havadurum

Emek Partisi İl Örgütü "Havalimanı işçilerinin insani talepleri karşılanmalı"

754

 İstanbul 3’üncü Havalimanı inşaatında işçiler, 17 işçinin yaralanması ile sonuçlanan trafik kazası sonrası, 6 aydır maaşlarını alamadıkları,  daha insancıl ve yaşanabilir çalışma koşullarının yaratılması… gibi taleplerle iş bırakma eylemi düzenlemişlerdi. Jandarma ekipleri sabah saatlerinde işçilerin koğuşlarını basmış, eylemde olan işçilere TOMA ve gaz bombaları ile müdahale etmiş, yüzlerce işçiyi gözaltına almıştı. . Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü, işçilerin yanlarında olduklarını belirten basın açılaması yaptı. İşçilerin kölelik koşullarında çalışmaya zorlandıkları ifade edilen açıklamada, işçilerin talepleri, eylemi ve mücadelesinin sonuna kadar haklı olduğu vurgulandı. Açıklamada; “Onlarca işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetleriyle gündeme gelen, İstanbul 3. Havalimanı inşaatında iki gün önce yaşanan ve 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası işçileri isyan ettirdi.  İnşaat alanında yaşanan birçok sorun ve hak gaspları dayanılmaz olunca işçiler direnişe geçtiler. Sabah erken saatlerde başlayan bu haklı eylem kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. Eyleme, şirket yönetiminin çağırdığı jandarma ekipleri, gaz bombaları ve TOMA’larla saldırdı. Yüzlerce işçi ve sendikacılar gözaltına alındı. Kalanlar ise zorla çalışmaya gönderildi. İşçilere yönelik bu saldırı ve gözaltılar AKP’nin ne kadar emek karşıtı bir iktidar olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır” denildi.

“İşçiler ücretlerini alamıyor, yemekler kalitesiz ve yenmiyor”

Hava alanı inşaatında çalışan işçilerin yaşadığı bazı sorunların sıralandığı açıklamada; “3. Havalimanı ihalesini alan ‘Ortak Girişim Grubu’, AKP’nin devlet ihaleleri ile yıllardır beslediği şirketlerden oluşmaktadır. Bu şirketler AKP’nin medyada ve diğer alanlarda en büyük destekçisi olduğu için koruyup kollanmaktadır. İşte tam da bu nedenle havalimanı inşaatındaki onlarca işçi cinayeti ve binlerce hak gaspı karşısında hükümet İşçileri kölelik koşullarında çalışmaya zorlamaktadır. Sadece bir kaç gün önce 2 işçi çatıdan düşerek yaralandı. İşçiler taşeron şirketlerden ücretlerini alamıyor. Yemekhanede verilen yemek kalitesiz ve yenmiyor. Servis sistemi kötü, insanlar bazen saatlerce servis bekliyor. Milyarlarca doların döndüğü inşaatta işçiler insanca yaşayacak bir ücret alamıyor. Kalınan yerler oldukça kötü ve sağlıksız, kimi yerlerde tahtakurusu sorunu var” denildi.
  
“İşçiler, taleplerinde sonuna kadar haklılar”
İşçilerin talepleri, eylemi ve mücadelesinin sonuna kadar haklı olduğu belirtilen açıklamada; “İşçilerin talepleri karşılanmalı, güvenceli ve insanca çalışma koşullarının sağlandığı koşullar derhal sağlanmalıdır. Patronun isteği ile işçilere saldıran jandarma derhal geri çekilmelidir. İnşaatı gerçekleştiren şirketlere olan AKP desteği, bu hukuksuzlukların nedenlerinden birisidir. 3. Havalimanında tam bir vahşi sömürü düzeni işlemektedir. Bunun çözümü, işçilerin içine girdikleri mücadele ve örgütlenme sürecidir. İşçi sınıfı ve emekçiler, ancak kendi aralarındaki ayrımları bir kenara bırakıp sermayeye, tekellere ve onların hükümetine karşı ortak bir mücadeleyi örgütlediği sürece haklarını kazanabilir. Emek Partisi, işçilerin taleplerinin ve haklı mücadelesinin sonuna kadar yanındadır” denildi.    (Eren Aşnaz)
Paylaş