havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

DÜNYANIN ‘En Yoksul’ Cumhurbaşkanı?!.

1933
Değerli okurlarım, ecdadımızdan miras saray düşkünlüğü kimilerinin iliklerine işlemiş! Yabancı ülkelerin devlet adamlarını, Atatürk’ümüz ve sonraki Cumhurbaşkanlarımız Çankaya Köşkünde ağırlarken, meğer itibarımızı yerle yeksan etmişler!.. Haberimiz yokmuş yeni öğrendik!
*Bugün sizlere Dünyanın ‘en yoksul’ Cumhurbaşkanını tanıtarak kıyaslama yapmanıza yardımcı olmak istiyorum.
***
           O Cumhurbaşkanının Tam Adı:JoseAlbertoMujicaCordano’dur. 79 yaşında.
            2005 – 2008 Yılları arasında Uruguay Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı olarak görev yaptı. 1 Mart 2010’da Uruguay Cumhurbaşkanı seçildi. 1 Mart 2015’te görev süresini bitirecek.
            *Çiftçi kökenli Uruguay Cumhurbaşkanı Pepe MUJİCA’nın yeminli beyanında mal varlığı olarak sadece 1987 model bir Wolsvogen kaplumbağa otomobile sahip. Banka hesabı ya da benzer başka türlü bir varlığı yok.
            * Cumhurbaşkanlığı maaşı yaklaşık 12 bin dolar… 12 bin dolar olan maaşının yüzde 90’nını hayır kurumlarına bağışlıyor.
            *Uruguay Devletinin Cumhurbaşkanlarına tahsis ettiği lüks malikane yerine, eşine ait toprak bir yoldan ulaşılabilen eski çiftlik evinde ikamet ediyor.
            *Güvenliğini koruma ordusu değil, sadece 2 polis memuru sağlıyor.
            (12 bin dolarlık maaşının yüzde 90’nını bağışlaması, onun “dünyanın en fakir devlet başkanı” olarak nitelenmesine neden oldu.)
            *Bağışlardan sonra elinde kalan maaşı Uruguay’da ki aylık ortalama maaş olan 775 dolara denk düşüyor.
                                                                       ***
            Köhne bir çiftlik evinde yaşayan, maaşının büyük bölümünü devlete iade eden ve geri kalanının da büyük bir kısmını bağışlayan bu adamın özlü sözlerinden bir seçki vereyim:
-“Bu benim seçimim. Hayatımın uzun yıllarını böyle yaşayarak geçirdim. Maaşımın geri kalanı bana yetiyor. Ben yoksul değilim. Pahalı hayatı seçen insanlar yoksulluk çeker.”
-“Ben insanların geceleri yatacak bir saçak altı bile bulamadıkları dünyada, başkalarının 500 metrekarelik malikanelerde yaşamasını anlamıyorum. Evsizler için ev, suyu olmayanlar için su lazım, ekmek lazım. Sen böyle bir dünyada özel uçağım olsun, oraya buraya gideyim diyorsun. Eğer herkes daha fazlasını isterse, bir gün kimseye bir şey kalmayacak. Küresel ısınmadan bahsediyoruz ama doğaya saldırmaya ve çöp üretmeye devam ediyoruz.”
- “Eski ruhani tanrımızı kurban ettik ve artık market tanrının tapınağındayız. Bu yeni tanrı; ekonomimizi, politikamızı, alışkanlıklarımızı, yaşamlarımızı düzenliyor ve bizlere faiz oranları ve kredi kartları ile mutluluğun yeni adresini veriyor. Öyle anlaşılıyor ki bizler, yalnız tüketme için yaratılıyoruz ve artık tüketemediğimiz zaman derin hayal kırıklığına uğrayarak kendimizi yok ediyoruz.”
            - “Bana fakir denmesi yanlış, ben tutumlu bir insanım. Asıl fakirler sürekli yaşamdan talepleri olan ve elde ettikleriyle yetinmeyen insanlardır. Ben elimde hafif bir bavulla dolaşıyorum. Bu bana istediğim yaşamı sürdürmek için yeterli zaman veriyor. Asıl özgürlük yaşamak için kazandığım zamandır.”
            (Eşi benzeri görülmemiş bir portre çizen Uruguay devlet başkanı MUJİCA 38 Gün sonra-1 Mart’ta- devlet adamlığına son noktayı koyacak.)
                                                                       ***
Bizi yönetenler ise; 12 yıldır algı aldatmacalarına dört elle sarıldılar! Türkiye her alanda gelişiyor, büyüyor, zenginleşiyormuş! AKP’lilerin iddiası bu yöndedeğil mi?
Peki gerçek ne? İddia edildiği gibi gerçekten refah düzeyini yükselten bir ülkemi dir Türkiye?Devleti zengin ama halkı fakir bir ülke.. Nasıl oluyor bu? Devlet zenginleştikçe halk fakirleşiyor. Çünkü ekonomik anlamda büyümeden halk hak ettiği payını alamıyor. İşsizlik almış başını gidiyor!
*Yaşanabilir ülkeler sıralamasında dünyada 169 ülke arasında 83.sırada yer alıyor olmamız gelişmişliğimizi mi gösteriyor(!) Kadın-erkek ayrımcılığında Türkiye 128 ülke arasında 121, bir başka deyişle sondan 7. sırada yer alıyor.
            * Uruguay bölgenin suç ve cinayet oranı en düşük ülkesi.
* Uruguay Yaşam Kalitesi sıralamasında dünyanın 19. Ülkesi. Türkiye ise 51. Sırada.
***
            Sevgili Çanakkale OLAY okurları, oldukça mütevazi bir hayat yaşayan Uruguay Devlet Başkanı işte böyle biri…
            Şimdi gelin de Uruguay halkına övgü düzmeyin; sen ne güzel bir halksın ki böyle bir adamı Cumhurbaşkanı seçmişsin…’
·        DARISI TÜRKİYENİN BAŞINA!..