havadurum

Çetin'e "KHK'lıyı işe aldın" davası

820
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri`nde İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan `terör soruşturması` ülke gündeminde geniş yer bulurken, bir soruşturma haberi de Gökçeada`dan geldi. Gazeteci İsmail Saymaz İyi Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin hakkında `Kanun Hükmünde Kararname ile mesleğinden ihraç edilen, ancak beraat ederek tazminat almaya hak kazanan bir hakimi belediyede işçi olarak çalıştırdığı için soruşturma açıldığını` yazdı. 
 
"İddialar asılsız çıktı"
Saymaz haberinde, 15 Temmuz`dan iki gün sonra tutuklanarak dokuz ay cezaevinde kalan Bandırma`da görevli kadın hakim N.G.`nin 24 Ağustos 2016`da ihraç edildiğini belirtti. N.G hakkında, FETÖ ile E.M. adlı kişiye 2 bin TL para gönderdiği, N.G.`nin tutuklanmasına karar veren hakimin FETÖ evlerinde kaldığı ifadesi ve N.G`nin 2014 yılındaki Hakimler ve Savcılar Kurulu seçimlerinde FETÖ`cü adayların lehine propaganda ve sandık müşahitliği yaptığı iddialarının yer aldığı belirtildiği. Haberde, N.G`nin verilen paranın ev kirası olduğu, hakimin ifadesinin ispatlanamadığı ve propaganda suçlamasını reddetmesi ile beraat ettiği belirtildi. 
 
"Beraat ve tazminat kararı"
N.G`nin dava sonunda beraat kararı alarak tazminat ödenmesine karar verildiğini belirten Saymaz haberinde; "Dava 28 Şubat 2019`da beraatla bitti. Gerekçeli kararda "Anılan eylemin tek başına örgüt üyeliğini gösteren vahim nitelikte olmadığı gibi yoğunluk ve süreklilik de içermediği" belirtildi. Akşehir Ağır Ceza Mahkemesi, "Gerçekleştirmediği bir fiil nedeniyle itham edilmesi ve haksız koruma tedbirlerine muhatap olması nedeniyle" N.G.`ye 8.730 TL maddi, 16 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi" ifadelerine yer verdi. 
Soruşturmada N.G hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadığı gerekçesi dikkat çekti. Saymaz konuyla ilgili haberinde; "Bakan Süleyman Soylu, 15 Ekim 2020`de Başkan Çetin ile GÖK-AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akpolat hakkında soruşturma izni verdi. Kararda, N.G.`nin adli sicil kaydıyla işe başlatıldığı, ancak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadığı, 29 Ekim 2016`da çıkarılan KHK`ya aykırı işlem yapıldığı ileri sürüldü. Çetin iznin iptali için dava açtı. Dilekçede, Anayasa Mahkemesi`nin 2019`da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükmünü iptal ettiği, N.G.`nin karardan sonra işe girdiği belirtildi" ifadelerine yer verdi. 
 
"Çetin hakkında dosya Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi"
Haberde, beraat ve tazminat kararına rağmen Çetin`in işe alım yönünde verdiği talimatın şirket kapsamında kaldığı gerekçesi ile Bakanlık soruşturması açılması istenirken, Çetin`in Başkanlık yetkisini kullandığı için soruşturma izninin kaldırıldığı, dosyanın ise Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği belirtildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş