havadurum

DENİZ FENERİ EBEVEYENLİK

2589
Bu yazıyı yazmama neden, güzel yurdumuzun en güzel kıyı şehirlerinden biri olan Çanakkale` nin gün battığında yanıp sönen deniz fenerleri olmuştur. Dünyanın içinden deniz geçen şehirlerinden ikincisi olan Çanakkale` nin boğazı da tarihin yazdığı gibi geçilmesi zordur. Birçok gemi boğazı geçebilmek için klavuz kaptanlık hizmeti almaktadır. Bununla beraber boğazın muhtelif yerlerinde bulunan deniz fenerleri gemilere rotaları ile ilgili kolaylık sağlamaktadırlar. Deniz fenerleri sadece Çanakkale de değil tüm dünya denizlerinde kaptanlara karaya gerekli uzaklıkta kalabilmeleri için hayati işlevi olan denizcilik figürüdür. 
 
Bilmem hatırlayacak mısınız? "Helikopter ebevenlik" diye bir kavram ortaya atılmıştı. Çocukların tüm gelişim alanlarına olumsuz etkisi olabilen bu anlayış, demokrasiden uzak, korumacı bir tutumla, hata yapılmasına fısat vermeden, hata yapıldığında ise dünyanın sonu gelmiş gibi falaket senaryoları yazan bu anne babalık anlayışı halihazırda bir çok anne baba tarafından farkında olmadan da olsa benimsenmiş durumdadır. Çocuklar ve anne babalar için çok yorucu ve stresli olan bu ebeveynlik tarzı çocukların kendilik değerlerine tamiri zor yaralar açabilmektedir. 
 
Helikopterler olan biteni sadece yukarıdan izlerler. Halbuki deniz fenerleri öyle midir? 
Deniz fenerlerinin hayati önemini tekrar düşündüğümüzde, yerlerinde gururla duran, tüm denizcilerin güven ve saygı duyduğu, denizlerdeki varlıklarının sonsuza dek olması gerektiği aklımıza gelir. Deniz fenerlerini anne babalara benzetiyor olmam tam da bu noktada başlar. Deniz feneri, en kötü şartlarda gemilerin karaya oturmaması, doğru rotada olması demektir. Bu bir gemi için hatayi önem taşıyan bir bilgidir. Çocuklarına deniz feneri olabilen anne babalar için de durum aynısıdır. Hayat tecrübeleri, olaylara farklı bakabilme durumları, tehlikeleri önceden sezip çocuklarına ikaz ışıklarını yakabilmektir deniz feneri anne babalık. Deniz feneri gibi güven veren duruş, anne baba kimliğine ayrı bir değer katar. Bilgi ve deneyimlerini çocukların sağlıklı gelişim göstermelerine, yollarını kendi çizmeleri için kullanan deniz feneri tarzını benimseyen ebeveynler, sevgiyleriyle, şefkatleriyle herkese iyi duygular yaşatır. Tutarlılık ve güvenilirlik bir ilişkideki en önemli unsurlardır. Deniz fenerleri gün batarken yada sisli havalarda çalışmaya çalıştığı için tutarlıdır, ilkelidir ve güvenilirdir, tıpkı bu tarzdaki bakış açısına sahip anne babalar gibi. Sorun ne kadar büyük olursa olsun, bu tarzdaki anne babaların çocukları bilirler ki sevgi ve şefkatin ışığı onları sorunun çozüm rotasına sokar. Deniz fenerleri koşulsuz tüm gemilere hizmet verir.Adildir deniz fenerleri. Öyle olmak zorundadırlar. İster bir yük gemisi, transatlantik ya da bir yelkenli. Herkese eşit davranırlar. Çocuklarını şefkatle kucaklayan anne babalar gibi. Adil olmak güç kadar insana, saygı katar. Deniz fenerleri sevgi verir, güç verir karşılık beklemeden, kendisi aç yatıp çocuğunu doyuran anne babalar gibi. Dalgalar yıpratır deniz fenerlerini ama hiç yıkılmazlar, dimdik dururlar, hayatın tüm olumsuzluklarına rağmen ısrarla çocuklarının yanında duran anne babalar gibi.
 
Hayatımızdaki tüm deniz fenerlerinin kıymetini bilerek, çocuklarımızın rotalarını sevgiyle, şefkatle çizmelerine yardım edeceğimiz günler dileklerimle.