havadurum

Doğa için sergi açtılar

750
Mavi Bilye Doğada Eğitim Gezginlerinin kurucusu Prof. Dr. Osman Demircan`ın önderliğinde gerçekleşen doğa gezintileri sırasında çekilen fotoğrafların sergisi düzenlendi. Dünya Çevre günü etkinliği çerçevesinde Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi`nde izleyiciyle buluşan sergi Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay`ın katılımıyla açıldı. 
"Doğaya dikkat çekmeyi amaçlıyoruz"
Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Osman Demircan, ``Mavi su küresiyle gezgenimiz uzayda çok özel bir mavi bilye gibidir. İnsanoğlunun neden olduğu çevre sorunları bu gezegende yaşamı tehdit etmektedir. Mavi Bilye Doğada Eğitim Gezginleri doğa zenginliklerini ve çevre sorunlarını yerinde belgeleyerek doğaya dikkat çekmeyi, ekosistem içinde sağlıklı yaşam koşullarını yerinde öğrenmeyi ve öğretmeyi amaçlayan bir yürüyüş grubudur" dedi.
"Gezdiğimiz yerleri belgeliyoruz ve paylaşıyoruz"
Demircan, "Bu sergide, doğada amatörce çektiğimiz ve rastgele seçtiğimiz bazı fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedik. Bu fotoğraflarda su var, mavi denizler var, yeşil bitkiler var, antik kentler var, köylerimiz var, mavi gökyüzü, yeşil ormanlar var, doğanın zenginlikleri var, doğaya verdiğimiz zararlar var, değerlendiremediğimiz güzellikler var. Bugün gördüğümüz ama verilen zararlar nedeniyle yarın göremeyeceğimiz doğa güzellikleri var. Onun için gezdiğimiz yerleri belgeliyoruz ve paylaşıyoruz. Sadece güzellikleri değil çevre sorunlarını da belgeleyip ilgili yerlere iletiyoruz. Özet olarak çevre bilinci geliştiriyoruz. Bu serginin amacı da çevre bilincini topluma yaymak" sözlerine yer verdi.
"Bu gezegende birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor"
Demircan sözlerine şu şekilde devam etti, "Çevre dediğimiz; su küresiyle, atmosferiyle uzaydan mavi bilye gibi görünen gezegenimizin yüzeyi; havasıyla, toprağıyla suyuyla tüm canlıların yaşam alanı. Bu gezegene zarar vermeden doğayı, çevreyi, ekosistemi tüm canlılarla barış içinde paylaşmamız, bu gezegende birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bir yaşam türü zarar görürse zincirleme diğer yaşam türlerinin de zarar görmesi, sonunda gezegenin yaşanmaz hale gelmesi kaçınılmaz bir durum. Bu konuda insanoğlu henüz yeterince bilinçlenmediği için özellikle sanayi devriminden bu yana toprak kirlenmiş, sular kirlenmiş, hava kirlenmiş, atıklar her yerde; yediğimiz, içtiğimiz gıdalarda zararlı kimyasallar var, nefes aldığımız havada oksijen yetersiz, karbon dioksit fazlalığı var; kalp-damar hastalıkları, nefes darlığı yaygınlaşmış."
"Ormanlar vahşice talan ediliyor"
Demircan, konuşmasında Çanakkale`nin doğasına değinerek, "Çanakkale özelinde de durum farklı değil. Burada Kazdağları, boğaz ve denizler yaşam kaynağı, ancak ne denizin ne ormanın kıymetini bilememişiz, deniz ve boğaz artık müsilajla kaplanıyor, içindeki canlılar hasta; Kazdağları`nda hem de orman alanlarında maden şirketlerine hala ruhsatlar veriliyor, ormanlar vahşice talan ediliyor, canlı türleri hızla yok oluyor, ekosistem bozuluyor, içilebilir suyumuz azalıyor, tarım alanları, sulak alanlar küçülüyor, kuraklık artıyor" diye belirtti.
 
"Eğitimde çevre bilinci oluşturulmalı"
Fosil yakıt kullanımından vazgeçilmesinin önemine değinen Demircan, "Daha fazla geç kalmadan geri dönüş için eğitim sistemimizde ve yaşam boyu eğitimde çevre bilinci oluşturmak için doğa içinde uygulamalı dersler olmalı. İnsanlar çevre konularında taviz vermeyecek şekilde bilinçlenmeli" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş