havadurum

Çırpılar Termik Santrali tepki çekiyor...

1135

 Yapımı Yenice’nin Çırpılar Köyünde planlanan termik santrale yönelik tepkiler devam ediyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş ile İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Hicri Nalbant, santralin yapılmak istendiği alanın olumsuz etkileneceğini söylediler. Envai çeşit tarım ürünlerinin yetiştiği alanda yapılmak istenen termik santralin, bölgedeki tarımsal zenginliği olduğu gibi havayı da kirleteceğini belirttiler. Gerekli hukuki işlemlerin Temmuz ayı sonuna kadar yapılacağını söyleyen Savaş ve Nalbant, STK’ların da mücadeleye destek vereceğini belirttiler. Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Türker Savaş, ÇOMÜ bilim insanlarının araştırmalarını örnek göstererek; “ÇOMÜ bilim insanlarının ortaya koyduğu kirlilikle ilgili bir çalışma var. Kaz Dağlarının içerisinde kömürlü termik santralin etkilerinin ne olacağını biliyoruz” dedi. İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Hicri Nalbant ise; “Santralin kurulduğu yer, bin 800 dönümlük İl Özel İdarenin sulama tesisinin bulunduğu yer. Yani sulama tesisinin üzerine santral kurmak, aymazlıktır” dedi. 

“Bu konudaki hukuki süreci başlatacağız, takipçisi olacağız”
Konu ile ilgili gerekli hukuki işlemlerin yapılacağını söyleyen Savaş; “Biz, Çırpılar’da yapılmak istenen termik santralin bazı izinlerinin çıkmadığını biliyorduk. Bugün, bu konuyla ilgili gerekli çalışmayı yapacağız. Zaten bu konudaki hukuki süreci başlatacağız, takipçisi olacağız. TEMA da bu konuda duyarlılığını gösterdi. TEMA ile birlikte hukuki anlamda gerekli ne varsa arkasında duracağız. Çünkü bu gibi durumlarda çok mücadele gösterdik, Kaz Dağlarının içerisinde kömürlü termik santralin etkilerinin ne olacağını biliyoruz. ÇOMÜ bilim insanlarının ortaya koyduğu kirlilikle ilgili bir çalışma var. Yani hava kirliliğinin insanlarda yol açtığı etkiler konusunda ‘yetkililer, bununla ilgili çalışma yapmaların lazım’ demiştim ama tersi yapılarak bir termik santrale daha izin verilmiş durumda. Bu bizce kabul edilemez bir şey. Biz de gerekli hukuki işlemleri, hukuki mücadeleyi başlatacağız. Toprak Koruma Kurulu’ndan bizim ve TEMA’nın muhalefeti ile geçmişti. Bunların onayının gelip gelmediği konusunda bize bir bilgi gelmedi” dedi.
“Burada yapılacak tek iş, yargıya başvurmaktır”
Konunun artık hukuki olarak değerlendirileceğini söyleyen Nalbant; “29 Haziran’da Çırpılar’da yapılmak istenen termik santrali için ÇED olumlu raporu çıktı. Burada yapılacak tek iş, yargıya başvurmaktır. Biz, İda Dayanışma Derneği olarak bununla ilgili hazırlık yapıyoruz. ZMO da bu konu ile ilgili dava açacak. Başka STK’lardan da mücadeleye katılmak isteyenler var. TEMA da dava açmak istiyor, belki o yörede yaşayan insanlardan da bu konuda destek gelebilir. Şuanda yapılacak tek iş, 29 Temmuz’dan önce dava açmaktır. Biz, o konu için hazırlık yapmaya başladık” dedi. 
“Sulama tesisinin üzerine santral kurmak”
Termik santralin çevreye vereceği zararlardan bahseden Nalbant; “Termik santraller, kömür yakıtı ile çalışan santrallerdir. Burada da kömür yanacak hem de kalitesiz kömür yanacak. Bacalardan çok fazla kükürt dioksit gazı çıkacak. Bu gaz, yağmurla birleştiği zaman sülfürik asit oluşacak. Yani bundan sonra santral kurulup burada kömür yanmaya başlarsa Çan santralinde olduğu gibi o bölgeye asit yağacak. O bölge çok özel bir bölge, envai çeşit meyve ve sebzenin yetiştiği bir bölge. Bu santral Agonya ovasının tam ortasına kurulacak. Tabi öyle olursa orada yetişen bütün tarım ürünleri bu işten zarar görecek. Santralin kurulduğu yer, bin 800 dönümlük İl Özel İdarenin sulama tesisinin bulunduğu yer. Bu bin 800 dönümlük sulama alanının 600 dönümünün üzerine santral kuruluyor. Devlet, buraya bir miktar da yatırım yaptı. Yani sulama tesisinin üzerine santral kurmak, aymazlıktır. Ayrıca, santraller 5-6 tane göletin bulunduğu alana denk geliyor. Asit yağmurları, hem tarım ürünlerini hem de suları etkileyecek. Tabi bunlarda etkilenen sularda insanlar ve hayvanlar içecek. Ayrıca termik santrali, 200 megavatlık bir santral ama yaktığı kalitesiz kömür de 2 milyonu bulacak. Burada, yakılan kömürün yüzde 40’ı kadar yani 800 bin ton kül birikecek. Oradaki insanların sağlığı bu koşullarda çok ciddi etkilenecek. Yani orada yaşayan bütün canlılar, insanlar başta olmak üzere öncelikle de çocukların yaşamı etkilenecek. Dilerim bu yanlıştan en yakın zamanda dönerler” ifadelerini kullandı. 
 
(Baykal Sağlam)

 

Paylaş