havadurum

DERDİMİZ İNSANLIK OLMALI!

48018
Hepimiz geçen hafta başından itibaren derin yas içindeyiz. Tüm gözler depremden etkilenen 10 ilimizden gelecek haberlerde. Kahramanmaraş Pazarcık merkez üssünde meydana gelen 7,7 ardından başka bir fay hattı üzerinde gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki deprem bölgeyi karanlığa gömdü. Geçen haftadan beri enkaz altındaki Can`ları kurtarma çalışmaları sürüyor. 99 depremine kıyasla askerin sahaya inmede gecikmesine rağmen uluslararası camiadan da gelen arama kurtarma ekipleri mucizeler yarattı ve birçok Can kurtarıldı. Ancak koordinasyon eksikliğine bağlı olarak uluslararası ekipler ülkelerine geri dönmeye başladı bile. 205.saatte dahi Can`lar kurtarılıyorken ekiplerin geri dönüş fotoğraflarının basına yansıması kalanlar için birçok soruyu da düşündürmeye başladı. Hala enkaz altında yaşayanlar var ise??
 
Daha fazla Can`ı yaşatmak ve kurtarmak gerekirken bunca usulsüzlük ve koordinasyon eksikliği bölgede yaşayan depremzedeler ve ülke içindeki vatandaşlar açısından öfke yaratıyor.
 
Daha fazla Can kurtarmak amaç olması gerekirken enkazlara iş makinası yollamanın enkaz altında kalan olası yaşayan Can`lar açısından risk oluşturacağını uluslararası ekipler belirtiyor.
 
 Amaç enkazları bir an önce kaldırmak mı yoksa daha çok Can`a ulaşıp kurtarmak mı olmalı?
 
Amaç algı yönetimiyle gündem değiştirip hedef şaşırtmak mı olmalı yoksa problemlere çözüm üretmek mi olmalı?
 
10 ilimizde sayısız aydınımız, sporcumuz, geleceği parlak gencimiz enkaz altında canlarını verdi. 
 
Ülkemizin diğer illerinde de birçok belediye, kurum yardım seferberliği başlattı. Tüm ülke elinden ne gelirse gönlünden vererek bölgeye yardımlarını gönderiyor. Emekli bir amca iki poşet market alışverişini getiriyor, bir teyzemiz sabaha kadar atkı bere örüyor, kimi harçlığını harcamayıp bölgeye yardım olarak gönderiyor. 
 
Sayısız çocuk anne babasız kaldı. Birçok depremzede en sevdiği kişileri kaybetti. Şimdi de bölgede salgın hastalık riski var. Aynı zamanda hala enkaz altında yaşama ihtimali olan Can`lar var. Arama kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı haberlere yansımakta. Tüm bunlar olurken Ankara yine birbiriyle kavga içinde.
 
Milletin seçtiği insanların millet için var olması şart. Milletin seçtiği insanların milletin en üstün faydasına çalışması şart. Milletin seçtiği insanların millete söz hakkı tanıması şart. Milletin seçtiği insanların dışarıya yaptığı yardımların daha fazlasını kendi insanına yapması şart. Milletin seçtiği insanların şunu bunu onu zengin etmek yerine milletini zenginleştirmesi şart.
 
Geçtiğimiz yıllarda Hatay`da 205 bin bina, Kahramanmaraş`ta 144 bin bina, Gaziantep`te 194 bin bina imar affıyla yapı kayıt belgesi aldı. İskenderun devlet hastanesinin 2012 yılında yıkılma kararı var. Yıkımların boyutunun imar affı ve kullanılan kusurlu malzemeden kaynaklı olarak arttığını inşaat mühendisleri ve avukatların yapmış olduğu incelemeler gösterdi. Bölgelerde delil karartma şüpheleri var. Oy almak amacıyla gündeme gelen imar barışı sayısız can aldı. 
 
İnsan yaşamı çok değerli. Bu ülke kendi değerinin farkına varmak zorunda artık. Tüm zorlukları birlikte aşıp birlikte var olacağız. Eksiklikleri görüp, ifade edip çözümün bir parçası olacağız. Toplumsal sorunlara çözüm üretip bu toplumda BİZ olmayı başaracağız.