havadurum

Dünya sanatçıları Çanakkale'de buluştu

1134

 2018 Troya yılı kapsamında 9 farklı ülkeden Çanakkale’ye gelen 104 resim sanatçısı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Çanakkale Evi’nde açtıkları Troya temalı ‘Uluslararası Resim Sergisi’ ile vatandaşların ilgi odağı oldular. 104 ressamın 104 Troya temalı eserlerinden oluşan ‘Uluslararası Resim Sergisi’ni, Eceabat CHP Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal ve Greek Art Union (Yunanistan sanat birliği) düzenledi. Sergi açılışından önce kordon boyunda bulunan Barış Kelebeği’nden Truva Atı’na kadar uzanan barış kuşağı, açıldı. Sanatçıların tuttukları kuşağın yanı sıra s 9 ülke sanatçılarının temsil ettikleri bayraklar da açıldı. Barış kuşağının açılmasından sonra ‘Uluslararası Resim Sergisi’ açılışı gerçekleşti. Düzenlenen sergi açılışına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz katıldı.. ÇTSO Çanakkale Evi’nde açılan uluslararası resim sergisi, sergiyi gezenlerden olumlu tepki aldı. 

104 ressamın sunduğu 104 Troia temalı eser, önceki gün ÇTSO Çanakkale Evi’nde sergiye açıldı. Eceabat CHP Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal ve Greek Art Union’un kurucularından Stella Chaviaropoulou tarafından ortaklaşa düzenlenen serginin açılışı, yoğun katılıma sahne oldu. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği sergi, renkleriyle göze hitap etti. Açılışa katılan sanatçılar da giyimleriyle sergide göz doldurdu. Açılış kurdelesi, sergi açılında yapılan konuşmalardan sonra kesildi. Başkan Mutan, serginin çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Gökhan, serginin Troya Yılı temalı olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Troya’nın insanlığın ortak değeri olduğunu söyleyen Gökhan, 55’inci Troya Festivali’ne de değindi. 

“Babalarımız Troya’nın değerini 55 yıl önce anlamışlar”
Açılış konuşmasında söz alan Ülgür Gökhan, Troya’nın tüm dünya için öneli olduğunu söyleyerek; “Biz Çanakkaleliler, Troya’nın önemini yıllardan beri biliyoruz. Bütün dünya Troya’nın önemini biliyor. Hatta 30 Ağustos’ta Çanakkale’de Troya Festivalimiz var. Troya Festivali’nin 55’inci yılı bu sene düzenlenecek. 55 yıl önce babalarımız, Troya’nın önemini kavramış ve bununla ilgili çalışma başlatmışlar.  Bu yıl özel bir yıl olması dolayısıyla çeşitli ülkelerden sanatçılar Troya ile ilgili eserlerini buraya getirdiler, burada sergiliyorlar. Bu çok önemli bir etkinliktir. Troya ortak insanlık değeridir” dedi.  
 
“2018’in Çanakkale’ye en önemli kazanımı Troya Müzesi olacak” 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, 2018 Troya Yılı kapsamında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıldığını söyleyerek; “İlimiz, yine uluslararası bir etkinliğe imza atıyor. Bu yıl Kültür Turizm Bakanlığımız tarafından Troia yılı ilan edildikten sonra etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Bu yıl, sergiler, fuarlar, yarışmalar, yüzme yarışları, bisiklet sürüşleri gerçekleşti. Hem Belediyemizin hem de Bakanlığımızın önümüzdeki haftalar ve aylarda ilimizde gerçekleşecek bir sürü etkinliği olacak. Bu yılın Çanakkale’ye en önemli kazanımı Troya Müzesi’nin yapılması olacak. Şuan Arkeoloji Müzesi’nin deposundaki birçok obje, Troya’ya ait eserlerin bulunduğu ve şuana kadar sergilenemeyen birçok eser de Troya Müzesi’nde sergilenmiş olacak. Ülkemizin çeşitli müzelerinde yer alan Troya’ya ait eserler de yaptığımız yazışmalar neticesinde yeni Troya Müzesi’nde sergilenecek” ifadelerini kullandı. 
 
“Sanatçılarımızla Troya’yı gezerek şehrimizi tanıtıyoruz”
Serginin düzenleyicilerinden birisi olan ve konu ile ilgili bilgilendirmede bulunan Timur Koşal; “9 faklı ülkeden 104 sanatçı eserleriyle birlikte geldi. Fiilen gelen sanatçı sayısı da 90’ı geçti. Organizasyonunda Greek Art Union isimli grupla birlikte hareket edildi. Ben de bazı konularsa sponsorluk sağlamak ve organizasyonu düzenlemek amaçlı bu çalışmaya katıldım. Önceki gün açılan serginin 5 günlük bir programı var. Sanatçılarımızla birlikte Troya’yı ziyaret ettik. Bozcaada, Gökçeada gibi yerleri ziyaret ederek sanatçılara şehrimizi tanıtmış olacağız. Bunu dışında Greek Art Union’un kurucularından Stella Chaviaropoulou Yunanistan Selanik’te UNESCO’nun sanat temsilcisi görevi yapıyor. Kendisi Viyana, Paris gibi dünyanın çeşitli şehirlerinde kişisel sergilerini açıyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş