havadurum

Eğitim İş'ten TEOG tepkisi

706

 Eğitim İş Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu, MEB tarafından açıklanan örnek TEOG sorularını eleştirdi. Hazırlanan soruların hazırlıksız yapılarak çarpıtıldığı ifade edilen açıklamada; “Üst üste ve hazırlıksız yaptığı değişikliklerle sınav sistemlerini yapboza çeviren Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG yerine getirilen liselere giriş sınavı ile ilgili örnek soruları yayınladı. Örnek sorular, bu kadar köklü bir değişikliğin ne kadar hazırlıksız ve çarpık yapıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sözel sorularda çok paragraflı metinler yer alırken, sayısal sorularda ise grafik, resim ve tablolara yer verildi. Sorulara baktığımızda; öğrencilerden okuduklarını anlamaları, bilgilerini kullanmaları ve yorumlamaları, eleştirel düşünebilmeleri, analiz ve sentez yapabilmeleri beklenmektedir. Bugüne kadar daha çok bilgi ve kavrama basamağından sorulara alıştırılan öğrenciler, bu sorularla bir anda analiz ve sentez basamağına geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu sorular göstermiştir ki MEB, en başta şu gerçeği görmezden gelmiştir: 6 ay gibi kısa bir sürede kavrama basamağındaki soru/anlatım tarzından analiz ve sentez gerektiren anlatım tarzına geçmek mümkün değildir. Bu durum yıllardır TEOG’a hazırlanan öğrencilerimizi mağdur edecektir. Böylece ‘Sınav kaldırılacak, çocuklarımız yarış atı olmaktan kurtarılacak, çocuklarımız dershanelere mahkûm edilmeyecek’ gibi söylemlerin ne kadar temelsiz olduğu, aksine daha çok sınav ve daha çok eşitsizlikle karşı karşıya kalacağımız bir kez daha MEB tarafından kanıtlanmıştır” denildi.

 
“MEB, ben yaptım olducu tavrını sürdürüyor”
MEB’i yaptığı değişikliklerde uzmanlara ve akademisyenlere danışılmadığı belirtilen açıklamada; “Eğitim konusundaki köklü değişiklilerde, bu alanın paydaşı olan sendika, akademisyen ve uzmanlara danışmayan, ‘Ben yaptım, olducu tavrını sürdüren MEB, bu altyapısı hazırlanmamış köklü değişiklikle büyük bir emek gaspına yol açacaktır. Sınav sistemleriyle oynamak yerine öncelikle eğitim sistemimiz bu sorulara göre şekillendirilmeli, öğretmenler de bu sorulara göre eğitilmeliydi. Ama hem eğitim sistemimiz, hem de öğretmen ve öğrencilerimiz bu hızlı geçiş için hazır hale getirilmedi. Oysa bilimsel bakış açısı gösteriyor ki: başarılı olabilecek bir sistem, en az 11 yıl boyunca uygulanabilir olmalıdır. Çünkü sistem gereği; bu öğrencilerden tam anlamıyla 11 yılın sonunda verim alınabilecektir” denildi.
 
“Bu uygulama, öğrencilerin emeklerini heba edecek bir uygulama”
Açıklamada son olarak; “Çocuklarımızın, hazırlanmadıkları bir sisteme entegre edilmeye çalışılarak yaşayacağı mağduriyeti, MEB’in yeni icadı olan ‘nitelikli lise’ kavramı da pekiştirecektir. Bu liseleri kazanamayan öğrencilerin niteliksiz olduğu algısı doğacak, pedagojiye, bilimselliğe ve vicdana aykırı bir tablo oluşacaktır. Eğitim-İş olarak uyarıyoruz, öğrencilerin dört yıl boyunca emeğini heba edecek bir uygulama söz konusudur ve büyük mağduriyetler yaratacaktır. Bugünden tezi yok akılcı, bilimsel, eşit, parasız, toplumun kabul ettiği daha adil bir sistem getirilene kadar, bu yıl eğrisi ve doğrusuyla eski sistemle devam edileceği açıklanmalıdır” ifadelerine yer verildi. 
(Haber Merkezi)
Paylaş