havadurum

Dünya Mirası Assos'ta neler oluyor?

1001
Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü`nde bulunan, binlerce yıllık tarihi ile bir dünya birası olan Assos Antik Kenti`nde yapılan çalışmalar tepkilere neden oluyor. Bir dünya mirası olarak değerlendirilen Assos`ta, devasa iş makineleri ile yapılan çalışmalardaki tahribat görüntüleri tedirgin ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Assos Antik Liman Mevkiinde yapılan çalışmalardaki özensiz tutuma dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. "Binlerce yıllık tarihi bölgenin üzerinde iş makineleri önlem almadan gezinmekte, büyük bir özensizlik sergilenmektedir" diyen Erkek, "Bölge halkı tarafından da büyük tepkilere yol açan inşaat bu koşullarda devam edecek midir? Durdurulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Pandemi koşulları da göz önüne alındığında, büyük bir dar boğazın içine giren ve üstelik turizm sezonunda tasfiye edilen otel, pansiyon, restoran ve benzeri toplamda 19 tesis için bir yardım planınız bulunmakta mıdır? Çalışmayı gerçekleştirilen firma ile yapılan sözleşmede tarihi dokunun bozulmaması için ne gibi önlemler söz konusudur? Sorumsuz ve özensiz davranışlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yetkililerle ilgili herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır?" diye sordu. 
"Bu hunharca çalışma durdurulmalı"
Assos Dostları Grubu da konuyla ilgili girişimlere başlamaya hazırlanıyor. CİMER ve resmi kurumlar üzerinden çalışmaların durdurulması ve bugüne kadar yapılan faaliyetlerin incelenmesini talep eden Assos Dostları, "hasarın rehabilite edilmesi için uluslararası bir seferberlik başlatılmasına ve sorumluların cezalandırılmasına çağrı yapıyoruz" dediler. "1. derece arkeolojik ve doğal koruma alanı olan bölgede yapılan çalışmaları denizden görüntüledik. Yapılan çalışma gevşek taş ve kayaların kopmasını, yuvarlanmasını önlemenin çok daha ötesinde, yeryüzü şeklini, haritaları değiştirecek ölcekteydi. UNESCO kültür mirasına aday Assos`ta yapılan bu çalışmanın müellifleri kimlerdir bilemiyoruz. Geçmişte Türkiye`de ya da dünyanın başka neresinde 1. derece arkeolojik ve doğal koruma alanında bu tür bur çalışma yapmışlardır? Emanetçisi, güvenliğinden sorumlu olduğumuz bu uygarlık ve doğa mirasını yok eden projenin mimarı kimdir? Projesini kim biliyor? Var mı? Koruma kurulu bu yapılan işi onayladı mı? Farkında mı?" açıklamasında bulundu. 
"Assos`ta katliam var"
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan ise, "Assos Antik Liman mevkisinde kaya ıslahı çalışmaları doğrultusunda, kamuoyuna verilen güvenceler yerine getirilmemiş; tüm endişelerimiz ne yazık ki haklı çıkmıştır" dedi. "Bilimsel yöntemlerle, yörenin kendine özgü yapısına zarar vermeyecek, arazi modelini bozmayacak çalışmaların yürütülmesi gerektiği konusundaki uyarılarımıza karşılık, sürdürülen çalışmalarda ortaya çıkan sonuç gözler önündedir" diyen Pehlivan, "Bu memlekette vicdanları yakmadan, içimizi sızlatmadan, canımızı acıtmadan tek bir çivi bile çakamadınız. Ortaya koyduğunuz her faaliyette ya adalet ahlakını, ya alınterimizi, ya toprağımızı, ya ekmeğimizi ağlattınız" ifadelerine yer verdi.
"Çalışmalar bölge turizmi açısından oldukça hassasiyet taşımaktadır"
Gelecek Partisi Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanı Yeşim Karadağ`da duruma tepki göstererek yaptığı açıklamada; "Yılbaşında afet bölgesi ilan edilerek bölgede bulunan işletmeleri ve insan hayatını tehdit eden kayalarla ilgili çalışmaların başlatıldığı Türkiye`nin turizm ve kültür cenneti Çanakkale /Assos bölgesinde çalışmalar devam ederken basına yansıyan fotoğrafları görünce şoke olduk. Maalesef doğa ve tarih harikası olan bu alanın silüeti tamamen bozulmuş olup bölgenin yeni hali tüm kamuoyunda infiale sebep olmuştur. Tüm Türkiye`nin bildiği tarihi ve kültürel açıdan çok önemli yere sahip olan Assos antik liman bölgesinde başlatılan çalışmalar bölge turizmi açısından oldukça hassasiyet taşımaktadır. Bölgede bulunan işletmeler açısından risk yaratan bu durumla ilgili olarak çalışmaların 500 gün süreceği ifade edildiğinde 29 Nisan 2021 tarihinde ``Ülke 17 gün Assos antik liman 500 gün tam kapalı`` başlıklı basın açıklamamızı kamuoyu ile paylaştık. İlgili açıklamamızda çalışmaların birkaç sezona yayılarak yapılmasını ve bölge esnafına destek verilmesi gerektiğini ifade ettik. Çalışmaların 500 gün sürmesinin bölgedeki işletmeler ve bölge turizmi açısından sıkıntıya sebep olacağını belirttiğimiz açıklamamız kamuoyu baskısı yaratarak bölgede sürecek çalışmaların daha kısa sürede tamamlanması konusunda fikir birliğine varıldı. Nitekim çalışmalar hızlı bir şekilde ilerlese de bugün bölgenin son hali ile ilgili olarak basına ve sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda maalesef bölgede yapılan çalışmaların bölgedeki doğal güzellikleri tahrip ettiği açıkça ortaya çıkmıştır. Ülkemizde yenileme, restorasyon ve koruma adına yapılan bütün çalışmalar gibi maalesef bu çalışmada ele yüze bulaştırılmıştır. Gelecek Partisi Kültür ve Turizm Politika İzleme Kurulu Başkanlığı olarak ünü ülke sınırlarını aşan, Aristo`nun felsefe okulu kurduğu Assos`un antik liman bölgesinin doğal güzelliğini tahrip eden bu çalışmalar ile ilgili olarak kimin ihmali varsa sorumluların cezalandırılmasını ve bölgedeki çalışmaların ivedilikle durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş