havadurum

Çırpılar için bilirkişi incelemesi yapıldı...

1344

 Kazdağları’nda yapılmak istenen Çırpılar Termik Santrali ÇED Raporu için bilirkişi incelemesi yapıldı. Agonya Ovası başta olmak üzere bölge tarım ve doğasına büyük zarar vereceği belirtilen Çırpılar Termik Santrali bilirkişi incelemesine CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile çevre örgütleri ve bölge halkı yoğun katılım sağladılar. Yapılan incelemede Tema Vakfı, Kazdağları Platformu avukatları tarafından hazırlanan rapor ve savunmalar ve mahkeme başkanına verildi. Termik santrala karşı açılan davada bilirkişi raporu dosyaya girerken, bilirkişinin santralın ormanları ve çevreyi olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirdiği belirtildi. İncelemeye katılan Milletvekili Ceylan, “Çırpılar Köyünde, Çırpılar Termik Santrali ÇED raporunun iptalini isteyen yurttaşlarımızla birlikte havama, suyuma, toprağıma dokunma dedik” ifadelerini kullanırken Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar ise; “Planlanmak istenen Çırpılar Termik Santral’i bu güzellikleri küle, kirli havaya boğacak....” dedi.

 
“Umarız bilirkişi heyeti de vicdanının sesini dinleyerek lehimize verir”
Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından incelemeyle ilgili yapılan açıklamada;  “Çırpılar Termik Santrali’nin kurulmak istenen alanındaydık. Bu doğada yaşayan tüm insanlar, canlılar o güzelim çilekler, biberler ve tüm canlılar için, termik santralinin kurulmaması, çevreyi kirletmemesi için, bilirkişi heyeti ve çevrecilerle birlikteydik. Arkadaşlarımız ve avukatlarımız gerekli savunmayı çok güzel yaptılar, umarız bilirkişi heyeti de vicdanının sesini dinleyerek kararı bizim lehimize verir” ifadelerine yer verildi. 
 
“Çırpılar üzerinden Kazdağları’nın tamamına yönelecek bu tehdidi durduracağız”
İncelemeye katılan Çan Çevre Derneği Balkanı Hamza Yıldız, Çırpılar üzerinden Kazdağları’nın tamamına yönelecek tehdidi durduracaklarını belirterek;  “Bir kere bu doğa cenneti, verimli ve sulak arazilere bu santrali kurmak demek bütün bir ovayı, Kazdağlarını katletmek demekti. Cinayetti. Çıkarılacak kömür çok düşük kalorili, niteliksizdi. İkincisi sulama amaçlı devletin göletinin suyunu kullanacaklardı. Kül havuzları ve işletme fay hattı üzerindeydi. ÇED raporu yetersiz ve çelişkilerle doluydu. İkinci olarak maden sahasına gittik. Vahşi madenciliğin boyutları ürkütücüydü. Maden kapanmış bir çöplük gibiydi. Olduğu gibi kaderine terk edilmişti. Rehabilite edilen tek bir sahası yoktu. Olacağı yoktu. Şirket avukatları bile bu manzara karşısında adeta ezilmişti. Bir gün bu çevre hareketini fedakarca yürütenlere Çanakkale halkı hak ettiği itibarı verecektir ama bu Kazdağları ve çevre dengesi zarar görmeden de bunu başarmak zorundayız. Kazdağları ve doğal yaşam, geleceğimize bırakacağımız en anlamlı mirasımız olacaktır. Çırpılar üzerinden Kazdağları’nın tamamına yönelecek bu tehdidi durduracağız. Çünkü bu bir vatan savunmasıdır” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş