havadurum

Emek Büroları'nın ilk toplantısı yapıldı•"CHP iktidarı hedefliyor"

336

 CHP’nin başarılı olduğu 1973-1977 yılları arasında partiye büyük ivme kazandıran İşçi Büroları’nın benzeri Emek Büroları’nın, tüm illerde örgütlenmesinin ardından ilk adımlar atılmaya başlandı. Geçtiğimiz ay CHP bünyesinde Çanakkale’de de kurulan Emek Bürosu’nun ilk toplantısı Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşti.  Yapılan toplantıya konuşmacı olarak Doç. Dr. Ali Petek katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Nejat Önder; “Türkiye gündeminde ekonomi çökmüşken, ülke kan gölüne dönmüşken maalesef birilerini başkan yapma hevesiyle anayasa değişikliği görülüyor” diyerek katılımcılara anayasa değişikliği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “Bu anayasa ile bir diktatör yaratacağız” diyen Önder; “Her şeye dokunan ama kendisine dokunulmayan bir diktatör ortaya çıkacak. Demokratik rejimden tamamen ayrılıp otoriter bir rejim kurulacak. Hiçbir vatandaşın can, mal ve hukuk güvenliği kalmaz. Her kişi, kurum ve kuruluş bir tek kişinin, bir diktatörün vicdanına terk ediliyor. Yönetimi denetleyecek hiç bir güç kalmaz. Devlet yönetiminde ve ülkede zorbalık hakim olur. Bir kişi hem hükümet, hem meclis, hem mahkeme olur. Yasama, yürütme ve yargı tek bir elde toplanır. Etkisiz, yetkisiz, aciz ve sembolik bir meclis ortaya çıkar. Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz” dedi. Konuşmasının devamında AKP’ye seslenen CHP İl Başkanı Önder; “Ak partiye buradan seslenmek istiyorum. Anayasa değiştirme isteğinizle, başkanlık isteğinizle; 100 yılık millet olma ve 140 yıllık demokrasiye sahip olma idealinizi ortadan kaldırıyorsunuz. Egemenliğin kayıtsız, şartsız ilkesini yok ediyorsunuz. Modern devlet olma idealini yok edip, devlet aygıtını parti örgütüne dönüştürüyorsunuz. İhtiyacınız olan şey birlikteliktir. Bugün ihtiyacınız güçlü birlikteliktir. Bugün ihtiyacımız olan güçlü başkan, güçlü yürütme değildir. Güçlerin aynılığı değil, güçlerin ayrılığıdır. Anayasalı devlet değil, anayasal devlettir. Geleceğe güvenle bakmaktır. Ortak akılla, ortak iyiyi bulmaktır diyorum” dedi. 

“Çanakkale’nin emek bileşenlerinin bu konudaki duyarlılığına çok teşekkür ediyorum”

Önder’in ardından konuşan CHP Genel Merkez Emek Büroları Temsilcisi Doç. Dr. Ali Petek, Emek Büroları hakkında katılımcıları bilgilendiren Petek; “Bu yapılanma örgütlerinin adı Emek Büroları. Emek Bürolarının ortaya çıkış şekli, biz akademisyenlerin yaptığı çalışmalarımızda, geçmişe yönelik yaptığımız analizlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1973 ve 1977 dönemlerinde özellikle başarılı olduğu dönemlerde hangi argümanları kullandığını çözümleme ederek bu çalışmanın içine girdik. Dönem 1976 değil bundan böyle 2016. 2016 koşullarında bundan böyle bunun sadece işçiler üzerinden değil, daha önce çalışmış emekli olmuş ama az önce emekli sınıfına dahil olmamış kişileri de kapsayabilecek yeni bir yapının ortaya konması açısından adını Emekçi Büroları değil Emek Büroları biçiminde teşkil ettik. Emek Bürolarının yapısı ve uhdesi içinde emeklilerimiz, çalışanlarımız ve çalışmaya adaylarımız misal atanamayan öğretmenler. Bu yapıları ayrıca ve özel olarak örgütlenmesi ve onların emek yapısı dünyası içinde değerlendirilmesi üzerine bu yapı, bu organizasyon kuruldu. Şuanda da biz Emek Bürolarını illerde yapılanmasını ve buradan gitgide artarak bütün ilçelerde emek yapılanmasını ve onun altında da emeklilerimizin, çalışanlarımızın ve onun ötesinde de çalışmaya, emekçi olmaya aday kesimlerin tüm yapılarını organize etmek, onların içinde elde etmek, onların dünyasını, savaşlarını ve mücadelelerinin yanına edinmek ve onlara ilişkin de onlardan Cumhuriyet Halk Partisine içten partinin siyasetini oluşturmak yönü olan bir inşa ve organizasyon içerisindeyiz.” dedi. İşçi sınıfının olduğu yerde CHP var diyen Doç. Dr. Ali Petek; ”Çanakkale’nin emek bileşenlerinin bu konudaki duyarlılığına çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin özellikle başarılı olduğu dönemlerde hangi argümanları kullandığını analiz ederek bu çalışmanın içine girdik. Dönem 1976 değil, artık 2016. 2016 koşullarında artık bunun sadece işçiler üzerinden değil, daha önce çalışmış emekli olmuş ama henüz emekli sınıfına dahil olmamış kişileri de kapsayabilecek yeni bir yapının ortaya konması açısından adını İşçi Büroları değil Emek Büroları şeklinde değiştirdik. Emek Bürolarının yapısı içinde emeklilerimiz, çalışanlarımız veya atanamayan öğretmenlerimiz var” diye konuştu. 
 
“CHP’nin hedefi iktidar”
CHP’nin işçi sınıfı ile bağlarının daha da güçlendirilmeye çalışıldığını belirten Doç.Dr. Petek, CHP’nin düşüncelerini savunan, ancak partiden uzak kalmış emekçi kesim ile bağ kurmak istediklerini ifade ederek; “Emekten yana ve Türkiye’nin birleştirici gücünü taşıyan bu siyasal hareket kurucu yapısını da bir yana alırsak özellikle yoksul, ezilen ve emekçi kesimine yaslanmak ve onların üzerinden onların sorunlarını taşıyarak, iktidarda da onların sorunlarını çözmek amaçlı bir siyaset üretiyor. Bu bürolar CHP’nin beraber olması gereken ve bugün bir şekilde uzakta olmuş o emekçi kesimlerle yeniden organik bağın kurulması adına kurulmuştur. Tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin amacı oyları alıp iktidar olmaktır” şeklinde konuştu. 
(Atakan Alkış)
Paylaş