havadurum

Erdener Can "Çanakkale'yi esaretten kurtaralım"

1151

 2019 Mart ayında yapılacak olan Yerel Seçim heyecanı, tüm partileri sardı. AKP Çanakkale Eski İl Başkanı Erdener Can, Çanakkale Belediye Başkan aday adaylığını açıkladı. AKP İl Binasında basın açıklaması yapan Belediye Başkan aday adayı Can, sözlerine siyasi yaşamından kesitler vererek başladı. 1971 Çan doğumlu olduğunu söyleyen Can, siyasi yaşamına Anavatan Partisi ile başladığını belirtti. Can, 2012 yılında ise AKP’ye katılarak, siyasi yaşamını sürdürdüğünü söyledi. 2014 yılında AKP Çanakkale İl Başkanlığı görevinde bulunan Can, Çanakkale’yi çok sevdiğini, Çanakkale için üzüldüğünü ve bu yüzden Belediye Başkanlığına talip olduğunu söyledi. Şuanda serbest avukatlık yapan Belediye Başkan aday adayı Can, kendisini desteklemek için AKP İl Binasına gelen partililere seslenerek; “Çanakkale’yi gelin destanlar şehri yapalım. Çanakkale ruhunu sokak sokak, ilmek ilmek işleyelim. Hep beraber yapalım. Gelin Çanakkale ruhunu merkezde, tekrar yeşertelim. 250 bin şehidimizi, Mustafa Kemalleri Çanakkale kotasında onların ruhunu yeşertelim. Bu şehri kültür ve sanat şehri yapalım” dedi.

 
“Ben Çanakkale’yi çok seviyorum, Çanakkale için üzülüyorum”
AKP İl Binasında basın mensuplarına ve AKP’li üyelere hitap eden Belediye Başkan aday adayı Erdener Can; “Bugün belediye başkanlığı aday adaylığı müracaatımı AK Parti İl Başkanlığına teslim ediyorum. Ben 1971 Çan doğumluyum. Postacı bir baba ile ev hanımı bir annenin çocuğuyum. Halen Çanakkale’de serbest avukatlık yapıyorum. Siyasete Anavatan Partisi ile başladım. Büyüklerimizin teveccühü ile 2002 Genel Seçimlerinde 4’üncü Sıra Milletvekili aday adayı oldum. 2012 yılında Ak Parti ailesine katıldım. Dostlarımızın desteği ile il başkanlığı görevimi yerine getirdim. Niye aday oldum? Ben Çanakkale’yi çok seviyorum. Ben, Çanakkale için çok üzülüyorum. Burada bulunan herkes geldiğimiz noktada Çanakkale için çok üzülüyor. Adeta hizmeti geçtik, Çanakkale’de yaşamak bir eziyet haline geldi. Dünya markası bir şehirde yaşıyoruz. Bırakın Türkiye’yi dünya markası bir şehir Çanakkale. Devletimiz tarihi alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Projeler üretiyor, restorasyonlar yapıyor. Milyonlarca insanı buraya getirmeye çalışıyor. Troya’yı ayağa kaldırdılar. 2018 yılı, bildiğiniz gibi Troya yılı ilan edildi. Devletimiz bunları yaparken, Çanakkale merkez maalesef dış dünyaya kapılarını kapadı. Çanakkale merkezde iki büyük destanımızla ilgili tek bir emare bile yok. Neredeyse hiç buraya insanlar gelmesin diye bir çaba var” dedi. 
 
“Adeta Troya’ya gelen misafirlerimiz merkeze gelmesin diye uğraşıyoruz”
Çanakkale’nin kültür, sanat ve tarih açısından gerilerde kaldığını söyleyen Can; “Dışarıdan misafirler geldiğinde Aynalı Çarşıya götürüyoruz, insanlar adeta şok geçiriyor. Çok uzman değilim ama Aynalı Çarşı’da bir şeyler eksik, tarihi bir kimlik eksik. Örneğin bir köşeye simülasyon yapılamaz mı? Bir köşede savaşın görüntüleri verilemez mi? Belli saatlerde 1915 kıyafetli asker nöbet değişimi yapamaz mı? Dünyanın her yerinde böyle seremoniler var. Ama Çanakkale merkezde bunlarla ilgili hiçbir çalışma yok. Dünyanın her ülkesinde gelir getiren en önemli kalemi turizm. Fakat biz, adeta Troya’ya gelen misafirlerimiz merkeze gelmesin diye uğraşıyoruz. Hadi turizmi bir kenara bırakalım, Çanakkale mukaddes bir şehir. Türkiye Cumhuriyetinin temeli Çanakkale’de atıldı. 253 bin şehidin kanıyla atıldı. Vatan kalbinin attığı yer Çanakkale. Ama merkezde bununla ilgili hiçbir şey yok. Ben ölene kadar Çanakkale Ruhunu haykırmaya devam edeceğim. Çanakkale’yi gelin destanlar şehri yapalım. Çanakkale ruhunu sokak sokak, ilmek ilmek işleyelim. Hep beraber yapalım” dedi.
 
“Gelin, Çanakkale ruhunu merkezde tekrar yeşertelim”
Çanakkale’nin kültürel ve sanatsal alanlarda gelişmesi gerektiğini belirten Can; “Vatan kalbinin attığı Çanakkale’de biz atalarımıza borcumuz var. 14-15 yaşındaki çocuklar şehit olmak için buraya geldiler. Gelin Çanakkale ruhunu merkezde, tekrar yeşertelim. 250 bin şehidimizi, Mustafa Kemalleri Çanakkale kotasında onların ruhunu yeşertelim. Bu şehri kültür ve sanat şehri yapalım. Türkiye’nin okuryazar oranı en yüksek şehri Çanakkale. Ama; tiyatrosu yok, kültür sanat merkezi yok. Tiyatrolar sahnelensin, müzisyenler kültür merkezinde mesleğini icra etsin. Ressamlar sokakları boyasın. Çanakkale’nin sokaklarını resmetsinler. Hatta çocuklarımız, gelişi güzel resim yapsınlar. Biz çocuklarımıza soruyor muyuz? ‘Nasıl bir şehirde yaşamak istiyorsunuz?’ diye. Biz büyüklerin bile temel ihtiyaçları karşılanmazken, bizler bile bıkkınlık içindeyken çocuklarımıza maalesef sıra gelmiyor. Gelin bisiklet yolları yapalım. Gerçeğinden yapalım ama çakmasından değil. Gelin Sarıçayı temizleyelim, Venedik’e çevirelim, restore edelim. Çok mu zor? İstanbul’da denizin altından tüneller geçiriliyorken, Sarıçayı temizlemek herhalde o kadar zor değildir. Bunları yapabilmek için hayallerimizin, heyecanımızın olması lazım. Benim hayallerim var, heyecanım var. Gelin bunları beraber yapalım. Gelin, bu şehri esaretten kurtaralım. Çanakkale’nin üstüne adeta kara bulut gibi çöken, hizmetsizliği adeta bize kader diye yaşatan, kendi partisine bile kara bulut gibi çöken bu yapıya bir son verelim. Beraber Çanakkale’yi bu esaretten kurtaralım” dedi. 
AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı eleştirerek; “Biz bu seçimde iddialıyız. Ak Partinin kaderi değişecekse, Çanakkale’nin kaderi değişecekse, o seçim bu seçimdir. Bugün mevcut belediye başkanı Ülgür Gökhan’da aday adaylığı başvurusunu yaptı. Açıklamayı takip ettim. Gökhan, ‘Borcum var’ dedi. Evet, Çanakkale’ye borcu var, Çanakkale’nin kaybeden yıllarına borcu var. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş