havadurum

Doktor vites yükseltti; "Çanakkale Belediye Başkanlığına adayım"

4739
 
 
Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, aylık olağan basın toplantısında gazeteciler ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı ve 27’inci Dönem Genel Seçimleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Mutan önümüzdeki yerel seçimlerde Çanakkale Merkez Belediyesine aday olabileceğini söyledi. Yerel seçimlerin öne alınması veya zamanında yapılması halinde yeniden Kepez Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağı yönündeki soruya; “Ben hedeflerimi revize ettim, şu anda paylaşmayı çok doğru bulmamakla birlikte vites büyüteceğim” diyerek yanıt verdi. Mutan, Çanakkale Belediye Başkanlığına aday mısınız? Sorusu üzerine; “Olabilir. Hak etmiyor muyum? Yetersiz miyim? Beceremez miyim? Bence beceririm de, hak ediyorum da. Olur mu olur? Maçı alır mıyım? Alırım onu da açık açık söyleyeyim. Ben açık açık söylüyorum. Allah ömür verir veya vermez ama Türk Siyaseti rahmetli Demirel’in de dediği gibi ‘24 saatte çok şeylere gebe’. Birilerinin uykusu kaçacak belki ama evet vites büyüteceğim” dedi. 
 
“Siyasi parti ve seçim yasaları değişmeden ortam hep kaotik gözükecek”
Başkan Mutan, gazetecilerin seçim sonrası ‘CHP Genel Başkanlığı’ ile ilgili sorularına; “Bu, Genel Başkanlık yarışı değil. Türk siyasetinin özellikle 80 sonrası siyasi parti ve seçim yasasının özellikle parlamenter rejimdeki aktörlere yönelik getirmiş olduğu baskının maalesef bir sonucu. Siyasi parti ve seçim yasası değişmediği sürece ülkeyi demokratik kılmakta mümkün değil. Çünkü demokrasinin olmazsa olmazı, Anayasa güvencesindeki bu siyasi partileri rahatlatmadan ülkeyi kendine getirmek mümkün değil. İşin doğası gereği olması gereken yola girecek, akan su yolunu bulacak ve hedefine ulaşacak. Bu iş böyle. Bu iş raconunda böyle. Sonuç itibari ile bir karmaşa ve kaosun üzerinden kendi dinamiklerinden kendi çözümünü üretecek. Ama sağlıklı olabilmesi noktasından hareketle inatla söylüyorum.   Siyasi parti ve seçim yasaları değişmeden ortam hep kaotik gözükecek. Bu sadece CHP’nin değil bütün siyasal partilerin sorunu” dedi.
 
 
“Bu ülkenin bir an önce normalleşmesi lazım”
Yerel seçimlerin erkene alınması ile ilgili olarak Anayasa değişikliği gerektiğini dile getiren Mutan; “Yerel seçimlere dönük bir Anayasa değişikliği gerekiyor. Bunun için Cumhur İttifakına bir siyasi partinin daha eklenmesi gerekiyor. Milletvekili sayısının 401’i bulması gerekiyor. Olabilir mi? Olmayacak diye bir şey yok olabilir. Ama bence zamanında yapılması gerekiyor.  Bu ülkenin bir an önce normalleşmesi lazım. Seçimleri normal zamanında yapılıyor algısını oturtması gerekiyor. Maalesef Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri OHAL koşullarında yaptık. Allahtan 18 Temmuz’da mevcut hükümet yetkilileri tarafından OHAL’in kalkacağı söyleniyor. İnşallah kalkar” dedi.
 
“Hedeflerimizi revize ettim”
Yerel seçimlerde Çanakkale Belediyesi’ne aday mısınız? Sorusuna; “Olabilir. Hak etmiyor muyum?”  Cevabını veren Mutan, konuşmasının devamında; “Ben hedeflerimi revize ettim. Şu anda paylaşmayı çok doğru bulmamakla birlikte vites büyüteceğim. Olabilir. Hak etmiyor muyum? Yetersiz miyim? Beceremez miyim? Bence beceririm de, hak ediyorum da. Olur mu olur? Maçı alır mıyım? Alırım. Onu da açık açık söyleyeyim. Ben açık açık söylüyorum. Allah ömür verir veya vermez ama Türk Siyaseti rahmetli Demirel’in de dediği gibi ‘24 saatte çok şeylere gebe’. Böyle bir şey bekliyor muyduk? Beklemiyorduk. Çıktı önümüze geldi.  Sorunu Türk siyasetinin bir sorunu olarak görülen bir süreç yaşıyoruz. Nereye evrilir onu da izleyeceğiz. İyiye güzele doğru gidecektir. Bu süreci olumlu değerlendiriyorum. Olumluya doğru gidecek. Birilerinin uykusu kaçacak belki ama evet vites büyüteceğim” dedi.
 
  
“Kendi açımızdan kötü bir seçim”
Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim sonuçlarının Çanakkale’de kendi açılarından kötü olduğu yorumunda bulunan Başkan Mutan;  “Seçim sonuçlarının iyi olduğu söylenemez. Gerçekçi olmak gerekirse bizim açımızdan baktığımızda kötü. Çünkü başlangıç hedefleri ile yola çıktığımızda. Siyasi büyüklerimizin büyük laflar ettiği ve 4-0 dediği süreçte bir vekilin gelip gittiği, hudut oyları ile ikiyi bulduğumuz, hiç de keyif vermeyen bir tamlamayı bulduk. Çanakkale’de seçimler, 2-1-1 şeklinde AKP’nin lehine sonuçlanıyordu. Neyse son anda hudutlardan gelen oylar ile 200 civarında bir farkla ikinci vekilliği aldık. Bütün üzerinden bakarsanız ortada bir gerçek var” dedi.
 
“CHP çalışmadı kardeşim”
Seçimlerde “CHP çalışmadı” eleştirisinde bulunan Başkan Mutan; “Sevgili Muharrem İnce anlamlı bir oy farkı ile en azından bu seçime damgasını vuran aktörlerden biri olmuştur. Hep beraber itiraf edelim. CHP çalışmadı kardeşim. ‘Çalıştı’ diyen varsa çıksın söylesin. Bu bir özeleştiri ve itirafsa evet. CHP çalışmadı. İlçe Başkanları düzeyinde İl Başkanlığı geçen hafta çağrı yaptı. Toplandılar. Şu anda bize yansıyan bir tarafı yok. Zannediyorum İlçe Danışma Kurulları sonrasında bir İl Danışma Kurulu olursa bizde huzurda bulunacağız ve aklımızı paylaşacağız.  AKP’nin de çok başarılı olduğu söylenemez.  Çanakkale bazında biz kaybettik. Onlarda kaybetti. İyi Parti kümeleşti. Yüzde 19’a varan bir oy var. Az farkla vekillik kaybettiler. Çanakkale lokalinde konuşuyorum. Ülke geneline baktığınızda AKP’de ciddi oranda oy kaybetti. Biz her ne kadar yüzde 2 küsur oy kaybettiysek. 7 küsur civarında da AKP oy kaybetti. Artan 50 Milletvekiline rağmen 300 küsur Milletvekili olan AKP’nin Milletvekili sayısı 294’lere indi. 450 Milletvekilinde 347’iydi. Şu anda 600 vekillikten 295’te. Şu anda çoğunluğu mecliste sağlar bir durumda değil” dedi.
(Eren Aşnaz)

 

Paylaş