DOLAR 32.3429 %0.12
EURO 35.1203 %-0.17
G.ALTIN 2237.6005 %-0.26
BITCOIN 63600.7108 %-5.58
ETHERIUM 3266.0535 %-6.86
havadurum

Dev ihale nefes kesti!

5822

 Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi kantin ihalesi dün Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde gerçekleşti. Sabah saat 10’da başlayan ihaleye 19 firma katılım gösterdi. Çanakkale başta olmak üzere, Van, Siirt, Adana, İstanbul, Tekirdağ gibi illerden katılım sağlayan 19 firmanın dosyaları ihale komisyonunca incelendi. Dosyaların incelemesi sırasında 4 firma ihaleden elendi. Verilen aranın ardından 15 firma ile açık artırma usulü ile ihaleye geçildi. Açık artırma sırasında 9 firma daha ihaleden çekildiğini açıklarken, ihale 5 firma arasında geçti. Nefes kesen açık artırma usulünde son teklif 1 milyon 377 bin 50 lira olarak verilirken, ihale komisyonu başkanı 15 dakikalık ara vererek, aranın ardından devam edileceğini söyledi. Aranın ardından kapalı zarf usulü ile devam edilen ihalede, 5 katılımcı firma, son tekliflerini ihale komisyonuna verdi. Son tekliflerde Nazey İnşaat 1 milyon 504 bin lira, Ateşoğlu inşaat 1 milyon 505 bin lira, GLB Gıda, İnşaat, Sanayi Ticaret Limited Şirketi 1 milyon 701 bin lira, Kardeşler Kantin İşletmeciliği 1 milyon 411 bin lira ve Kısmet Lokantası 1 milyon 512 bin  lira teklif verdi. Bu tekliflerle ihale 1 milyon 701 bin liralık teklifi veren GLB Gıda, İnşaat, Sanayi Ticaret Limited Şirketi adına Ali Rıza Avşa’ya kaldı. 


İhale öncesi faaliyet iddiası
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde dün gerçekleşen kantin ihalesi öncesi ortaya atılan iddialar ihaleyi tartışmalı hale getirdi. İhalesi gerçekleşmeden bir gün önce, hastane kantininde satılacak ürünlerin geldiği ve içeri taşındığı iddiaları sosyal medyada fotoğraflarla paylaşılırken, bazı haber siteleri ve Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Evren Kızoğlu, konuyu sosyal medyadan gündeme getirdi. İhaleden önce satılacak ürünlerin kantine getirilmesi, “Sonucu belli ihale” yorumlarına neden oldu. 
 
Tartışmalarla tansiyon yükseldi 
İhale sırasında da 4 firma, ihale komisyonu kararı ile çeşitli gerekçelerle ihaleden elendi. Bir firma, ihale şartnamesinde yer alan “İhale çıkış tarihi (5 Kasım) ile ihale günü arasında SGK’dan alınmış borcu yoktur yazısı” nedeni ile elendi. Firma temsilcisi, “borcu yoktur” yazısını 1 Kasım tarihinde aldığını, yazının kendisine verildiğinde altında “30 gün geçerlidir” ibaresinin bulunduğunu bu noktada yazının kabul edilmesi gerektiğini söylediyse de ihale komisyonu söz konusu dosyayı kabul etmedi. Uzunca bir tartışmanın ardından firma ihaleden elenirken, firma temsilcisi sert tepki gösterdi. 
 
Bayar İnşaat da elendi!
Kale Bayar inşaat 19 firmanın arasında firma sahibi Mustafa Bayar ile ihalede temsil edildi. Dosya incelemesi sırasında kantin işletmeciliğinin ticari faaliyetler arasında yer almadığı gerekçesi ile elendi. Kale Bayar sahibi Mustafa Bayar, ihaleyi terk etmek zorunda kaldı. 
 
O iddialara cevap İl Sağlık Müdürlüğünden geldi 
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü dün yayınladığı bilgilendirme yazısında vatandaşların mağduriyetini önlemeye dönük geçici bir çözüm olduğu ifade edildi. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile bir protokol imzalandığı da ifade edilen açıklamada; “Sağlık Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarca, bünyesinde faaliyete geçirilecek olan büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerin açılıp işletilmesi ve kiraya verilmesine ilişkin esas ve usuller belirlenerek Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin Kantin İhalesi 15 Kasım tarihinde gerçekleştirilmiştir.  Hasta ve hasta yakınlarına en iyi şekilde hizmet verme ve topluma karşı olan sosyal sorumlulukların bilincinde olarak hizmetler son hızıyla devam etmektedir. Yeni hizmet binasındaki konfor ve kalitenin yanında vatandaşlarımıza temiz ve modern bir hizmet sunmak amacıyla gerçekleştirilen kantin ihalesinde yüksek getiri ve kârlılıktan ziyade, kurum ve kuruluşlarımızın özelliklerinin dikkate alınarak, ‘kurumun huzuru, güvenliği, gizliliği, temizliği’ gibi kriterlere öncelik verilmesi öngörülmüştür. Hastanemizde tedarikçiler tarafından yapımı tamamlanacak olan kantinin açılış süresine kadar vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile geçici olarak kar amacı gütmeyen kurumlar arası bir protokol yapılmıştır. Bu protokol sayesinde ihale sonucu Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde hizmete girecek olan kantinin açılışına kadar geçici olarak bu kantin vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir. Hastane baştabiplerince büfe, kantin ve çay ocağında satılan ürünlerin kalite ve satış fiyatlarının bizzat denetlenerek, hijyen kurallarının en ince ayrıntısına kadar uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılarak vatandaşlarımızın bu hizmetten faydalanması sağlanacaktır” denildi. 
(Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
Paylaş