havadurum

Dara; "Emlak piyasası sıkıntıda"

1607

 Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfü Dara, konut satış ve kira fiyatlarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.  Yaşanan seçim süreci ile birlikte emlak piyasasında belirsizlik yaşandığını belirten Dara, belirsizliğin seçim sonrasında da devam ettiğini dile getirdi. Belirsizliği Hükümetin henüz kurulmamasında kaynaklı olabileceğini ifade eden Dara, belirsizliğin piyasayı durağan hale getirdiğini söyledi. Kira fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizen Dara,  kiralarda düşüş olmasının imkanı olmadığını vurguladı.

 
“Emlak piyasasında belirsizlik var”
Emlak piyasasında durgunluk yaşandığını belirten Dara; “Bir belirsizlik var. Sonuçta bir seçim süreci yaşandı. Seçim sürecinde insanlar yatırım yapmadılar. Şu anda da yine bir belirsizlik var. Çünkü Hükümet henüz kurulmadı.  Yeni sistemin ne getirip ne götüreceği de belli değil. Bu belirsizlikten kaynaklı konut satışlarında durgunluk söz konusu. Şu anda elimizde satış yapılacak ev dahi yok” dedi.
 
 “Kira fiyatları düşmez, yükselir”
Kira fiyatları uzun zamandan beri yüksek seyrettiğinin altını çizen Dara;  “Yerine göre değişiyor. En düşük 1+1 kiralık daire 600-650 TL civarında. Diğer kiralıklarda evin büyüklüğüne, küçüklüğüne ve semtine göre değişiyor. Bana göre kiralar yüksek ama, konut fiyatlarına bakarsanız yüksek diyemezsiniz. 400-500 Bin TL’ye bir daire aldığınızı düşünürseniz bin liraya kiraya verdiğinizi farz edin. Yıllarca kendini amorti edemiyor. Bu açıdan pahalı değil. Ancak insanların gelirlerine göre bakarsak pahalı. Asgari ücretin bin 600 TL olduğu bir yerde bin-bin 500 TL gibi kira fiyatlarını düşünürseniz çok fazla. Sadece zengine göre değil dar gelirli vatandaşlara göre de düşünmek lazım. Konutlarda satışın düşmesi kirayı etkilemiyor. Konutlar boş kalırsa o zaman kiralarda bir düşüş yaşanır. Bunun dışında kiralarda düşüş olmaz. Bin-2 bin konutlu siteler ya da TOKİ gibi toplu konutlar yapılırsa ve bunlar birden devreye girerse kiralar düşer. Ancak böyle bir durum Çanakkale’de söz konusu değil. Hatta önümüzdeki aylar öğrenciler gelecek ve ev arayacaklar. Bu durumda kiralarda yükseliş dahi olabilir” dedi.       (Eren Aşnaz)
Paylaş