havadurum

Eğitim Sendikaları; 'Elmadan korkmayın'

2280

 Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl okullara yapılan elma dağıtımı bu yıl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engellendi. Engellemenin sebebi tam olarak açıklanmazken, yasağın Çanakkale Valiliği’nin talimatı ile konulduğu açıklandı.  KESK’e bağlı Eğitim Sen Şube Yönetim Kurulu ile Birleşik Kamu-İş`e bağlı Eğitim-İş Şube Yönetim Kurulları yaptıkları açıklamalar ile elma yasağına tepki gösterdiler. Kazdağı gibi doğal bir bölgede yetişen elmaların dağıtılmasının neden yasaklandığını soran eğitim sendikaları, Milli Eğitim Müdürlüğü’nden açıklama beklediklerini ifade ettiler. Yasaklamanın siyasi kaygılara kurban gitmek olduğunu belirten sendikalar ‘elmadan korkmayın’ dediler. 

 
“Çocuklarımız için gıda güvenliği böylemi sağlanacak?”
Eğitim Sen Yönetim Kurulu tarafından eğitim ve bilim ortamında ülke genelinde yaşanan sorunların yerelde de katlanarak devam ettiği belirtilerek;  “Okullarda eğitim bilimleri konusunda hiçbir eğitim almamış kişiler sınıflara girmekte ve çocuklarımızın kafasını karıştırmaktadır. Bunları ifade ederken hangi akıl ve bilim dışı uygulamadan bahsedeceğimizi şaşırmış durumdayız. Son uygulama Kazdağı Elmasının öğrencilere dağıtılmasının engellenmesidir. Yerelde halkın seçimleri ile oluşturulan Çanakkale Belediyesi Kazdağı Elmasını Çanakkale’nin çocukları ile buluşturmayı amaçlıyor. Çanakkale Belediyesi üzerinde “Kazdağı’nın Altını Elmasıdır” ifadesi yazan paketlerde ilk ve ortaöğretim öğrencilerimize elma dağıtmak istiyor. Bildiğimiz kadarı ile bu uygulama yıllardır devam ediyor. Her ne olmuş ise bu yıl Çanakkale Valiliği Çanakkale Belediyesinin öğrencilere Kazdağı Elması dağıtmasına izin vermiyor. Çanakkale Eğitim Sen olarak yetkililere sormak istiyoruz. Hangi gerekçe ile Kazdağı Elmasının öğrencilerimize ulaşması engellendi? Elmaların öğrencilere eğitim verme sertifikası mı yoktu? Elmalar ücretsiz olunca çocuklarda alerji yapacağı konusunda bir araştırma mı var? Elmalarda bulunan doğal besinlerin öğrencileri zehirleyeceği konusunda bir bilgi mi var? Yoksa İçme suyumuzu Kazdağı Elması mı kirletecek? Büyük bir başarı ile çocuklarımızı Kazdağı elmasından korudunuz. Çocuklarımız için gıda güvenliğini böylemi sağlanacak? Biz çocuklarımız için sağlıklı gıda temiz içilebilir içme suyu istiyoruz. Sayın yetkilileri Kazdağı Elmasını çocuklarımıza neden yasakladıkları konusunun açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi. 
 
“Elma dağıtılmasında ne gibi sakınca olabilir?”
Yasakların art niyetli ve siyasi hesaplar nedeni ile yapıldığı açıklamasında bulunan Eğitim İş Yönetim Kurulu ise; “Çanakkale Belediyesi’nin her yıl Kaz dağları yöresine ait, kentimizde bir marka olan ve kentimizin severek gönül rahatlığıyla tükettiği elmaları okullarımızdaki öğrencilere, öğretmenlere hatta velilere ücretsiz dağıtıyordu. Alışa gelmiş bu geleneksel etkinlik öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından ilgiyle karşılık bulup takdir ediliyordu. Her ne hikmetse bu yıl Çanakkale Belediyesi’nin elma dağıtma talebi gerçekçisini anlamadığımız şekilde İl Milli Eğitim müdürlüğü tarafından kabul edilmediği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Okulların birçok gerici faaliyetlere açık olduğu eline her izin belgesini alanın okullar içerisinde rahatlıkla cirit attığını, istediği her çalışmayı yaptığını eğitim camiası çok iyi bilmektedir. Özellikle dini vakıf ve cemiyetlerin, derneklerin istediği afişi astığını, broşürünü dağıttığını, yarışmalar düzenlediğini, kitap, dergi, hediyelik eşyalar verdiğini görüyoruz. Masalar kurup istediği öğrenciyle konuştukların, propaganda ve siyasi çalışmalar yapabiliyorlar. Ama ne hikmetse Çanakkale Belediyesi öğrencilere ücretsiz olarak ‘elma’ evet ‘elma’ dağıtamıyor.  Akıl alır gibi değil! Okullarımızda elmaların girmesi ve dağıtılması yasak. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir yasak koyduysa bu kararıyla öğrencilere elma dağıtılması olayını krize dönüştürmeye ve siyasi bir taraf olmaya ayrıca böyle güzel bir faaliyeti de siyasi kaygılara kurban etmiştir. Bir yerel yönetimin okullarda öğrencilere elma dağıtmasında ne gibi bir sakınca olabilir.  Kaldı ki İl Milli Eğitim Müdürlüğü yerel yönetimlerle işbirliği yapmayacak da kimlerle yapacak. Eğitim İş Çanakkale Şubesi olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünü uyarıyoruz! Eğer gerçekten Çanakkale Belediyesinin okullarımızda öğrencilere yönelik elma dağıtılmasına izin verilmediyse bu çok komik ve akıl tutulması gibi bir olaydır. Sendikamıza çeşitli kanallar aracılığı ile daha öncede Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’ın okulları ziyaretinde idareciler tarafından karşılanmaması, ‘Atık Pil’ çalışmasına öğrenci gönderilmemesi, belediyenin okullara verdiği araç ve gereçlerin kabul edilmemesi gibi benzeri telkinlerin ve uyarıların yapıldığı bilgisi ulaşıyordu. Şimdi elma dağıtmak yasak deniyorsa, bu etkinliğe izin verilmiyorsa, bunun altında art niyet ve siyasi bazı hesapların olduğu algısı oluşmaktadır. Okulların yolgeçen hana döndüğü, derneklerin istediği öğrencinin TC ve özel bilgileri velilerinden habersiz, rahatlıkla alabildiği, okul kantinlerinde öğrencilerle toplantılar yaptığını hatırlatıyoruz… Elmadan korkmayın elma çok faydalı ve insanların özellikle öğrencilerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir meyvedir. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Eğitim İş olarak bu yasakçı kararı kınıyoruz. Bu kararı ve sonuçlarını titizlikle yakından takip edeceğimizi belirtiyoruz.
(Eren Aşnaz)
Paylaş