havadurum

Ekrem TUFAN

2690
ÇANAKKALE’DEN EV ALMA, ÇİN’DEN AL
 
Başlığı okuyunca neden? Çinliler daha iyi komşular da ondan mı? Diye sorabilirsiniz. Vallahi bilmiyorum. Hayatım boyunca hiç Çinli komşum olmadı. Bu yazıyı, internette rastladığım bir haber üzerine yazmaya karar verdim.
 
Aşağıda grafiğini gördüğünüz çalışma, Catherine Rampell adlı bir hanımefendi tarafından kaleme alınan yazıdan alındı (İlgilenenler için: http://economix.blogs.nytimes.com/2013/01/25/a-place-that-makes-new-york-real-estate-look-cheap/
 
Sources: International Monetary Fund, using CEIC Data; 8th Annual Demographia International Housing Affordability Survey; national statistical offices; and I.M.F. staff estimates. Note: Data for cities in mainland China (in red), Tokyo, and Singapore are calculated as the price of a 70-square-meter home divided by average annual pretax household income; data for other cities are the median house price divided by median pretax household income, as reported by Demographia.
 
Yazıda anlatılan konu, dünyada belli başlı konutların fiyatları ve o ülkede yaşayan insanların konut satın ama olanakları üzerine. Çin, Tokyo ve Singapur için 70 m2’lik bir konutun piyasa fiyatı, hane halkının yıllık ortalama vergi öncesi gelirine bölünmüş ve bulunan sonuçlar yukarıdaki grafiğe işlenmiş. Aynı hesaplama diğer kentler için yapılırken, aynı tip konutların medyan (ortanca) fiyatı hane halkının ortalama vergi öncesi medyan (ortanca) gelirine bölünmesiyle hesaplanmış.
 
Ben de heves ettim ve Çanakkale için hesaplamaya karar verdim. (Sen de her şeyden anlıyorsun, bi dur artık diye eleştirenlere yeri gelmişken yanıt vereyim: Siz de hiçbir şeyden anlamıyorsunuz. Ben size bi sus diyiyor muyum kardeşim?)
 
Ülkemizdeki gelir dağılımı adaletsizliği had safhada olduğu için (Dünyada gelir dağılımı en bozuk ülkeler sıralamasında ikinci sıradayız!) hesaplamayı iki farklı mesleğe göre yaptım. Buyurun efendim:
Sayın eczane çalışanı Ayşe Çokçalışkan hanımefendi ve eşi asgari ücretle çalışıyorlar. Her ikisinin toplam vergi öncesi aylık gelirleri (1.400 TL + 1.400 TL) 2.800 Lira’dır. Çanakkale’de 70 m2 bir evin 75.000 TL olduğunu varsayarsak, bu arkadaşların Çanakkale’den 70 m2 ev alabilmesi için yılık gelirlerinin 26,7 katı para biriktirmeleri gerekmektedir. Çin’in başkenti Pekin’de ise 22 katı gerekiyor.
Uzman hekimler Sayın Dr. Cemile Süperdoktor ve eşi Sayın Dr. Ahmet Süperdoktor’un vergi öncesi toplam aylık gelirlerinin (10.000 TL + 10.000 TL) 20.000 TL olduğunu varsayarsak, bu arkadaşların Çanakkale’den 70 m2 ev alabilmesi için yılık gelirlerinin 3,75 katı para biriktirmeleri gerekiyor.
 
Bu nedenle, ilk çiftimize başlıkta yaptığım öneriyi tekrarlıyorum: Çin’in başkenti Pekin’e gidip bir ev alın. Toplumun önemli bir kesiminin asgari ücretlilerden oluştuğunu düşünürseniz, ev alma hayalinin de ne kadar büyük olduğunu anlarsınız. Bu da benden, CHP’lilere ve Ülgür başkana bir tüyo olsun. Saygılarımla…