havadurum

Emlak piyasasını değerlendiren Dara; "Avrupalı işçiler yatırımdan vazgeçti"

513

 Ev kira ve satış fiyatları ile yaz sezonunda emlak piyasanın durumunu Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Dara, gazetemiz Olay’a değerlendirdi. Yaz döneminde emlak piyasasının durgun olduğunu açıklayan Dara; “İnsanlar tatil döneminde pek yatırıma yönelik alışveriş yapmazlar. Emlak piyasası genel olarak tatil sonrası hareketli olur” dedi. Daha önce yaz dönemlerinde Avrupa’da olan işçilerin Çanakkale’de yatırım yaptığını ifade eden Dara, artık bundan vazgeçtiklerini belirterek; “Avrupa’da çalışan işçiler bundan vazgeçtiler. Kiralarını alamamışlar, sıkıntı yaşamışlar bu nedenle bundan vazgeçmişler. Bu nedenle artık bu tür yatırımlara yönelmiyorlar” dedi. Kira fiyatlarının zaten tavan yaptığı ve önümüzdeki dönemde fiyatlarda daha fazla artış beklemediklerini açıklayan Dara, bu durumun konut ve arsa fiyatlarlının artışından kaynaklı olduğunu söyledi. Dara, ev imar planlarına getirilen yeni düzenlemenin ise olumlu olduğunu açıkladı.  Konut alımlarının tamamen kredilerle yapıldığını vurgulayan Dara, bu durumun krize yol açabilme ihtimalinin de altını çizdi.  

 
“Vatandaş harcamalarını tatilden yana kullanıyor”
Yaz döneminde piyasanın durgun olduğu ve insanların harcamalarını daha çok tatil amaçlı kullandığını ifade eden Dara;  “Bizim şu ana pek fazla yaptığımız bir iş yok. Diğerleri ne diyordur bilemem. Genel olarak konuştuğum arkadaşların söylediğine de bakarsak, genel olarak piyasa durgun deniliyor. Yazlar elbette diğer aylara göre biraz daha durgun olur. İnsanlar tatil döneminde pek yatırıma yönelik alışveriş yapmazlar. Emlak piyasası genel olarak tatil sonrası hareketli olur. Eylül’den sonra başlıyor insanlar elinde avucunda kalana bakıyor. Yatırım yapabilecek meblağ varsa bankadan tutmaktansa bir şeyler almayı tercih ediyorlar. Genelde emlak piyasası tatil döneminden sonra hareketlenir” dedi.   
  
“Avrupalı işçiler yatırımdan vazgeçti”
Avrupalı işçilerin yazları yatırım yapmaktan vazgeçtiklerini belirten Dara; “Eskiden Avrupa’da çalışan işçi tatile geldiği zaman yazları alım satım yaparmış. Daha sonra Avrupa’da çalışan işçiler bundan vazgeçtiler. Kiralarını alamamışlar, sıkıntı yaşamışlar bu nedenle bundan vazgeçmişler. Bu nedenle artık bu tür yatırımlara yönelmiyorlar. Eskiden yaz dönemleri bu sebeple daha hareketliymiş. Artık yalnızca tatile eş dostu ziyarete geliyorlar” dedi. 
 
“Ev sahipleri aylık  kabul etmiyor”
Ev sahiplerinin haftalık ve günlük kiralamayı tercih etmediklerini açıklayan Dara; “Yaz için aylık kiralamalar çok fazla değil. Ancak son dönemlerde talebi biraz daha arttı. Sezonluk ya da aylık, hatta 15 günlük, haftalık kiralamak isteyenler çıkıyor. Ancak konut sahipleri buna pek sıcak bakmıyor. Çünkü ev sahibi 1 ay kiraya verip sonra açıkta kalmak istemiyor. Bu yüzden sezonluk kiralamayı tercih ediyor. Çanakkale’nin sezonu en fazla 3 aydır. Ancak şehir içerisinde belki haftalık ya da aylık kısmi de olsa kiralama yapılabiliyor” dedi.  
 
“Kira fiyatları zaten tavanda”
Kira fiyatlarının tavan yaptığı ve sezon başında herhangi bir artış yaşanmasını beklemediklerini vurgulayan Dara; “Şu ana kadar zaten kiralar tavan yapmış durumda. En kötü ya da şehir merkezine en uzaktaki 1+1 evler 550-600 TL’den başlıyor. 3+1 evlerin fiyatı yerine ve semtine göre değişiyor. 750’den aşağı 2+1 kiralık ev olacağını zannetmiyorum. Bunlar taban fiyatlar. Yerine semtine göre bu fiyatlar değişiklik gösteriyor. Mal sahipleri de bir yerde haklı. Çünkü ev fiyatları çok yüksek. Şu an ev almaya kalksanız en küçük ev fiyatı 110-120 bin liradan başlıyor. Bahsettiğimi 40-45 metrekarelik evler. Biraz büyük olursa 150-200 bin ve yukarısı. 2+1 derseniz yerine göre 250 -300 bin lira arasında. 3+l’eri artık siz hesap edin. Evlerde  ve arsalarda da fiyatlar çok uçuk” dedi.     
 
“Arsa piyasası durgun konutta satış devam ediyor”
Arsa piyasasının durgun olmasına rağmen konut satışlarının şu an devam ettiğini söyleyen Dara; “Ancak arsa piyasası şu anda durgun. Yüksek fiyatlardan dolayı talep yok. Konut piyasası ise devam ediyor diye düşünüyorum. Yoksa Çanakkale’de bu kadar konut inşaatı yapılamazdı. Müteahhit bir yere kadar yapar ondan sonra ise tıkanırdı. Konut satışları da şimdilik kredi ile yapılıyor. Tabi sonra geri ödemeler nasıl olur tıkanır mı bilemiyorum. Belki de Amerika’da ki gibi krize yol açabilir. Çünkü, nakdi olmayan insan tamamen kredi ile ev almaya çalışıyor. Bir kısmını banka kredisi, bir kısmını da tüketici kredisi olarak çekerek ödemeye çalışıyorlar. Tabi bu 150-200 bin liralık evler için. Onun üzerine olan fiyatlarda kredide alamaz. Konut satışlarında durum böyle, tabi bu böyle gider mi tıkanır mı bilemiyorum. Ancak konut satışları şu an için devam ediyor” dedi.  

“Stüdyo daireler olmamalı”
Son olarak yeni imar düzenlemesini değerlendiren Dara; “Bu zaten eski imar yönetmeliğinde de vardır. Böyle olması gerekiyor. En az bir odası, bir mutfağı, banyo ve tuvalet olması gerekir. Bunlar 35-40 metre içerisindedir. Ancak stüdyo daire denilen yapıda küçük bir odanın içine her şeyi sıkıştırıyorlar. Buda doğru bir karar. Bir odanın içine banyo, mutfak, lavabo her şeyi sıkıştırıyor ve adına stüdyo daire diyorlar. Bu otel değil, sonuçta bir konut. Bu yüzden doğru bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş