havadurum

Çarşı esnafı umutlu..

887

 

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren esnafa destek amaçlı, esnafın 2019’a daha güzel bir başlangıç yapması amacı ile Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi, Kemalpaşa Mahalle Meclisi ve Kemalpaşa Muhtarlığı işbirliğiyle Çarşı Şenlik etkinliği düzenleniyor. 29 Aralık`ta `Çarşı`da Buluşalım` sloganı ile çarşının hareketlenmesi amacı ile alışveriş günü düzenlenecek. 29 Aralık`ta gün boyunca Çarşı Caddesi`nde yapılacak olan farklı etkinliklerle şenlik havası esecek. Yılın son Cumartesi günü, tüm çarşı ve dükkanların süsleneceği alışveriş gününde, animasyon ve yerel müzik grupları tarafından çeşitli gösteriler yapılacak. Düzenlenecek etkinlikle 2018’in kötü günlerine ‘elveda’, 2019’a da ‘merhaba’ denilecek. Çarşı esnafı, gazetemiz Çanakkale OLAY’a 29 Aralık’ta saat 14:00 ile17:00 arasında yapılacak olan etkinlik ile ilgili görüşlerini paylaştı. Nabi Giyim sahibi Nabi Gök, Loris Parfüm işletme sorumlusu Kurtuluş Güren, Tansel Oktay ve Kafe Deniz Kabuğu işletme sahipleri Mehmet ve Mehtap Uğurlutan çifti, organizasyonun hayırlı olmasını dilediler. 

 
 
“Çarşı Caddesi’ne sahip çıkılmalı”
Etkinliği olumlu karşılayarak, esnafa katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Nabi Giyim sahibi Nabi Gök; “Ekonomik kriz, sadece Çanakkale’de değil, tüm dünyada var. Esnafın yararına olacak her çalışmayı desteklemek, bizim görevimizdir. Bu çalışmanın, sadece bir gün ile sınırlandırılmaması gerekiyor. Böyle çalışma olan illerde, belli tarihler vardır. Çanakkale’de de belli zaman diliminde olması gerekiyordu, 20 Aralık-29 Aralık gibi. Tabi bu, vatandaşa teşvik amaçlı, esnafa katkı amaçlı yapılmıştır. Biz de bu etkinliğe destek vermek için, bin kişilik pilav ikramında bulunacağız. Bazı esnaf arkadaşlar da hazırladıkları çeşitli hediyeleri, gelen vatandaşlara, müşterilere sunacaklar. Bu tür etkinliklerin yanı sıra Çarşı Caddesi’ne sahip çakılmalı, Çarşı Caddesi’nin sorunlarının artık çözüme uğraması gerekiyor. Bizim elimizde projeler var, umarız bize yardımcı olurlar. Çarşı Caddesi, Çanakkale’nin kuruluş yeridir. AVM’lerle burayı bitirme noktasına getirdiler. Artık, Çarşı Caddesi’ni yaşatma vakti gelmiştir, vatandaşları Çarşı Caddesi’ne çekmemiz gerekiyor” dedi.  
 
 
“Umarız etkinlik, Çarşı Caddesi’ne bir umut olur”
Etkinliğin sadece bir günle sınırlandırılmaması, 3-4 güne yayılması gerektiğini söyleyen esnaf Kurtuluş Güren; “Biz, bir buçuk yıldır Çarşı Caddesi’nde esnaflık yapıyoruz. Biz, burada Çarşı Caddesi’nin sahipsiz olduğunu gördük. Buradaki esnaflar, son derece zor günler geçiriyor. Kimse Çarşı Caddesi’ne el atmıyor. Çanakkale’nin çarşısı, Türkiye’de sayılı çarşılar arasına girer. Ama saat 20:00’dan sonra buradan kimse geçmiyor. Esnaflar, geç açıyor, erken kapatmak zorunda kalıyorlar. Zaten birçok esnaf işletme sahibi olduğu için, bunu fazla önemsemiyorlar. Ama umarız, bu kötü gidişata rağmen yapılacak etkinlik, Çarşı Caddesi’ne bir umut olur. Biga’da aynı organizasyon yapılıyor, orada çok da etkili oluyor. Umarız burada da aynı etkiyi görürüz. Bu etkinliğin daha uzun süreye yayılması gerekiyordu. AVM’ler kente yerleştikten sonra Çarşı Caddesi’nde yüzde 50 oranında azalma oldu. Çanakkale çok büyük bir yer değil, sadece öğrenciye ve aileye odaklı bir kent. Etkinliklerin artması gerekiyor, Çarşı Caddesi’nin kalkındırılması için çalışmaların çoğaltılması gerekiyor” dedi. 
 
 
“İlerleyen zamanlarda etkinliğin, büyüyerek devam etmesi gerekiyor”
Organizasyonun esnafı olumlu etkileyeceğini belirten esnaf Tansel Oktay; “Çanakkale Belediyesi ve Kent Konseyi ortaklığında yapılan bu çalışmanın, zor zamanda esnafa yardımcı olacağını düşünüyorum. Çünkü esnaf, gerçekten çok kötü bir zaman geçiriyor. AVM mantığının dışında bu çalışmanın çarşı esnafını biraz daha canlandıracağını düşünüyorum. Vatandaşı ne kadar çarşıya çekersek, yerli esnaf için o kadar iyi olur. Tabi çalışmanın sadece bir gün içinde yapılacak olması iyi değil. Çalışmanın 4-5 güne yayılması gerekiyordu. Tabi bu bir başlangıç olduğu için olumlu karşılamamız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda etkinliğin, devam etmesi gerekiyor. Esnafın düşünceleri bu noktada çok önemli. Bir sonraki yıl çalışmanın, daha uzun vadeye yayılacağına inanıyorum. Umarım 29 Aralık ‘Çarşı’da Buluşuyoruz’ etkinliği hem vatandaş için hem de esnaf için hayırlı olur” ifadelerini kullandı. 
 
 
“Bu çalışmaların arttırılması, esnafın daha ferah bir ortama çıkması gerekiyor”
Kafe Deniz Kabuğu işletme sahipleri Mehmet ve Mehtap Uğurlutan çifti; “Bu etkinliğin esnafa olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Tabi sadece bir gün ile sınırlandırılmasının yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Çok güzel bir organizasyon, faydalı bir organizasyon ama bunun devamın getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tabi bunun, sadece Çarşı Caddesi değil, diğer sokaklarda, diğer caddelerde de olması gerekiyor. Fakat bu zor zamanda esnafın canlanması, alışverişlerin hareketlenmesi için yapılacak en iyi organizasyon olacak. Birçok esnaf, bundan yararlanacak. Ekonomik kriz nedeniyle zor zamanlar geçiren esnaf, bu çalışma sayesinde biraz daha umutlanacak. Çünkü 2017 yılına girilirken güzel şeyler olacağını umuyorduk, olmadı. Yine 2018’de aynı şekilde geçti. 2019 için de aynı şeyleri düşünüyoruz, fakat 2019’un da güzel geçmeyeceği belli. Bu çalışmaların arttırılması, esnafın daha ferah bir ortama çıkması gerekiyor. Ülkenin kalkınması küçük esnaflardan geçer, bu yüzden küçük esnafa gereken değerin verilmesi gerekiyor. Umarım esnaf, bu zor zamandan en kısa zamanda kurtulur” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş