havadurum

Caretta Özgür, doğal yaşamına kavuştu

660

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) denetimi altında tedavisi tamamlanan CarettaCaretta, denizle buluştu. 2017 yılı Aralık ayı başında yaralı halde bulunduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi`ne (DEKUM) getirilen carettacaretta, İstanbul Akvaryum`da tedavi altına alındı. Uzman ekibiyle sualtı canlılarının bakımını doğal ortamına en uygun şekilde sağlayan aynı zamanda Deniz Kaplumbağaları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olan İstanbul Akvaryum`da iyileşene kadar bakılan carettacarettaya `Özgür` adı verildi. 6 aylık bir bakım ve tedavi sürecinin ardından doğal ortamına bırakılmasına karar verilen Caretta Özgür, İstanbul`dan Çanakkale`ye getirilerek ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi`nde denize bırakıldı. CarettaCaretta’yı Çanakkale Sularına Geri Bırakma Etkinliği’ne ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü, DKMP Çanakkale Şube Müdürü MevlütÖzyanık, ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, İstanbul Akvaryum Veteriner Hekimi Murat Mirzaoğlu,UzmanAkvarist Nebi Arslan ve öğrenciler katıldı. 

 
ÇOMÜ, CarettaCaretta Özgür’den ayrıldı…
ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, Cadetta Özgür’ün denize bırakılma etkinliğinde konuşma yaptı. Özdilek; “Özgür adını verdiğimiz dişi CarettaCaretta bize 2017 yılı Aralık ayı başında bildirildi. Gökçeada kıyılarında tekne çarpması sonucu başından yaralanmış olarak DEKUM’a geldi. İlk müdahalesi yapıldıktan sonra bir süre burada bakıma alındı. ÇOMÜ DEKUM olarak, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolünde bu hayvanların bakımını üstleniyoruz. Ancak barındırma olanaklarımız sınırlı olduğu için İstanbul Akvaryum ile bağlantıya geçtik ve İstanbul Akvaryumda talebimizi geri çevirmeyerek rehabilitesini devam ettirmek üzere CarettaCaretta Özgür’ü aldı ve orada da bizimle istişare halinde bakımı yapıldı. CarettaCaretta Özgür kendini topladı, havaların ısınmasıyla birlikte artık doğal ortamına karışabilecek kanaatine varıldı. Bugün Özgür`ü denize kavuşturacağız” dedi. 
 
“Canlıları tedavi edip tekrar doğaya salmaktan mutluluk duyuyoruz” 
Deniz Kaplumbağaları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olan İstanbul Akvaryum Veteriner Hekimi Murat Mirzaoğlu; “DEKUM tarafından tedavisi süreci başlatılan CarettaCaretta Özgür’ü İstanbul Akvaryum olarak, rehabilitasyon merkezimizde 6 ay misafir ettik. Şu an durumu çok iyi ve nesli tükenmekte olan bir canlının tedavi sürecini bitirip, tekrar doğaya salmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş