havadurum

Eğitim-Sen "O müdür görevden alınmalı..."

851

 Bayramiç Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü ve Eğitim Bir-Sen Bayramiç temsilcisi Yaşar Ekici, kendi sosyal medya hesabından, Lozan Antlaşması öncesi ve sonrası Türkiye sınırlarını gösteren bir paylaşımda bulundu. Üzerinde, “Önce tarih kitaplarını kullanarak hezimetten zafer çıkardılar, sonra da bu sahte zaferden kahramanlar. Sahte zaferin sahte kahramanları” yazılı Lozan öncesi ve sonrası Türkiye haritasını gösteren fotoğrafta, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşını kazanmasının ilanı olarak görülen ve Türkiye’nin bugünkü sınırlarının büyük bir kısmını belirleyen TBMM`nin 23 Ağustos 1923`te onayladığı Lozan Barış Antlaşması sahte bir zafer olarak nitelendirilirken, antlaşmayı imzalayanların ise sahte kahramanlar olduğunun belirtildiği görüldü. Paylaşımda yer alan fotoğrafın üzerinde yazan yorumda ise, “Sahte bir tarihten sahte kahramanlar yarattınız belki, lakin unuttuğunuz en önemli şey… Aslını, özünü ecdadını unutmayanların tarihe tanıklık etmemeleri. İşte bunu hesaba katmadınız… Bir uyanık bütün uyuyanları uyandırmaya yeter” ifadeleri kullanıldı. Ekici`nin bu paylaşımına, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından tepki içeren yazılı bir basın açıklaması yayınlandı. Yayınlanan açıklamada; "Bir öğretmen öğrencilerine hayatı içinde bulunduğu dönemi, yaşadığı zaman dilimini anlatırken doğal olarak tarihin bugüne sunduğu kaynaklardan beslenerek anlatır. Tarihin bize sunduğu kaynakları da nesnel bir biçimde değerlendirerek bu kaynaklarla ileriyi nasıl besleyebileceğimizi düşünmek, kurgulamak eğitim emekçileri olarak hepimizin sadece tarihe karşı değil geleceğe karşı da sorumluluğumuzdur. İster tarihe dönüp bakalım ister günümüze, şunu net bir şekilde görürüz: Hiçbir gerici; tarihi de, bugünü de ileriyi besleyecek, geleceği şekillendirecek biçimde değerlendiremez. Bayramiç Cumhuriyet Orta Okulu Müdürü Yaşar Ekici’den de bu anlamda olumlu bir katkı ummuyor ve ona tepki göstermiyoruz. Bizim tepkimiz onun gibi eğitimcilere müdürlük makamlarını teslim edenleredir!" denildi. 

 
Eğitim-Sen kamu kurumlarına çağrıda bulundu
Yapılan yazılı açıklamanın devamında Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından, Yaşar Ekici`nin görevden alınması ve hakkında soruşturma açılması çağrısında bulunuldu. Açıklamanın devamında; "Cumhuriyete düşman, aydınlanmaya düşman, emeğe düşman, bilime düşman olan tüm yöneticiler gibi Yaşar Ekici’yi de bu koltukta görmek istemiyor ve Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Çanakkale Valiliği’ne çağrımız bu müdürü derhal görevden almaları ve hakkında gerekli olan soruşturmayı ivedilikle açmasıdır. Kendisi 2014 yılında, daha önceki yıllarda verdiği `hizmetlerin` mükafatı olarak önce Muratlar İlkokulu’nda Müdür Yardımcılığı görevine, daha sonra üzerinden bir yıl bile geçmeden Bayramiç Cumhuriyet Ortaokulu’nun Müdürlüğüne getirilmiş ve o günden bu yana bu okulda müdürlük koltuğunda oturmaktadır. Ancak artık bu kadar yeter! Kendisine ait sosyal paylaşım sitesi facebook’ta yaptığı son paylaşımdan sonra hiçbir yetkili çocuklarımızı tescilli bir Cumhuriyet düşmanına teslim etmenin mantıklı bir izahını yapamaz. Lozan’ı sahte bir tarih ya da hezimet olarak nitelemek, Lozan’ın kahramanlarını da sahte kahraman ilan etmek akıl ve ruh sağlığı yerinde olan bir kişinin en hafif tabirle `cahilliğini` gösterir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın liyakat ilkelerini önemsemeden `Benden olsun da kim olursa olsun` zihniyetiyle göreve getirdiği liyakatsız müdürlerin de en fazla yapabileceği, bu tür eylemlerle gündeme gelmek ve kendilerini göreve getiren gerici odaklara mesaj vererek görevde kalmalarının devamını sağlamak çabasından başka bir şey değildir" ifadeleri yer aldı.
 
"Emekçileri olarak Müdür Bey’e bir tarih dersi verelim..."
Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı; "Biz Aydınlanma düşüncesini bu ülkenin topraklarına eken Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Ali Yücel’lerin ve `Öğretmen yalvarmaz, Öğretmen boyun eğmez, Öğretmen el açmaz, Öğretmen ders verir` diyen Fakir Baykurt’ların izinde olan Eğitim Emekçileri olarak Müdür Bey’e bir tarih dersi verelim: Lozan’ın hezimet olduğunu iddia etmek tarihsel gerçeklikten uzak, soyut bir iftiradır. Lozan, üzerinde yaşadığımız bu vatanın kuruluş senedidir, hepimizin tapusudur. Lozan tartışılmaz mı, elbette tartışılabilir! Ancak Lozan’ı tarihsel gerçekliklere gözümüzü yumarak yalan yanlış bir takım beyanlarla tartışmaya açmak hem dünümüzü hem de yarınımızı reddetmektir. Hedef geriye dönüş ise, `Osmanlı Ruhu` söylemlerinin arkasına sığınarak gerici, faşist, teokratik bir devletin kuruluşuna hizmet etmekse herkes şunu çok iyi bilmelidir ki bu halk buna müsaade etmez! Eğitim Sen de halkla el ele, kol kola buna karşı mücadelesini örgütlemekten geri durmaz. Yaşar Ekici ve onun gibiler çok iyi bilmelidirler ki; Eğitim Sen olarak çocuklarımızın yarınlarını karanlığa bulamak isteyenlere inat tüm gücümüzle sonuna kadar aydınlanma mücadelesi içinde olacağımızı bildirir, birbirimize kenetlenip, el ele vererek bu mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi halkımıza taahhüt ederiz" denildi. 
(Şenol Güven)
Paylaş