DOLAR 32.3413 %0.11
EURO 35.1231 %-0.16
G.ALTIN 2239.8608 %-0.16
BITCOIN 62623.3502 %-7.03
ETHERIUM 3202.2722 %-8.68
havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

DÜNYA GIDA GÜNÜ

Değerli okurlarım Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim 1945'te kuruldu. Kurulduğu tarih olan 16 Ekim her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor.

6037

  

 

***

            Dünya Gıda Günü BM’nin belirlediği tema ile iklim değişimlerinin tarımsal üretime etkisi, günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen gıda-besin yetersizliğine dikkat çekilmesi hedefleniyor.

            Geçen yıl FAO Dünya Gıda Günü’nün teması olan “2030’da #sıfır Açlık olan dünya mümkün.” ve “Eylemlerimiz geleceğimizdir” sloganı ile düzenlenen etkinliklerle sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 2’ncisi olan SIFIR AÇLIK konusunda dikkat çekmeyi amaçlamıştı.

            *FAO Genel Direktörü Jose Grazianoda SİLVA geçen yıl Twitter hesabı üzerinden şu paylaşımı yapmıştı:

             “Bugün dünyada;

- yaklaşık 821 milyon insan kronik açlık çekiyor

- 1.9 milyon insan aşırı kilolu

- 680 milyon insan obez

- 120 milyon çocuk obez.”

Her yıl 16 Ekim’de düzenlenen Dünya Gıda Günü #açlık ve kötü beslenmeyi sona erdirmeye yönelik çabaları yoğunlaştırma gereksinimine dikkat çekmekte kalmayıp artık FAO Dünya Gıda Gününü 1 hafta öncesinden anımsatmaya başladı.

FAO resmi Twitter hesabında yaptığı paylaşımda:

“Tekrar işe koyulma zamanı! # Açlık Yok hedefini gerçekleştirmek hepimizin elinde. Bugün attığımız adımlar geleceğimizdir”  ifadeleri yer alıyor.

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları 5 gün önce TBMM’de erken Dünya Gıda Günü etkinliği yapıldı. “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya” temasıyla program düzenlenmiş.

            Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin en temel insan hakkı ve herkes için ulaşılabilir olması gerektiğine vurgu yapılmış. Hiç kuşkusuz meclisimizin bu konuya ilgi göstermesi güzel.

            İyi güzel de… 20 yıl Ankara’da Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinde Kimya Mühendisi olarak çalışmış biri olarak, izninizle ‘kaçırılmış bir trenden söz etmek istiyorum!’

            Ne treni mi? Ülkemizde kaçırılan tren şu!

*89 yıl önce çıkarılan yasa, 20 Nisan 1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu (Genel Sağlığı Koruma Yasası) sağlık kuruluşları ile sağlık otoritelerinin görevlerini ve koruyucu sağlık hizmetlerinin esaslarını belirleyen bir yasadır.

            Bu yasa, sağlığın korunmasına ilişkin birçok tüzük ve yönetmeliğin de ana kaynağıdır.

            Örneğin; bu yasa “Çocuk ve gençliğin korunması” ve “Yenilecek - içilecek şeyler ve kullanılan bazı maddelerle” ilgili yol gösterici kurallar içeriyor.

            Sormak zorundayım?.. O kurallara uyulmuş olsaydı obezite’de Avrupa Şampiyonu olur muyduk? Kanser yaşı 10-12’lere düşer miydi?.. Toplumumuza bilinçli beslenmenin önemi öğretilseydi böyle mi olurdu???

            Hiç kuşkusuz beslenme ve yeme alışkanlıklarının hızla değiştiği bir dönemde yaşıyoruz. Yüksek kalorili, sağlıksız yöntemlerle pişirilmiş, şeker, tuz, ve trans yağ içerikli yiyecekler, ‘fast-food ve hareketsiz yaşam stili’ çok fazla sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

            Ayrıca ne yazık ki bugün düşük ve orta düzeyde gelire sahip ülkelerde 2 milyardan fazla insan güvenilir, sağlıklı, besleyici ve yeterli miktarda gıdaya erişemiyor.

            *Dünyada yılda yaklaşık 4 milyar ton gıda üretimi var. Ama hızla tüketim toplumuna dönüşen dünyada da israf olmaz olur mu? Hem de nasıl?.. 4 milyar ton gıda üretiminin 1.3 milyar tonu israf ediliyor.

Oysa israf edilenin sadece 4’e 1’i yani 325 milyon tonu açlık çeken insanlara ulaştırılabilse dünyada AÇ İNSAN KALMAZ.

*

NOT:  Her olumsuzluğa karşın yine de sağlıklı, mutlu güzel günler dilerim… T.Ç.