havadurum

Cumhuriyet şehri Çanakkale'den Saygıyla..

1123

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, 1923 aydınlanma hareketinin devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk, hayatını kaybedişinin 79’uncu yılında, tüm yurtta ve dünyanın birçok yerinde etkinliklerle anılacak. Osmanlı’nın parçalanma sürecinde Kurtuluş Savaşını yöneten, TBMM tarafından verilen ‘Başkomutanlık’ yetkisi ile işgale karşı direnişe önderlik adan Mustafa Kemal Atatürk, 600 yıllık Osmanlı hanedanlığının ardından kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’ne beraberinde kadrolarla birlikte önderlik ederek, Anadolu’nun çağdaş bir yönetime kavuşmasını sağladı. 

 
20’inci yüzyıl devrimcilerinden
Anadolu halkının, tebaalıktan yurttaşlığa, baskıcı ‘saray’ esaretinden kendi kendini yönetebildiği Cumhuriyet rejimine kavuştuğu, 1923 aydınlanma hareketini, öğretileri ve devrimleri ile güçlendiren Mustafa Kemal Atatürk, 20’inci yüzyılın en önemli devrimcileri arasındaki yerini aldı. Sadece kendi ülkesinde değil, hareketi ve devrimleri ile dünyada birçok halkın ilgi ve sempatisini kazanan, kitapları birçok dilde basılan ve yine çok sayıda ülkede heykelleri bulunan liderlerden biri olarak tarih sahnesindeki ‘değişmez’ yeri ile saygın bir konumda… 
 
Çanakkale’yi 1928 ve 1934’te ziyaret etmişti… 
1923 devrimlerinin hemen ardından başlayan, aydınlanma hareketine kökten karşıt ‘hilafet’ severlerin saldırıları 94 yıldır dur durak bilmedi. Kimi zaman açıktan açığa kimi zaman gizlenseler de 1923 ile hesaplaşma amacıyla yapılan saldırılar hep devam etti. Başta şahsına ve ailesine yönelik hakaretler ile itibarsızlaştırılmaya çalışılan, yarattığı değerleri tahrip edilerek silinmeye çalışılan Mustafa Kemal’i, biz de ‘Cumhuriyet’ şehri Çanakkale ziyaretleri sırasında çekilmiş fotoğrafları ile anıyoruz… Anısı ve değerleri önünde saygıyla…                          (Seçkin Sağlam)
 
 
 
Fotoğraflar: Çanakkale Kent Müzesi Arşivi
Paylaş