havadurum

Ekonomik kriz 'Yiyecek Ekmek' dahi bırakmayacak!

1003
Döviz kurlarındaki artış ve artan enflasyon vatandaşları gıda başta olmak üzere temel tüketim mallarına dahi neredeyse ulaşamaz hale getiriyor. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik... gibi temel tüketimler her ay zamlanmaya devam ediyor. Artan maliyetler en temel tüketim ürünü ekmeği de vurdu. İstanbul başta olmak üzere ekmeğin semtlere göre 3-5 TL arasında olacağı tartışmaları sürerken, son olarak Çanakkale`de Mart ayında 2 TL olan 230 gramlık ekmeğin fiyatının şu an için 2,50 TL olması bekleniyor. Konuyla ilgili Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. 81 il fiyatı ve maliyetlerini hesapladıklarını belirten İş, şu ana kadar herhangi bir zam kararı çıkmadığını ancak beklediklerini söyledi. Un fiyatlarının dahi 300 TL`yi geçtiğini belirten İş, fırıncıların artan maliyetler karşısında eleman çıkartmak zorunda kalarak tek başlarına ekmek çıkarttıklarını söyledi. İş, konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a şu açılamayı yaptı;
 
"Henüz zam kararı çıkmadı"
"Ekmek fiyatları henüz zamlanmadı, bekliyoruz. Şu anda Türkiye genelinde 81 ilin fiyatlarını aldık, faturaları, maliyetleri hepsini topladık ve gerekli yerlere ilettik ve şu anda görüşüyoruz ancak henüz bir karar çıkmadı." 
 
"Artan maliyetler sebebi ile fırıncı tek çalışıyor"
"Odamıza kayıtlı 33 fırıncı var. Türkiye`de en ağır mesleklerden biri fırıncılıktır. Fırıncı sabahın 3`ünde kalkar, sıcak yatağını bırakır, ekmek üretmek için işine gider. Şu anda fırıncılar artan maliyetler karşısında çalışanlarını çıkartmak zorunda kaldılar ve tek başlarına ekmek üretmeye çalışıyorlar. Geçekten çok zor durumdalar." 
"Aklınıza gelecek her maliyete her hafta zam geliyor"
"Una neredeyse her hafta zam geliyor. Yine doğalgaza, elektriğe... Aklınıza gelebilecek tüm girdilere neredeyse her hafta, her ay zam geliyor. Burada söyleyebileceğim tek şey Allah hepimizin yardımcısı olsun." 
 
"Bu girdilerle ekmeğin fiyatı 4 TL"
"Genel haberlere baktığınızda ekmeğin şu anki fiyatı bu girdi ve zamlarla 4 TL. Biz oda olarak zam tarifesi verme meraklısı değiliz ancak un 300 lirayı geçti. Eğer un 100 lira ucuz olsun oda olarak ekmeğin fiyatını emin olun 1 TL dahi indiririz. Ne kadar fazla zam gelirse bu esnafın yararına değil zararına oluyor."
"Bugün olmazsa yarın mutlaka gelecek..."
"Birlik başkanlarımız, konfederasyonlar şu anda ilgilerle görüşme halindeler. Ancak ne olacağını bizde bilmiyoruz ve beklemedeyiz. Bu zam Türkiye genelinde bugün gelmez ise yarın mutlaka gelecek. Ancak asıl sıkıntı orada durmuyor ve durmayacak gibi gözüküyor." 
Paylaş