havadurum

Düdük sizde!

809

 

Serkan Çınar penaltı attırıyor

Beynelmilel Futbol Oyun Kuralları, Penaltı Vuruşu’nun nasıl kullanılacağını İnternational Board kararları ile birlikte açık – seçik anlatıyor. Ama, gelin görün ki, Çaykur Rizespor maçında konuk takım Galatasaray penaltı kullanıyor. Bu müsabakayı yöneten Üst Klasman Ünvanlı  İstanbul Hakemi Serkan Çınar, Futbol Hakemliğine adeta ihanet edeercesne görüş – değerlendirme ve netice itibarıyla kural hataları yapıyor. Nasıl mı?
1.  Önce kaleciden başlayalım. Vuruştan önce kaleci ileri fırlamış. Oysa, kalecinin ayakları gol çizgisine basmalıydı.
2. Penaltı vuruşunda Hakem Serkan Çınar’ın durduğu yer yanlış. Serkan Çınar kale alnı ön çizgisi hizasında bulunup, ceza alanını ve futbolcuların vuruş sırasındaki konumlarını görmeliydi.
3. Ceza alanı içi bayram yeri gibi. Her iki takıma mensup oyuncular vuruş öncesi ceza alnı içinde. Bu durum ise Kural 14’e, yani Penaltı Vuruşuna aykırı. Vuruşun kesinlikle tekrarı gerekir. 
4. Bu penaltı öncesi top korner vuruşu için köşe gönderlerinin çeyrek yarım dairesi içinde hareketsiz dururken, yani top oyunda değilken Serkan Çınar’ın penaltıya hükmetmesine ne demeli. Bu durum düpedüz kural hatasıdır. Bu penaltının Çaykur Rizesporlu futbolcularda yarattığı travmayı nasıl gidereceksin. Hakeme inancını yitirmiş futbolcu sahada mücadele edebilir mi hiç ....
 
Bu bir utanç vesikasıdır
İnanılır gibi değil. Hakem Bülent Yıldırım Galatasaraylı futbolcunun beline sarılıyor, hem de iki eli ile birlikte, Beşiktaşlı oyuncu da takım arkadaşına elini uzatarak ‘Aman, sen karışma’ diyor’
Yazık çok yazık. Bari taraf olduğunu bu kadar belli etme. Yıllarca FİFA hakemliği yapan Ankaralı Bülent Yıldırım yönettiği Galatasaray – Beşiktaş maçında tüm takdir haklarını ev sahibi takımın lehine kullanırken, disiplin cezası uygulamasında (Sarı ve Kırmızı kartlar) da kantarın topuzunu kaçırıp, Beşiktaş’ı perişan etti. Şaibeli bir taç atışı sonucunda da rahatsızlık yaratan gole sebebiyet verdi. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi çıkan arbede de ise Galatasaraylı futbolcunun beline iki eliyle yapışarak, sözüm ona kavgayı ayırdı. Kardeşim, senin işin kavga ayırmak değil, standardizeyi sağlayıp, maç yönetmek. Bülent Yıldırım, yıllarca düdük çalma onuru yaşadığın Futbol Hakemliği’ni Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadı’nın çimlerine gömdün. Yazıklar olsun !  Geriden gelen genç jenerasyon hakemlerine ne anlatacaksın, merak ediyorum.
 
İsim değişikliği
M.Başakşehir Kulübü, Fatih Terim ismini stattan kaldırmak için Tff ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne başvuruda bulanacak.
Kaynak; Fanatik
 
Maçta hakemin yer seçimi 
Hakem nerede acaba?      
Bir müsabakanın sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için, hakemin gelişecek pozisyon ve enstantanelere göre sahadaki  yer seçiminin çok iyi olması lazım. Ortalama 15 ile 20 metre mesafelerden takip edilecek enstantanlerde ana kriter topun solundan koşarak, Hakem – Top (Pozisyon) – Yardımcı hakem iletişimini sağlayacak şekilde diyagonal koşulması gerekir. Oysa ki, bu resimde hakem de yardımcı hakem de hatalı yerlerde duruyor. Hakem oyuncu bloğu nedeniyle pozisyonu göremezken, yardımcı hakem ise dar açıdan yetersiz görüşe sahip. Oysa, yardımcı hakem kendisini biraz geri çekip, açısını genişletip, göz gücünü tam olarak kullanarak oyunu takip etmeliydi. 
Paylaş