havadurum

DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Sarıcan; "Emeklilerin hakları gasp ediliyor"

1586

 8 Haziran tarihinden itibaren tekrar aktif olarak örgütlenme çalışmalarında tekrar hız kazanan DİSK Emekli Sen önümüzde ki günlerde Çanakkale’de önüne birçok program koydu. Kuruluşundan itibaren STK’lar, Demokratik Kitle Örgütleri ve Siyasi Patilere ziyaretler gerçekleştiren Emekli Sen Şube Yöneticileri, son dönemde emeklilerin ciddi anlamda hak kayıplarına uğradığını belirttiler. Emeklilerin hak gasplarına karşı birlikte mücadele etmesinin gerekliğinin altını çizen yöneticiler, bunun en önemli unsurunun ise DİSK’e bağlı konfederasyon çatısı altında bulunan sendika ile gerçekleşebileceğini ifade ettiler. DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Hale Sargın Sarıcan neolibarel politikalar nedeni ie emeklilerin haklarının gasp edildiğini, emeklilerin birlikte mücadele ederek hem gasp edilen haklarını, hem de yeni hak talepleri için birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurgularken, Şube Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Sarı ise mücadelede DİSK çatısı altında yapılmasının önemini ifade etti.

 
“Sendika çalışmalarımız yeniden hızlandı”
Daha önce var olan sendika çalışmalarının 2017 itibari ile tekrar hız kazandığını ifade eden sendika şube Başkanı Sarıcan; “8 Haziran 2017 günü DİSK Emekli Sen Çanakkale Şube Yürütmesi açıldı. Aslında bunda bir eksiklik var. Oda bu sendika Çanakkale’de zaten var olan bir sendikaydı. Fakat sendika, Çanakkale Şube Başkanımız Kaya Çelik’in sağlık nedenleri ile çalışmalarına bir müddet ara vermek zorunda kalmıştı. Biz kendisinden bayrağı devraldık ve 8 Haziran 2017 günü bu bayrağı taşımaya başladık.
 
“Emeklilerin hakları gasp ediliyor”
Emekli nüfusunun arttığı ve sağlık dahil bir çok haklarının gasp edildiğini belirten Sarıcan; “Emeklilerin sendikalaşmaya ihtiyacı var mı? Böyle bir ihtiyaç hayatın içinde mevcut mu? Diye soranlar oluyor. Çanakkale dahil Türkiye’nin birçok ilinde emekli nüfusu artmakta Çanakkale zaten bir emekli kenti gibi. Neden sendikalaşmaya ve örgütlenmeye ihtiyaç duyuyoruz diye sorarsanız. Son dönemde, özellikle son 20 yılda azgın bir şekilde uygulanan neoliberal politikalar nedeni ile hem çalışan kesimin, hem de emekli kesimin var olan haklarının pek çok yeri budandı. Bundan sonrada budanmaya devam edecek gibi gözüküyor. Grev hakkı, maaş zamları gibi pek çok konuda emekçiler hak mahrumiyetleri yaşamaktalar. Emekliler ise bu konularda daha ağırını yaşamakta. Çalışırken aldığınız maaş zaten emekli olduğunuzda budanıyor. Belli bir kesintiye uğruyor. Bunun dışında bizim baba ve annelerimiz emekli olduğunda sağlık konusunda herhangi bir kesinti yaşanmıyordu. Ben emekli oldum aradan bir nesil geçti. Şu anda bir doktordan bir kere muayene olduğunuzda 19 liralık bir kesinti yaşanıyor. Bunu da cebinizden alınmadığı için fark etmiyorsunuz, maaşı aldığınızda fark ediyorsunuz. Ardından da ilaç kesintileri yaşanıyor. Bazı emekliler az doktora gidiyor olabilir. Ancak kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımız var. Emeklilik belli bir yaş üstü demektir. Çok daha fazla sağlık ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu kesintiler emekli maaşlarından yapılıyor. Bahsettiğim gibi bunların sebebi neoliberal politikalar” dedi.
 
“Sendikal çalışmada DİSK’in tarihi bir gücü var”
Emeklilerin hak gasplarına karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğini belirten Sarıcan; “Peki ne yapmalıyız? Bu konuyu düşündüğümüz zaman emeklilerin bir çatı altında bir araya gelerek ilk önce gasp edilen hakları için, daha sonrada yeni hakları için mücadele etmeleri gerekiyor. Bu mücadele bireysel olarak tek başına yapılabilecek bir şey değil. Ne çalışanlar haklarını, ne de emekliler haklarını tek başına alabilirler. Hiç kimse için böyle bir şey mümkün değil. Ama bir arada belli bir disiplin içerisinde olursak, kendi yasal meşru mücadelemizde birbirimize destek olarak, hukuki olacak yapacağımız mücadelelerde de bizim önümüzü açan bir yol olacaktır. Dediğim gibi Çanakkale bir emekli kenti. Biz, emekliler olarak bu yola çıktık. DİSK Emekli Sen olarak bu mücadeleyi başlattık. İlk olarak STK’lar, Siyasi Partiler, Demokratik Kitle Örgütleri’ni tek tek ziyaret ettik. Daha sonra Mahalle Meclisleri’ne ziyaretlerinde bulunduk. Bu ziyaretler bizi öyle çok besledi ki, insanlara ulaştığımızda bir dokun bin ah işit şeklinde bu sorunlarla karşılaştık. Bunlar içinde mücadele etmemiz gerekir tarzında etkileşim içine girdik. O zaman anladık ki, biz gerçekten de doğru bir iş yapmışız. Doğru bir yola çıkmışız. Bundan sonra bu mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek. Ama bu mücadele tüm emeklilerimiz ile birlikte, DİSK’in çatısı altında hızlanarak ve daha verimli bir şekilde olacak” dedi.
 
“DİSK ile daha sağlıklı mücadele ediyoruz”
Emekli örgütlenmesinde DİSK’in önemine vurgu yapan Sarıcan; “Konfederasyonsuz sendika olmaz. Bir kere bunu kabullenelim. Biz, DİSK’e bağlı olarak çalıştığımız için hukuki yönden bunun çok büyük rahatlığını hissediyoruz. Önümüze bir sorun çıktığında DİSK gibi büyük bir konfederasyonun arkamızda olduğunu bilerek, daha fazla kendimize güveniyoruz ve mücadelemizi daha sağlıklı bir şekilde daha güvenli olarak gerçekleştiriyoruz. Son olarak söyleyeceğim sendikalaşmada konfederasyon olmadan olmaz. Tüm Emekli Sen’de DİSK’e bağlıdır. Bu şekilde devam edecektir” dedi.
  
“Bölündüğümüz zaman güç kaybına uğruyoruz”
Biz, emekçiler ve emekliler bölündüğümüz zaman güç kaybına uğruyoruz. Çalışanlar, emekliler, tüm çalışanlar bir arada olarak haklarını almalılar. Bunun başka bir çaresi yok. Ayrı ve bağımsız yapılan hiçbir eylem ve hak talebi anlamlı ve manalı olmuyor. Aynı zamanda hedefe ulaşmak çok daha zor oluyor. Emekliler ayağa kalkmadan, örgütlenip beraber olmadan nerede olduklarını kavramadan sorunlarını çözemezler. Emeklilerin sorunlarını çözebilmesi için bunlar şart. Bu yüzden DİSK Emekli Sen çatısı altında tüm emekliler ile bir arada mücadele ederek haklarımız için yürüyeceğiz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş