havadurum

Çanakkaleli turizmciler "Döviz kurlarındaki yükseliş vatandaşı iç pazara yönlendirdi"

2799

 2018 yaz aylarında başlayan ve artarak devam etmekte olan ekonomik kriz, tüm kesimleri derinden etkiliyor. Krizin açtığı yaraları sarmaya çalışan esnafın korkusu, yaz döneminde beklenilen verimin alınamamasıydı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Yöresel Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik,  Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer ve Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı İsmet Balkan, ülke turizminin Çanakkale’ye ve kent esnafına etkilerini değerlendirdiler. Yaşanan ekonomik krizden dolayı Türk lirasının değer kaybettiğini söyleyen turizmciler, bu durumun iç pazarı çok olumlu etkilediğini ifade ettiler. TÜRSAB Çanakkale Körfez Yöresel Temsil Kurulu Başkanı Çelik; “Döviz kurtlarının yüksek olması, iç pazar müşterisinin yurt dışına gidememesini sağladı. Bu da iç pazarı olumlu etkiledi. Çanakkale bölgesi için bu, pozitif bir hareket yarattı. Yabancılar, kendi paralarının daha kıymetli olmasından dolayı Çanakkale’yi tercih ettiler. Otellerimizin çoğu balkan müşterileri ile doldu” dedi. Türk vatandaşlarının yıllık izinleri dolayısıyla, Temmuz ayı içerisinde Türkiye’ye doğru bir hareketliliğin olduğunu söyleyen ÇATOD Başkanı Aydeğer; “Tabi döviz kurunun yüksek olması, özellikle yurt dışına yönelik turların sayılarında azalma ama tatili yurt dışında geçirmeyi planlayan Türk vatandaşlarımızın daha ekonomik olması nedeniyle yurtiçinde seyahat etmeleri için başka bir alternatif kanal açtı. Bu da özellikle sahil bölgelerine daha olumlu bir şekilde yansımıştır” ifadelerini kullandı. 2019 yazında vatandaşların, Çanakkale gibi yakın yerleri tercih ettiklerini söyleyen ÇATUD Başkanı Balkan; “Çanakkale’de de artık biraz daha merkezin dışındaki bölgeler, Kaz Dağları, Assos, Troya Antik Kenti, Gökçeada, Bozcaada gibi yerler tercih sebebi oluyor. Ekonomik kriz, vatandaşın çok uzağa değil, daha çok yakın noktalara yönelmesini sağlıyor. Bundan da Çanakkale turizmi oldukça iyi yararlandı” dedi. 

 
“Bu yıl çalışmalarımızın meyvesini toplamaya başladık”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Yöresel Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik; “Yaz sezonunda dış pazardaki daralmadan dolayı iç pazar, geçen yıllara göre artarak kendini gösterdi. Tabi döviz kurlarının yüksek olması, iç pazar müşterisinin yurt dışına gidememesini sağladı. Bu da iç pazarı olumlu etkiledi. Çünkü Türk parasının değer kaybetmesi, vatandaşı iç pazara yönlendirdi. Yurt dışındaki müşterimiz de Türkiye’de Türk Lirası’nın kendi paralarına göre düşük olmasından dolayı Türkiye’yi tercih etti. Çanakkale bölgesi için bu, pozitif bir hareket yarattı. Yabancılar, kendi paralarının daha kıymetli olmasından dolayı Çanakkale’yi tercih ettiler. Otellerimizin çoğu balkan müşterileri ile doldu. Dış pazarının geri dönmesinden dolayı otel fiyatları yükseldi, dolayısıyla iç pazar müşterisi otellerde kendine yer bulamadı. Dolayısıyla turizm hareketi kuzeye, yani Güney Marmara’ya doğru kaydı. Ayvalık’tan, Erikli’den, Saros Körfezi’ne kadar olan bölgedeki turizmciler, geçen yıllara göre büyük fark yaşadılar, bundan dolayı da mutluyuz. Kent turizmine uzun bayram tatilinin büyük etkisi oldu. Bugün bile 15 Temmuz dolayısıyla üç günlük tatil dolayısıyla bölgemize ciddi bir talep olmasına neden oldu. Tabi önümüzde daha Kurban Bayramı var. 15 Eylül gibi işlerimizin bitmesini bekliyoruz ama şuan turizmin Çanakkale ekonomisine çok ciddi katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Turizm, şuan ülke genelinde ve Çanakkale bölgesinde bir lokomotiftir. Biz turizmciler olarak, üç yıldır yerimizde durmadık. Eskiden bir çalışıyorsak, insanüstü bir gayretle son üç yıldır üç katı fazla çalışarak, bölgenin reklamını uluslararası fuarlardan ulusal fuarlara kadar Çanakkale tarihinde görülmemiş bir şey gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu yıl da bunun meyvesini toplamaya başladık. Burada devletimizin, belediyemizin çok kıymetli çalışmaları da oldu. Troya Yılı ilan edildi, Troya Müzesi açıldı ve bunların yansımasını bu yıl görebiliyoruz. 2019 yılı sonunda Troia Ören Yeri’ne giriş rekoru kıracağız. Tabi bizim, bütün bunları kaldırabiliyor, sindirebiliyor olmamız gerekiyor. Bu anlamda esnafımızdan, gelen misafirlerimizin çok iyi bir şekilde ağırlamalarını ve onların bir sonraki yıl da Çanakkale’yi tercih etmelerini sağlamalarını istiyorum. İnsanlar, ‘Öyle güzel bir yere gittik ki, fiyatlar çok uygun, esnaf çok güzel ağırladı’ desinler. Çünkü burada yaptığımız herhangi bir çalışma bize olumlu olarak yansıyacaktır” dedi. 
 
“Sürdürülebilir bir turizm anlayış içerisinde hareket etmemiz çok önemli”
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer; “Çanakkale turizmi, 2019 sezonunda Türkiye turizmi gibi oldukça olumlu bir seyir halinde. Özellikle yurtdışından gelen turist sayısında gözle görülür bir artış yaşıyoruz ve hissediyoruz. Bunun yanı sıra iç turizmdeki hareketliliğin geçtiğimiz yıllara göre benzer nitelikte olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın yıllık izinleri vesilesiyle, Temmuz ayı içerisinde Türkiye’ye doğru bir hareketlilik oldu. Temmuz ayından itibaren iç pazar hareketinin daha üst seviyelere ulaşacağına inanıyoruz. Tabi 23 Haziran seçimleri de iç turizmin hareketlenmesine engel teşkil etmişti, şuandan itibaren iç turizmin daha olumlu yönde hareket edeceğini düşünüyoruz. İç turizmi geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda pozitif yönde bir hareketin olduğunu tüm bölgelerimizde söyleyebiliriz. İç turizm ağırlıklı olan bilgelerde hareketlenme olacağını ifade etmek isterim. Tabi döviz kurunun yüksek olması, özellikle yurt dışına yönelik turların sayılarında azalma ama tatili yurt dışında geçirmeyi planlayan Türk vatandaşlarımızın daha ekonomik olması nedeniyle yurtiçinde seyahat etmeleri için başka bir alternatif kanal açtı. Bu da özellikle sahil bölgelerine daha olumlu bir şekilde yansımıştır. Tabi şuanda sezonun ortasına geldik. Bizim için en önemli konu, sürdürülebilir bir turizm anlayışı içerisinde hareket etmemiz. Yani yıla yayılmış bir hareketin olması hem şehir, hem bölge, hem de ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlayacaktır. Bunu sağlamamızın en önemli koşullarından bir tanesi, bölgede sürekli sürdürülebilir etkinliklerle gerçekleştirmek. Bir diğer konu da, Çanakkale’nin beslenmiş olduğu kültür turizmine ağırlık vermek. Bu iki olgu turizm alanında güçlendirildiği müddetçe Çanakkale’nin hem ülke pastasındaki aldığı pay artacaktır, hem de Çanakkale turizmi her geçen gün güçlü bir turizm destinasyonu olma noktasında emin adımlarla yürüyüşüne devam ediyor olacaktır. 2018 Troya Yılı destinasyon pazarlaması açısından tüm ülkeye örnek olmuş, çok önemli kültür ve turizm hamlesi olarak gerçekleşti. Çanakkale, yaklaşık 200’e yakın uluslararası fuarda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ana yüzü olarak tanıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanlığımızın katkıları ile pek çok ülkede Troia temalı sempozyumlar, toplantılar düzenlendi. bu bölgemiz için en büyük tanıtım fırsatını getirdi. 
 
“Troia Festivali’ni canlandırmalıyız”
Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği (ÇATUD) Başkanı İsmet Balkan; “Acentelerde yurt dışı turlar yarı yarıya düştü. Bu da iç turizmi canlandırdı. Nasıl Çanakkaleliler, dışarıya gitmiyorlarsa, yakın yerleri tercih ediyorlarsa, şuanda da aynı şekilde İstanbullu, Çanakkale gibi yakın yerleri tercih ediyor. Çanakkale’de de artık biraz daha merkezin dışındaki bölgeler, Kaz Dağları, Assos, Troya Antik Kenti, Gökçeada, Bozcaada gibi yerler tercih sebebi oluyor. Ekonomik kriz, vatandaşın çok uzağa değil, daha çok yakın noktalara yönelmesini sağlıyor. Bundan da Çanakkale turizmi oldukça iyi yararlandı. Şuanda yurt dışındaki işçilerin tatil dönemlerindeyiz. Özellikle balkan ülkelerinden Türkiye’ye büyük ilgi var. Türk lirasının düşük olması, turistlerin daha uygun tatil yapmalarına neden oluyor. Ülkemizdeki konaklama fiyatları da onlar için çok cazip hale geldi. Troia Festivali’nin iptal edilmesi çok yanlış oldu, kesinlikle doğru bulmuyoruz. Fakat Çarşamba günü (Yarın) bu konuyla ilgili belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir toplantı yapacağız. Uzun yıllar yapılmış ve geleneksel hale gelmiş uluslararası bir festivalin iptal edilmemesi gerekiyor. Burada belediyenin de yükü azaltılarak, sivil toplum örgütlerine yayılmış bir şekilde festivalin yapılması ve geleneğin devam etmesi için çalışacağız. Fakat eskiden olduğu gibi sadece Çanakkalelilere yönelik etkinliklerin yerine, dışarıdan özellikle Türk sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu Troia Festivalinin yapılması yönünde çalışma yapıyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş