havadurum

Eğitim sendikalarından TEOG değerlendirmesi "Eğitim başarısı her sene düşüyor"

388

 Dün itibari ile başlayan ve bugün de devam edecek olan TEOG sınavı ile ilgili eğitim sendikaları değerlendirmede bulundu. Açıklamalarda AKP’nin eğitim politikaları eleştirilirken, yanlış eğitim politikaları nedeni ile eğitimde başarının her geçen yıl daha da düştüğü vurgulandı. TEOG sınavı ile ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş; “TEOG sınavının temeli, AKP iktidarı döneminde atıldı. Okullarda öğretmenlerin akademik dersler ile ilgili yaptığı ikinci sınavların merkezi sınava dönüştürülmesiydi bu. Öğretmenler bu sınavları daha önce kendileri yapıyorlardı, sonrasında ise merkezi hale getirdiler. Daha öncesine baktığımızda, öğretmenlerin yaptıkları sınavlarda başarı oranı daha yüksekti, ama şu anda yapılan sınavlarda çocuklarımız çok da başarı elde edemiyorlar. Rekabete dayalı bir sınav sistemi nedeni ile çocuklarımız büyük bir sınav kaygısı yaşıyorlar ve tedirgin oluyorlar. Okulların fiziki ve akademik eşitsizliği, kolejler gibi özel okulların başarılarını arttırmak için kendi öğrencilerine derslerde yüksek puanlar vermelerinden dolayı, adaletsiz bir sınav sistemi söz konusu. Sınavdan tam puan alan bir öğrenci bile olsa, eğer okulundaki ortalaması düşük olursa istediği okula gidemeyecek. Böyle garip bir sistem uygulanıyor. O nedenle bu sınavların kaldırılmasını, isteyen öğrencinin istediği okulda bir seviye sınavına girerek okumasını savunuyoruz. Yani çocukları bir yarış atı gibi sınavlara tabi tutarak, çocukları sürekli tedirgin ederek ve üzerlerinde sınav baskısı oluşturarak bir yere varılacağını düşünmüyoruz. Eğitim sistemimiz maalesef bu anlamda ayakları yere basan bir sistem değil” dedi. 

 
“Öğrencilerimiz mutlu değiller”
Eğitim başarısında yaşanan düşüşün PİSA sonuçları ile de görüldüğünü ifade eden Mantaş; “PİSA sonuçlarından da bunu görüyoruz. PİSA tarafından yapılan bir anket çalışmasında dünyadaki en mutsuz öğrencilerinin olduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğu ortaya çıktı. Yani öğrencilerimiz mutlu değiller, öğrenemiyorlar. Veliler ve öğretmenler bu konuda çok çaba gösteriyorlar. Tüm öğretmen arkadaşlarımız çocukların emeğinin boşa gitmemesi adına büyük gayretler sarf ediyorlar. Öğrenciler, veliler çok çaba sarf ediyor, ama eğitimdeki adaletsizliklerden, sınav kaygılarından dolayı öğrencilerimiz çok fazla başarı elde edemiyorlar. Umarız, tüm öğrencilerimiz ideallerindeki okumak istedikleri liselere kavuşurlar. Bu anlamda Eğitim-İş olarak öğrencilerimizin ve velilerimizin yanındayız. Eğitim-İş olarak bu eğitim sistemini ve bu sınav sistemini benimsemiyoruz. Çocukları sürekli olarak baskı altında tutan sınav sisteminin başarı getiremeyeceğini düşünüyoruz. Eğitim-İş olarak sınava giren tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Umarız emeklerinin karşılığını alırlar” dedi.
 
“Mutsuzluğu ve kaygıyı yayıyorlar”
TEOG sınavı ile ilgili açıklamada bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş; “Bugün yüz binlerce öğrencimiz ortaöğretime geçiş için TEOG`a girdi. Birinci dönem sınavı kasım ayında yapılan TEOG`a giren öğrencilerimiz OHAL nedeniyle birçok yerde kitapsız ve öğretmensiz okula başlamak zorunda kaldı. Kendilerini büyük bir kargaşanın içinde bulan öğrencilerimiz bu koşullar altında ilk TEOG`a girerken bugün yapılan ikinci dönem sınavında ise şartlar maalesef iyileşmiş değil. Geçtiğimiz aylarda açıklanan PİSA sonuçlarıyla iktidarın sürdürdüğü eğitim politikasının yol açtığı yıkım açıkça ortaya çıkarken MEB, yaptığı müfredat değişiklikleriyle eğitimi bilimsellikten uzaklaştırarak bu yıkımı daha da geri dönülmez hale getiriyor. Müfredat değişikliklerinin yanında seçmeli derslerde ve diğer birçok alanda din derslerine ve imam hatip okullarına ayrı bir önem veren MEB, sayısal derslerdeki büyük başarı düşüşüne yol açarak öğrencilerimizi büyük bir sıkışmanın içine sokuyor. Liyakat yerine siyasi kadrolaşmanın verdiği imkanlarla göreve gelen okul müdürleri ve idareciler ise yerlerini sağlamlaştırmak için meslektaşlarımız üzerinde kurdukları baskıyla çalışma barışını bozarak tepeden aşağı doğru inen bir mutsuzluğu ve kaygıyı yayıyorlar.  Öğrencilerimize başarılar diliyoruz, fakat öğrencilerimiz ne kadar başarılı olsalar dahi dini ve piyasacı değerler üzerine inşa edilmiş bir eğitim sisteminde başarılarının karşılıklarını alamayacaklarını da maalesef biliyoruz. Sınava değil, bilimsel üretime ve düşünmeye dayalı bir eğitim sistemini kurabilmek için tüm meslektaşlarımızı ve velilerimizi mücadeleye çağırıyoruz” dedi. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş