havadurum

ERKEN ERGENLİK VE TEDAVİSİ

960
Ergenliğe girme yaşında olmayan çocuğun vücudunda görülebilen değişimler erken ergenliğin belirtileri olabilmektedir. Kız çocuklarında göğüslerin büyümesi erkek çocukların koltuk altlarında tüylenmeler bu belirtilerin en belirginleridir. Erken ergenlik araştırmalara göre 5000 çocuktan birinde görülebiliyor. Bu belirtilerin görülmesi halinde çocuğun bir doktora götürülmesi gerekmektedir.
Erken ergenliğin iki türü bulunmaktadır. Hekimin yapacağı kan ve hormon testlerinden sonra teşhiş koyabilmek için anne babanın da vereceği cevaplar da çok önemlidir. 1 .tür erken ergenlik normal ergenlik dönemine benzemektedir ve sıklıkla görülen durum bu türdedir. 2. Tür erken ergenlikte ise sadece hormonlarda ergenlik belirtisi oluyor ama beyinde bir değişiklik olmuyor. Bu duruma bölgesel ergenlik de diyebiliriz. 
Erken ergenliğin tedavisi var mıdır?
Bu konuda ilaç tedavisi en etkin yöntem olarak bilinmektedir. Hormon dengeleyici ilaçlar, deri altına yerleştirilen implantlar ve burun spreyleri en çok kullanılan tedavi araçlarıdır. Tedavi süreci başladığında belirtiler daha da belirginleşir ama daha sonra yavaş yavaş azalmaktadır. Tedavinin 6-12 ay içerisinde sonuç verdiğini belirten uzmanlar diğer hormon tedavilerinde olduğu gibi hormon ilaçlarının yan etkilerinin olduğunu söylemektedirler.
Erken ergenlikte anne babaların da bilmesi gereken önemli konular bulunmaktadır;
Tedaviye ne zaman başlanmalı? Teşhis konulduktan sonra 6 içinde tedaviye başlanması gerekmektedir.
Yaş önemli bir faktör. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse tedaviye başlamak o kadar gerekli oluyor.
Tedaviyi gerektirecek bir diğer durum da hızlı değişimler. Örneğin çocuğunuzun göğüsleri yavaş yavaş büyüyorsa tedavi gerekmeyebilir ancak büyüme çok hızlıysa tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Diğer bir mesele ise boy. Uzmanlar ergenliğe 6 yaşından önce girenlerin yetişkinlikte boylarının çok kısa kaldıklarını söylemektedirler. Bu önemli bir durum da tedavi için gerekçedir.
Başka bir etken de çocuğun duyguları. Hiç kolay olmayan bu durumla karşılaşan çocuğun hem duyguları değişmekte, hem de ergenliğin getirdikleriyle baş etmek zorunda kalmaktadır.
Anne babaların bu konuda gözlemleri çok önemli olmaktadır. Çocuğunuzun gelişimi takip edip gerektiğinde uzman yardımı almak çekinmemek gerekmektedir.
Sağlıklı günler dileklerimle