havadurum

Dağtekin "Siyasi görev ?tek adam rejimi?ne geçit vermemek.."

754

 EMEP İl Başkanı Dağtekin parti olarak 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Genel Seçimlerine dair düzenlenen bildirgelerini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini belirten Dağtekin, Genel Seçimlerde ise yine HDP’den yana tavır alacaklarını dile getirdi. Bütün vatandaşları 24 Haziran’da oy vermeye çağıran Dağtekin; “Tek adam rejimine geçit vermeyeceğiz” dedi.   24 Haziran’da Cumhuriyet döneminin en kritik seçimlerinden birinin yapılacağını belirten Dağtekin; “Ülkenin nasıl bir siyasal rejimle ve kimler tarafından yönetileceği oylanacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve temsilcisi oldukları tekelci sermaye çevrelerinin gündeme getirdiği ve 16 Nisan’da yapılan şaibeli referandumla anayasaya konulan ‘tek adam tek parti yönetimi’ politikalarının geleceği açısından 24 Haziran seçimleri büyük önem taşıyor. Bu seçimlerde, ya ‘Cumhur İttifakı’ etrafında birleşen bloğa güçlü bir darbe vurulacak, ya da bu blok gerici bir politik sistem kurma yolunda güçlü bir adım daha atmış olacak” dedi.

  
“Partimiz ‘tek adam tek parti yönetimi’nin kaybetmesi için üzerine düşeni yapacaktır”
Parti olarak ‘Demokratik İttifak’ çağrısın yaptıklarını ifade eden Dağtekin; “Partimiz, emperyalizmin ve tekellerin egemenliğini sürdürmeyi savunan bu iki blok karşısında, halkın tam egemenliğine dayanan bir politik düzeni kurmaya hizmet edecek ve belli başlı acil talepler etrafında oluşturulacak bir ‘Demokratik İttifak’ ve ortak aday ile seçimlere katılmayı savunmuştur. Gerek bu durum gerekse demokratik bir ittifakın oluşmaması, bütün milliyetlerden işçi sınıfı başta olmak üzere sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin 24 Haziran seçimlerinde birleşik ve güçlü bir seçeneğinin çıkmamasına neden oldu. Ancak partimiz bu olumsuz tablo karşısında da edilgen kalmayacak, 24 Haziran’da ‘tek adam tek parti yönetiminin’ kaybetmesi için üzerine düşeni yapacaktır. Bütün zorluklara rağmen işçi sınıfının bağımsız politik örgütü olarak engelleri aşmak için çalışacak, 24 Haziran’da ve sonrasında da emekten, barıştan ve demokrasiden yana olan güçlerin ortak mücadelesini ilerletmek için çaba sarf etmeye devam edecektir. Türkiye tepeden tırnağa demokratik bir ülke olmalıdır. Bu ise ancak, halkın mutlak egemenliğine dayanan bir halk demokrasisinin kurulmasıyla gerçekleşebilir” dedi.
  
“24 Haziran günü sandıklara gidip oy kullanmak gerekir”
HDP’nin barajı aşması ile hükümetin meclis çoğunluğunu kaybetmesinin önemli olduğunu vurgulayan Dağtekin; “24 Haziran’da acil siyasi görev ‘tek adam rejimi’ne geçit vermemektir. ‘Cumhur İttifakı’nın sandıktan kazanarak çıkması demokratik hak ve özgürlüklerin son kırıntılarının da yok edilmesi ülkenin tarihsel süreçte oluşturulan demokratik birikiminin tasfiyesi olacaktır. Bunu engellemek için 24 Haziran günü sandıklara gidip oy kullanmak gerekir. Seçime, ülke ve devletin nasıl ve hangi biçimlerle (hükümet etme) yönetileceğine dair farklılaşmaya bağlı olarak oluşan güçlerin yanında ayrı bir mihrak olarak katılacak üçüncü başlıca güç olarak HDP vardır. HDP’yi barajı geçemeyecek bir biçimde zayıflatmak için uğraşan Erdoğan ve ortağı Bahçeli bu partinin üzerine çoktan beri yapıştırdıkları terörist etiketini seçim sürecinde de perçinlemeye çalışmaktadır. Bu uğraş boşuna değildir. Çünkü HDP’nin barajı geçmesi demek AKP’nin 60-70 milletvekili daha az alması demektir. Bu durum tek adam rejimini engellemek ve/veya geriletmek bakımından son derece kritik önemdedir. Büyüğünden, küçüğüne sermaye partilerinin bloklaşarak seçimlere gitmesi nedeniyle yüzde 10 seçim barajı bir ‘Demokles kılıcı’ misali yalnızca HDP’nin başı üzerinde sallanmaktadır. Bütün bu nedenlerle tüm emekçileri, halkın gerçek egemenliği, tekelci kapitalist sömürünün ortadan kaldırılması, gerçek bir demokrasi, laiklik ve barış için kendi partisi olan Emek Partisi’nde örgütlenmeye ve mücadele etmeye, tek adam rejimini engellemek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’a, Meclis seçimlerinde ise HDP’ye oy vermeye çağırıyoruz. EMEP 24 Haziran’da, 16 Nisan Referandumu benzeri durum ve sonuçların yaşanmaması için ‘seçim ve sandık güvenliğini’ sağlamak noktasında bütün güçlerini seferber edecek, olası olumsuz gelişmeler karşısında halkımızın demokratik tepkisini örgütlemek için üzerine düşeni yapacaktır” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş