havadurum

Dede Bakkal'ın 60 yıllık hikayesi… "İnsanları üzmezsen müşterin hep çok olur"

4167

 Çanakkalelilerin hafızasına yer edinmiş, kuşaklar büyütmüş, çocukluk anılarının vazgeçilmezi olan Dede Bakkal, yerini Dede Market’e bıraktı. İki yıl önce yenileme amacı ile yıkılan Dede Bakkal’ın yeni sahipleri ve Sorumlu Yöneticisi Mehmet Uluer, Çanakkalelilerin bu nostaljisini yaşatmak için marketlerinin ismini tekrar Dede Market olarak devam ettirmeye kararı verdiklerini söyledi. Dede Bakkal’ın emektar kurucusu 88 yaşındaki Halil Erol ise yıllara sığdırdığı Dede Bakkal’ın hikâyesini gazetemiz Olay’a anlattı.  “Dede Bakkal olarak ömrümü buraya verdim” diyen Halil Erol, Dede Bakkal’ın bu kadar uzun ömürlü olmasının sebebini ise “İnsanları daima hoş tutarak, üzmeyerek alışveriş yaparken daha güzel ilgin olur, beğenirler. Bu yüzdende yıllardır Dede Bakkal olarak beğendiler ki müşterilerim hep çoktu. Çok güzel çalıştım burada” diyerek ifade etti.  

“Burada tam 60 sene esnaflık yaptım”
Tam 60 yıllık Dede Bakkal hikâyesi ile sadece Çanakkalelilerin anılarında yer edinmesiyle kalmayıp, adreslerin vazgeçilmez tarif yeri olan Dede Bakkal hikayesini gazetemize anlatan 88 yaşında ki Halil Erol ilk olarak; “Ben burada tam 60 sene esnaflık yaptım. Dede Bakkal olarak ömrüm burada bitti. Kardeşlerim merkezde olurlardı ama ben hep buradaydım. Biz Ayvacık köyünden geldik. Karşıda arsa almıştık. Burasını da parsel olduktan sonra aldım. Sonrada dükkân yaptık. Çarşıda duramadım, açıkçası beğenmedim. Burada idare ettik” diye konuştu.  
 
 
“Herkes esnaflık yapamaz”
Herkesin esnaflık yapamayacağını belirterek, esnafın uzun yılların yaşamasının, esnafın vaziyetine göre belli olduğunu vurgulayan emektar bakkal Halil Erol; “Esnafın müşterilere ilgisi çok önemli. Ben köyde idarecilikte yaptım. İnsanları daima hoş tutarak üzmeyerek alışveriş yaparken daha güzel ilgin olur beğenirler. Bu yüzdende yıllardır Dede Bakkal olarak beğendiler ki müşterilerim hep çoktu. Çok güzel çalıştım burada” şeklinde konuşmasına devam etti. 
 
 
“Kendi işimiz yapmaya başladık”
Dede Bakkal olarak kendi işini yapmaya başlamasını ise Yahudi arkadaşların şirket kurmak istemeye başlaması ile olduğunu belirten Erol;  “Çanakkale’nin hemen yarısından çoğu beni tanır. Biz, burada genişleyince iki Yahudi arkadaş şirket kuralım diye düşünmüşler. Birisi Türk’tü. Bize geldiler, bende kuralım dedim. Kurduk. O zaman bakkallar derneği yoktu mecburen lokantacılar derneğine kayıt olduk. Bakkallar çoğalıyor kongre olacak, lokantacılar dernek başkanı kongreyi feshediyor. Dernek bizim üzerimize kaldı. Şirketi de biz kurduk. Dediğim gibi başlangıçta müşteriler ile iyi ilişki kurarsan müşterin çoğalır. Daha sonra şirketi feshettik ve kendi işimizi kendimiz yapmaya başladık” şeklinde anlattı.   
 
 
“Çalışabilsem devam etmek isterdim”
Çalışabilse Dede Bakkal olarak devam etmek istediğini ifade eden Erol; “Çanakkale’de köy ve ilçeler dâhil olmak üzere Vilayete bağlı 25.’inci bakkal Dede Bakkal. Bu zamana kadar ise kalan tek bakkal yine Dede Bakkal oldu.  Çocuklarımızda hayat yok. Herkes esnaflık yapamaz. Burası yıkılmadan önce oyun yeri açmak istediler ama ben vermek istemedim. Tanıdığım insanların yine market olarak devam edeceklerini duyunca vermek istedim. Çarşıya gittiğimizde esnafın bize çok saygısı vardı. Hala var. Herkes tanıyor. Çalışabilseydim yıktırmazdım. Ancak artık çalışamıyorum. Çocuklarımda devam ettirmek istemedi” diyerek mesleğine verdiği önemi tekrar vurguladı.    
 
“Dede Bakkal anısını yaşatmak istedik”
Dede Bakkal’ın anısını ve nostaljisini Çanakkalelilere tekrar yaşatarak Dede Bakkal hikayesini Dede Market olarak devam ettirmek istediklerini belirten Dede Market Sorumlu Yöneticisi  Mehmet Uluer; “Burası yaklaşık 65 yıllık bir mekân. Çanakkalelilerin özellikle adres tariflerinde kullandıkları bir mekân. Mesela, Dede Bakkal şurada ya da Dede Bakkal’ı geçince şeklinde artık insanların belleğinde yer etmiş bir yer. Yıllarca bakkal dükkanı olarak çalıştırılmış. Daha sonra yenilenme çalışmaları ile beraber güzel ve modern bir bina yapılmış. Bizde burayı kiraladık. Dede Bakkal’ın ismini bir tık daha ileri götürüp Dede Market yaptık. Biraz çeşit ve ürün yelpazesi ile sektöre girdik. 
 
“Çocuklar açılmasını heyecanla bekledi”
İşletmenin eski sahibi ile bir bağımız yok ancak komşuluk var. Barbaros mahallesinde oturduğumuz için komşuluğumuz var. Buna istinaden kiralayıp özellikle aynı isimle devam ettik. Eski sahibi Halil Erol (Halil amca) hala marketin üstünde oturuyor. Yeni bina olduktan sonra bırakmış. Şu an kendisi emekli. Müşteriler kurulma aşamasında çok olumlu tepkiler verdiler. Özellikle ismin Dede Market olmasına çok sevindiler. Aileler çocuklarına Dede Bakkal’ı anlatmışlar. Çocuklar, ilginç bir şekilde açılışı heyecanlı ve meraklı bir şekilde beklediler. 
(Zeynep Kocaman/ Şebnem Özer)
Paylaş