havadurum

Cuma ayarına tepkiler artıyor

1463

 Merkez Atatürk Ortaokulu Müdürü Mustafa Kocaoğlu tarafından okul zaman çizelgesinde Cuma günü, 11:55-12:55 olan öğle arasını 12:50-14:00 yapması veli ve öğretmenlerin tepkisine yol açmıştı. Özellikle öğrencileri Cuma namazlarına götürülmesi iddiası ile çizelgenin değiştirildiğini belirten Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen sendikaları ortak basın açıklaması yaparken, Okul Aile Birliği üyeleri ise Müdür Kocaoğlu ile görüşerek okul velilerinin yüzde seksen oranında çizelgede değişiklik istemediğini dile getirmişlerdi. Geçtiğimiz Cumartesi günü Okul Aile Birliği üyesi ve öğrenci velisi Nuray Gürlek, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde uygulamaya karşı oturma eylemi yaptı. Elinde ‘Atatürkçü ve Laik Eğitim İstiyoruz’ dövizleri ile tepkisini dile getiren Gürlek,   gerçekleştirdiği eylemle ilgili olarak; “Daha önce haberimiz olmadan seçmeli derslerde mecburi bırakıldığımız bir kaç tane ders konuldu. Ona oldu geçti diye sesimizi çıkarmadık. Şimdi Cuma günü birkaç veli imza verdi diye 520 kişilik okulun ailelerine hiç sorulmadan, öğretmenlerine danışılmadan verilmiş bir karar var. Bu uygulama cebren ortaya konmuştur. Cuma sabah derslerini uzattılar. Amaç çocukların Cuma namazına gitmeleri oldu. Çocuklar 5 saat sabahtan ders yapacaklar. Çocuklar 4 saat derse dayanamıyorlardı. Şimdi 5 saat dersi nasıl yapacaklar, niye yapsınlar. Bu uygulamayı isteyen veliler İmam Hatip’e gidebilirler. Ben çocuğumun sağlığını düşünüyorum. Benim çocuğumun sağlığı ve psikolojisi çok ciddi bir biçimde etkilendi” dedi.  

“Müdür, ailelerin çocuklarını almasına izin vermedi”

Cuma günü velilerin saat 12.00’de çocuklarını okula almaya geldiklerini ancak, Müdür Kocaoğlu tarafından öğrencilerin kapıdan çıkartılmadığını ifade eden Gürlek;  “Kapıya adam koymuş ve çocukları dışarıya çıkarmamış. Biz bunu sonradan duyduk. Biz çağrıldık ve durum bize söylendi. Müdür Bey’e eylem yapacağımızı söyledik ve tartışmalar uzadı. Veliler bu konudan oldukça  şikayetçi. Biz, demokratik hakkımızı kullanarak bir sonuç almaya çalışıyoruz” dedi.
 
“Müdür şov yapıyor”
Meydanda oturma eylemi yapan Nuray Gürlek’e Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş da destek verdi. Mantaş; “Okula atanan Kemal Kocaoğlu’nun müdürlük yapma yetkisi yok. Çünkü Adatepe İlkokulu’ndan istifa ettiği için ilgili idari yönetmeliğinde istifa eden müdürün bir yıl içerisinde her hangi bir okula verilemez diyor. O okula hukuksuzca görevlendirilmiş. Bu okul müdürü bu okula görevlendirilir görevlendirilmez şov yapmaktadır. Çanakkale’de birçok okul var hiç bir okulda Cuma namazı ile ilgili bir sıkıntı yok. İsteyen gidebiliyor. Ama bu okulda neden özellikle böyle bir uygulama var? Kimin isteği doğrultusunda cemaatlerin ve tarikatların. O okulda öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin yüzde 90’ı böyle bir uygulamayı istemiyor. Amaç eğitimi dinselleştirme ve gerileştirme. O okulun müdürü derhal görevden alınmalıdır. Eğitim İş olarak bu uygulamanın karşısındayız. Orası Kemal Kocaoğlu’nun babasının çiftliği değil” dedi. 
 
“Müdür Kocaoğlu, görevlendirilme yeterliliğine sahip değil”
Öte yandan CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz’de konuyu meclise taşıdı. Müdür Kocaoğlu’nun müdür olarak görevlendirilme yeterliliğine sahip olmadığı halde Milli eğitim Müdürlüğü’nce görevlendirildiğine dikkat çekerek; “Çanakkale Merkez Atatürk Ortaokul Müdürü Kemal Kocaoğlu’nun, özel olarak ders zaman çizelgesini değiştirdiği ve bu sebeple veliler, çocuklarının 5 saat ders görmeleri gerekçesiyle şikâyetçi oldukları, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Lapseki ilçesi Adatepe Ortaokulu müdürü iken müdür olma yeterliliği olmadığı için kendi isteği ile istifa eden Kemal Kocaoğlu, 22 Nisan 2017 Tarihli ve 30046 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin “Yöneticilik görevinden ayrılma” başlıklı 26’ncı maddesi ikinci fıkrası hükümleri açık olmasına rağmen, görevlendirilme yeterliliğine sahip olmadığı halde, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Merkez Atatürk Ortaokulu Müdürlüğüne görevlendirildiği, Okulların zaman çizelgeleri okulun bulunduğu çevre dikkate alınarak sene başında Valilik Onayı ile alınmışken Okul Müdürü olan Kemal Kocaoğlu, okulun öğretmen öğrenci ve velinin görüşünü almadan 3 – 5 öğrencinin isteği ile üst makamları da çoğunluğun isteğiymiş gibi gösterip zaman çizelgesi değişikliğinin onayı almıştır” ifadeleri yerel basında çıkan haberlerde yerini almıştır” dedi.
 
Milletvekili Öz, Milli Eğitim Bakanı’na soru yöneltti
Milletvekili Öz, açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a yanıtlaması istemi ile konuyla ilgili olarak; 
1- Kemal Kocaoğlu’nun Merkez Atatürk Ortaokulu’ndaki görevi ve unvanı nedir? Okulda müdür olarak görev yaptığı iddiaları doğru mudur?
2- Hangi Kanun ve Yönetmeliğe göre Merkez Atatürk Ortaokulu’nda müdür yapılmıştır?
3- Hangi mevzuat çerçevesinde öğretmenlerin ve öğrencilerin ders saatlerine müdahale etmektedir?
4- Çanakkale Merkez Atatürk Ortaokuluna ne zaman kadrolu bir Okul Müdürü atanacaktır? Sorularını yöneltti. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş