşu belediyelere rahatlıkla ulaşmalarını sağlamak olduğu belirtildi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan’ın imza töreninde yaptıkları konuşmaların ardından imzalar atıldı. Başkan Gökhan konuşmasında, ÇABİS’li vatandaşların Kepez, Güzelyalı ve Dardanos’a gittiklerinde park sorunu yaşadıklarını söyledi. Vatandaşların sorun yaşamamaları için bu protokolün gerçekleştiğini söyleyen Gökhan, protokolün 2 belediyeye de hayırlı olmasını diledi. Gökhan; “ÇABİS bisikletlerimiz var, istasyonlarımız var. Toplam 11 tane ÇABİS istasyonumuzda, 84 tane park yerimizde, 72 bisikletle ÇABİS hizmetini veriyoruz. Bisikletler kiralanıyor, belli güzergahta bir yerde başka bir yere ulaşılabiliyor. ÇABİS’in bugüne kadar 7 bin 600 tane üyesi oldu, bugüne kadar ise 41 bin kiralama oldu” dedi.

“Kepez’e yapacağımız ÇABİS park yerlerini çoğaltacağız”

2 park yerinin Kepez’e yetmeyeceğini söyleyen Gökhan, bunların ileriki günlerde çoğalacağını belirterek; “Bizim ÇABİS sistemimiz, 16-20 Nisan tarihinde 2’nci Uluslararası Şehir Çevre ve Sağlık Kongresinde Bisiklet Yaygınlaştırma Projesi’nde 2’ncilik ödülü aldı. Bu sistemi Çanakkale içerisinde kurduk ama hem mücavir alanımız olan Dardanos, Güzelyalı ve Kepez var. Kepezle, zaten iç içeyiz. Oralarda ÇABİS İstasyonu yok. Yani buradan bisiklet kiralayan birisi Kepez’e gittiğinde onu orada bırakıp başka bir yere gitmesi söz konusu değil. Bisikletlerin mutlaka en yakın ÇABİS istasyonuna bırakılması lazım. Biz de Kepez Belediye Başkanımızla görüştük ve Kepez’e de 2 noktada ÇABİS İstasyonu kuracağız. Yani buradan bisiklet kiralayan bir vatandaş, bisikletini Kepez’e götürüp oraya bırakabilecek. Güzelyalı ve Dardanos’a giden bir vatandaş da bisikletini tekrar Kepez’e bırakabilecek, buraya gelmesine hiç gerek kalmayacak. Kepez’e şimdilik 2 istasyon yapıyoruz. Ben, tahmin ediyorum ki, Kepez’e 2 ÇABİS istasyonu yetmeyecek. Teklif geldikçe ÇABİS istasyonlarını çoğaltacağız. Zaten bizim buradaki hedefimiz, hava kirliliğini engellemek, gürültü kirliliğini engellemek, fiziksel aktiviteyi arttırmak için bisikletin kullanımını teşvik eden her türlü çabayı gösteriyoruz. Zaten Kepez’de bu konuda duyarlılık gösteriyor. Dolayısıyla hem Kepezliler, oradan bisiklet alıp Çanakkale’ye gelecekler hem Güzelyalı, Dardanos ve ya Kepez altındaki sahillere gidebilecekler” dedi.
 
“Havaalanının kalkması gerekiyor”
Protokol imza töreninde konuşan Başkan Mutan, havaalanına değinerek kentte çok yer kapladığına dikkat çekti. Mutan; “Kepez’in konumu belli. Çanakkale’nin bizden sonra mücavir alanları var; Güzelyalı, Dardanos gibi.  Zaten dikkat edilirse zaman zaman ÇABİS bisikletli vatandaşlar, Kepez’den geçerek veya Kepez’deki alanları değerlendirebiliyorlar. Mevcut entegre ulaşıma kamu taşımacılığının bir parçası gibi. Zaten şuandaki protokolümüz de ona dayanıyor. ÇABİS son derece takdir edilir bir proje. ÇABİS, inşallah daha etkin ve daha yaygın hale gelirse belki biraz daha kıta Avrupa’sındaki bazı ülkelere benzeriz gibi geliyor. Bu ilde özellikle motorlu araç sayısı çok fazla. Motorlu araç sayısının getirimi ile birlikte kentte otopark sorunu oluyor. Zaten her zaman söylediğim bir şey var. Havaalanını buradan kaldıralım, oraya kamu kampusu yapalım hem eski kent rahatlasın hem de kamu ile alakalı işleri olan vatandaşların toplandığı bir alanda ve orada bir dikey yapılaşmaya gidersek kent de rahatlamış olur. Bunu çok söylüyoruz ama maalesef öyle olmuyor. AKP’li bir vekil, ‘bu hava alanı buradan kalmalı demişti. O vekil bu konuyu söylerken hava alanının 2’nci terminali yapılıyordu.  O vekil gitti bu sefer 3’üncü bir havaalanı terminali yapıldı. Yani ortada garip bir ironi oluştu. Aslında havaalanı komple giderse kent de rahatlar, otopark sorunu da kalmaz. Havaalanı zaten kentin gelişimi açısından bir engel. Bisikletler çoğalsın, insanlar sağlıklı bir şekilde yaşasın” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş