havadurum

DAHA İŞLEVSEL ANNE BABA OLABİLMEK

Birçok ebeveyn için, çocuklarını sevme ve onlara bir şeyler verme arzusu nefes almak kadar doğaldır.

7931

 Fakat insanların, sosyal medyaya, elektronik yazışmalara, alışılmadık iş takvimlerine, yüzlerce televizyon kanalına ve artan finansal taleplere gömüldüğü bu çağda ve bugünün dünyasında gerçek biraz daha farklıdır: birçok ebeveyn çocuklarıyla gerçek anlamda bir bağ kurmak konusunda problemler yaşıyor. Elbette çocuğunuz daha bağımsız olmaya başladığında, ilişkideki varlığınızı bir tık geride tutmaya başlamanız oldukça normaldir. Fakat hayat zorlayıcı olmaya başladığı noktada, çocuklar dönüp gelebilecekleri birilerinin orada olduğunu bilmeye ihtiyaç duyarlar. İşte daha işlevsel bir ebeveyn olmanıza yardımcı olacak beş taktik!

 

·         Ekranlar olmadan bir akşam yemeği

 

Eskiye kıyasla, birçok aile akşam yemeğini televizyonun karşısında yiyor ya da bu sırada cep telefonlarıyla vakit geçiriyor. Daha işlevsel bir ebeveyn olmanın bir yolu, ekranlar olmadan bir saatlik akşam yemeği kuralını sıkı bir şekilde yürürlüğe koymaktır. Bu başlarda biraz garip gelebilir fakat bu yöntem hayatınızın rutini olmaya başladığında, oldukça doğal bir şekilde kendinizi açmaya ve hep birlikte daha ilişkisel bir atmosfer deneyimlemeye başladığınızı göreceksiniz.

 

·         Birlikte yeni bir beceri ya da hobi edinin.

 

İster model uçaklar yapmaya isterseniz ailece tenis öğrenmeye başlayın; ailece paylaşılan yaşam deneyimleri her zaman bağlılık hissini artırır ve uyumlu bir atmosfer yaratır. Önemli olan, ailenin her ferdinin öğrenirken ve deneyimlerken mutlu olmaya devam edeceği bir etkinlik ya da hobi seçmeniz. Eğer kendi başınıza bir fikir bulmakta zorlanıyorsanız, yeni hobiniz konusunda hemfikir olana dek, çocuklarınızı bu sürece ortak olmaya ve yeni fikirler üretmeye davet edin.

 

·         Çocuklarınızın her biriyle bire bir vakit geçirin.

 

Bazı ebeveynler ve çocuklar için ailece ilişkilenmek görece daha kolay olabilir; fakat daha içe dönük bireylerde gerçek anlamda bir bağ kurmak ekstra zaman ve çaba gerektirebilir. Her bir çocukla bire bir vakit geçirmek, daha derin ve anlamlı bir şekilde bağ kurmayı sağlayacaktır. Birlikte yapmayı seçeceğiniz aktivitelerin hem eğlenmeye hem de özel konuşmalar yapabilmeye imkan tanıyacak zamanlar içerdiğinden emin olun.

 

·         Haftada bir “aile gecesi” düzenleyin.

 

Yetişkinlerin ve çocukların ara sıra zihinsel tükenmişlik hissetmeleri pek de nadir rastlanan durumlardan değildir. Herhangi bir konuşma baskısı ya da yemek yapma görevi olmadan, herkesin ihtiyacı olan gevşemeyi ve rahatlamayı sağlayacak yol, haftalık aile gecesi düzenlemek olabilir. Bu gece, film kiraladığınız, eve yemek sipariş ettiğiniz ve bir aile olarak hep birlikte gevşeyip dinlendiğiniz bir gece olabilir.

 

·         Çocuğunuzun tutkularına kulak verin.

 

Çocuğunuzun ilgilendiği şeylerle ilgilenmek ilk başta göz korkutucu gelebilir, fakat bu onlarla bağ kurmanın en faydalı yollarından biridir. Eğer çocuğunuz müzikle ilgileniyorsa, ona müzik dersleri aldırmak iyi bir fikir olabilir ya da robotlarla ilgileniyorsa, onu bununla ilgili bir kulübe yönlendirmek, becerilerini geliştirmesine yardım edebilir.

Çocuğunuz için önemli olan şeyleri fark ettiğinizde ve onlara becerilerini geliştirme fırsatı verdiğinizde, hiç olmadığı kadar bağlı ve ilişkili hissedeceklerdir. Çünkü sizin varlığınız onlara, aileye katkı yapmanın ne kadar önemli olduğunu öğretecektir.

Hayatı yavaşlatmak ve çocuklarınızla bağ kurmak konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız, onlara ne kadar değerli olduklarını göstermek için her gün değiştirebileceğiniz sayısız küçük alışkanlık ve aktivite vardır. Elbette, daha bağlı bir ilişki geliştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri çocuğunuzla konuşmak ve onlara zamanlarını sizinle zaman geçirmekten nasıl keyif alacaklarını sormaktır.