havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

DAHA İYİ BİR YAŞAM İÇİN

2414
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945`te kurulduğu tarih olan 16 Ekim`i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak büyük önem arz eden açlık ve gıda israfı konularına dikkat çekilmeye çalışılıyor.
 
Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin üretime devam etmesi gerekliliğine dikkat çekilen bu günde, topluma güvenli gıda sunmanın da son derece önemli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, dünyada giderek azalan su kaynaklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi paylaşımı yapılıyor.
 
Evlerde Gıda İsrafı
Araştırmalar gıda israfının en çok evlerimizde yapıldığını göstermektedir. En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler gelmektedir. Evlere alınan her 4 ekmekten biri her gün çöpe atılmaktadır. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz etmektedir.
 
Restoranlarda Gıda İsrafı
Ekonomik ve sosyal olarak harcanan emeğin ve milyonlarca liranın çöpe gittiğini söylememize bile gerek yok! Dünyada milyonlarca insanın yetersiz beslendiğini biliyoruz ve gün geçtikçe artan israfla birlikte bu sayının daha da artacağı öngörülmektedir.
 
Marketlerde Gıda İsrafı
Küreselleşme, kentleşmeyle beraber yaşam alışkanlıkları ve buna bağlı olarak tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Et, meyve, sebze ve hazır gıdaya olan talep giderek artış gösteriyor. Perakende noktalarının gıda israfındaki rolü ve önemi de giderek artıyor.
 
Dünya geleceğini çöpe atıyor!
Dünyada her gün 5 milyona yakın ekmek ve her yıl 18 milyon tonu aşkın sebze ve meyve çöpe gidiyor. İsraf edilen bu gıdaların maliyetiyle her yıl 60 hastane ve 120 okul açılabilir.
 
Dünyada 870 milyon aç insan var!
İsraf edilen gıda miktarının %25`ini azaltmak dünyadaki 870 milyon aç insanı doyurabilir. FAO verilerine göre yılda 1,3 milyon ton gıda çöpe atılıyor ve bu gıdanın %40`ı yenilebilecek durumdadır.
 
Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.
 
Günümüzde küresel bir sorun haline gelen gıda atıklarının oluşturduğu kirlilik, doğal kaynakların azalması, ekonomik ve toplumsal zararlar göz önüne alındığında gıda atıklarının etkin bir şekilde yönetimi ve yeniden değerlendirilmesi sürdürülebilir kalkınmanın devamı için hem ülkemizde hem de tüm dünyada her geçen gün önem kazanan konulardan biridir.
 
Hepimizin geleceği için gıda israfına dur demeliyiz.
KAYNAK: https://gidaisrafi.com/