havadurum

Eceabat'ta çöp krizi…

454

 Gelibolu Bölgesi’nin katı atık sorununa çözüm bulmak amacı ile 2011 yılında Gelibolu Bölgesi Gelibolu Düzenli Atık Depolama Tesisi kuruldu. Eceabat Belediyesi ve Tarihi Alan Başkanlığı’ da dahil olmak üzere, Gelibolu Yarımadası Katı Atık Yönetimi Birliği içerisinde birçok bölge belediyesi ve kurum yer almakta.  Birlik üyesi kurum ve belediyelerin katı atıklarını Gelibolu Belediyesine 5 km mesafedeki katı atık depolama alanına götürmesi gerekirken, üye kurumların atıklarını Eceabat’ın arka tarafında yer alan vahşi depolama alanına dökmeye devam ettikleri iddia edildi.  Ormanla iç içe durumda bulunan vahşi depolama alanına atılan atıkların yakılması ile bölgede sık sık yangın çıktığı belirtildi. Şu anda da yangının içten içe devam ettiği ifade edilirken, zaman zaman rüzgarın etkisiyle artan yangına Eceabat Belediyesi ve Alan Başkanlığına ait itfaiye araçlarıyla müdahale edildiği açıklandı. Aynı zamanda çıkan yangınlar sebebi ile çöplüğe yakın orman alanlarının kesildiği de iddialar arasında. İddialar ile ilgili görüşlerini aldığımız Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder Alan Başkanlığı atıklarının Gelibolu Katı Atık Depolama Alanına her gün düzenli olarak götürüldüğünü vahşi depolama içerinde bulunan çöplerin eskiden kalan atıklar olduğunu açıkladı.

 
“Atıklarımız düzenli olarak belirlenen yere götürülüyor”
Birlik üyelerinin çöplerini vahşi alan depolama alanına atılması ile ilgili iddialarla ilgili gazetemize konuşan Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir; “Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı atıklarını belirlenen yere döküyor. Belirlenen yer de Gelibolu Katı Atık Merkezi. Bizim kamyonlarımız her gün yolda. Onlarca kilometre yol yapıyor.  Başka kurumların ne yaptığını bilemem” dedi. 
 
“Alanda bulunan çöpler eskiden kalan atıklar”
İddiaları sorduğumuz Eceabat Belediye Başkanı Ejder ise vahşi alanda bulunan çöplerin eski atıklar olduğunu söyledi. Ejder; “Biz, Eceabat Belediyesi olarak ilçenin katı atıklarını belirlenen Gelibolu Katı Atık Merkezine götürüp döküyoruz. Dünya kadar çöp döküyoruz. Orada bulunan katı atıklar eskiden kalanlar” dedi.      (Eren Aşnaz)
Paylaş