havadurum

Çarşıda bahar hareketliliği yok!..

2688

 Yaz ayları itibariyle ülke genelinde yaşanan ekonomik durgunluk, çarşı esnafını olumsuz etkiledi. Her kesimi kötü etkileyen durgunluk, özellikle gıda ve giyim sektöründe ağır yaralar oluşturdu. Çarşı esnafı gazetemiz Çanakkale OLYA’a piyasayı değerlendirdi. Esnaf Devrim Gürkan, Mehmet Uğurlutan ve Ramazan Taşkıran, önceki yıllara göre işlerin kötü olduğunu söylediler. Bahar aylarının alışveriş konusunda bir umut oluşturduğunu fakat, şuana kadar hiçbir hareketliliğin olmadığını söyleyen esnaf Devrim Gürkan; “Bahar ayları yavaş yavaş gelmeye başladı ve çarşıda da bir hareketlenme oldu. Bu hareketlenme esnafın yüreğini kabartıyor ama insanların alım gücü düşük olduğu için alışveriş yapmıyorlar. Vatandaş, artık alışverişini düşürdü. Çok önemli ihtiyaç olmadığı sürece alışveriş yapmayı tercih etmiyor. Güneş açtı, işler düzelir diye düşündük ama şuan da kış aylarından bir fark yok” ifadelerini kullandı. Vatandaşların harcamalarını daha kısıtlı yaptıklarını söyleyen esnaf Mehmet Uğurlutan; “İnsanların alım gücü düşük olduğu için vatandaş sadece gezmeyi tercih ediyor. İnsanlar, dışarı çıktıklarında harcayabileceği en az parayı harcamaya çalışıyorlar. Çünkü piyasada sıcak para dönmüyor” dedi. Esnaf Ramazan Taşkıran; “Umarız, seçimden sonra döviz kurlarında bir artış olmaz. Çünkü ürünlerimizi dolar üzerinden alıyoruz. Dolar yükselirse, işler daha kötü olabilir” dedi. 


“Kriz, ekonomide güvensizlik yarattı”
Esnaf Devrim Gürkan; “Bahar ayları yavaş yavaş gelmeye başladı ve çarşıda da bir hareketlenme oldu. Bu hareketlenme esnafın yüreğini kabartıyor ama insanların alım gücü düşük olduğu için alışveriş yapmıyorlar. Vatandaş, artık alışverişini düşürdü. Çok önemli ihtiyaç olmadığı sürece alışveriş yapmayı tercih etmiyor. Güneş açtı, işler düzelir diye düşündük ama şuan da kış aylarından bir fark yok. İnsanlar, özellikle seçim sonrasını bekliyor nedense. Seçim sonrası bizim ülkemizde herkes ‘bir şeyler değişir’ der ama hiç bir şey değişmez. Fakat herkes geleceği ona yorar. Aslında şuanda herkesin aklında seçim sonrası var. Fakat seçim sonrası bir şeylerin düzeleceğini düşünmüyoruz. Ekonominin güvensizliğinden dolayı firmalar çek kabul etmiyorlar. Eskiden esnaf, alırdı, satardı ve parasını öderdi. Şuanda öyle bir şey yok. Ürünü almadan parayı vermen gerekiyor, bu da ortam güvensizliğinden kaynaklanıyor. Önceki yıllarda Şubat aylarında bahar, yaz hareketliliği oluyordu ama bu yıl herhangi bir hazırlık, hareketlilik yok” ifadelerini kullandı. 
 
“İnsanlar, dışarı çıktıklarında harcayabileceği en az parayı harcamaya çalışıyorlar”
Esnaf Mehmet Uğurlutan; “İşlerimiz bu aralar çok durgun. Bu durum yaz aylarından itibaren bu şekilde ilerliyor. İlk başlarda kış olduğu için durgun olduğunu sanıyorduk ama bu durgunluk diğer yıllarda yaşamadığımız bir durgunluk oldu. İnsanlar, artık alışveriş yapmayı bıraktılar. 1-2 yıl öncesine kadar dışarı çıkan vatandaş, kıyafetini alır, dışarıda yemeğini yer ve gezerdi ama şimdi, insanları kıyafet alırken bile göremiyoruz. İnsanların alım gücü düşük olduğu için vatandaş sadece gezmeyi tercih ediyor. İnsanlar, dışarı çıktıklarında harcayabileceği en az parayı harcamaya çalışıyorlar. Çünkü piyasada sıcak para dönmüyor. İnsanlar olmayan parayı nasıl harcayacaklar? Bahar aylarının yaklaşması, önemli değil ekonomide sıcak paranın dönmesi önemli. İnsanlar kredi çekip duruyorlar. İnsanları neden borçlandırıyorlar, böyle bir şeye gerek var mı? İnsanlar, ‘Seçimden sonra, seçimden sonra’ diyorlar. Seçimden sonra ne olacak, kriz seçimden sonra yok mu olacak? Seçim, ekonomik krizin atlatılmasında bir etken olmayacak. Ben, bir esnafım ve hayatımı istediğim şekilde yaşayamıyorum, kimse hayatını istediği şekilde yaşayamıyor. İnsanlar, verdiği emeğin karşılığını almak istiyorlar ama alamıyorlar. Türkiye yaşanılabilir bir yer olsaydı, varlıklı insanlar yurtdışına gitmezlerdir. Her şeyin başı üretim ama üretim olmadığı için bu sıkıntıları yaşanması normal. Üreteceğimiz yerde hala dışarıdan alıyoruz” dedi. 
 
“Umarız, seçimden sonra bahar aylarına doğru işlerimiz düzelir”
Esnaf Ramazan Taşkıran; “Şuanda piyasada bir durgunluk var. Seçimden sonra ne olacak, bilmiyoruz ama her şeyi seçimden sonrasına bırakıyoruz. Umarız, seçimden sonra bahar aylarına doğru işlerimiz düzelir. Geçtiğimiz yıllarda düğün vs. alışverişlerini bu aylarda yaparlardı ama bu yıl herhangi bir hareketlilik göremiyoruz. Bizim ürünlerimiz, kışlık ürünlerdir. Yılbaşı, sevgililer günü biraz daha hareketliydi. Biz, genel olarak kışlık ürün satışı yaptığımız için kışın daha hareketli oluyor. Fakat kışlık ürün satmamıza rağmen bu kış istediğimiz alışverişi yakalayamadık. Umarız, seçimden sonra döviz kurlarında bir artış olmaz. Çünkü ürünlerimizi dolar üzerinden alıyoruz. Dolar yükselirse, işler daha kötü olabilir” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş