havadurum

Erkek: "İlk seçimde iktidar olacağız"

3409
CHP Genel Başkan Yarımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale İl Binasında Çanakkale`ye dair açıklamalarda bulundu. Çanakkale`de esnaf sayısını her geçen gün arttığına dikkat çeken Erkek, bu artışın işsizlikten kaynaklı zorunlu bir artış olduğunu söyledi. Çanakkale`nin tarımsal anlamda Türkiye`nin en zengin illerinden biri olduğunu ifade eden Erkek, Milletvekilleri olarak sorunların çözümü için birçok kez araştırma önergesi verildiğini ancak sorunların çözümüne dair hiçbir adım atılmadığını söyledi. Son 20 yılda il genelinde yüzde 10`lara yakın orman kayıpları olduğunu ifade eden Erkek, "Bunlar neden oluyor? Ekosistemi koruyamadığımız için. Siyanürlü altın madenciliğinin, termik santrallerin önünü açtığımız için. Siz Çanakkale`yi kazan dairesi gibi mi görüyorsunuz?" dedi. Çanakkale-Balıkesir kıyı planı ile bakir koyların ranta açılmak istendiğini belirten Erkek, plana karşı gerekli itirazların yapıldığını belirtti. GESTAŞ ile yaşanan tartışmalara dair soruları yanıtlayan Erkek, GESTAŞ`ın ortağı olduğu denizcilik şirketlerinin araştırılması gerektiğini belirterek; "Örneğin Binali Yıldırım`ın ailesinin ortaklığı olduğu söyleniyor. Bunları araştırılması lazım" dedi. 

"Esnaf kan ağlıyor"
Çanakkale`de esnafın, çiftçinin, toplumun birçok kesiminin çok zor durumda olduğunu belirten Erkek; "İl genelinde esnaf sayımızı 22 bin 480 esnafımızı artmış, neden? Çünkü işsizlik o kadar büyük ki anneler babalar son birikimleri ile borçla evlatlarına dükkan açıyorlar. Esnaf sayısı bunun için artıyor. Ama esnaf gerçekten kan ağlıyor. Merkezde 6 bin 700 esnafımız var. `Destek verdik` diyorlar. Verdikleri destek Türkiye genelinde dört buçuk milyar lira. 3 ay için Çanakkale`deki esnafımızın 3`te biri günde 33 TL alacak. Destek dedikleri bu esnafa sadaka veriyorlar. Verdikleri krediyi de destek olarak söylüyorlar. Esnaf kan ağlıyor" dedi. 
 
"Kendi çiftçisini kendi kooperatifi eli ile faize ezdiren bir hükümet var"
Çanakkale`de çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade eden Erkek; "Çanakkale tarımda ürün çeşitliliği açısından Türkiye`nin ilk 10`unda çok zengin bir il. Çanakkale nüfusunun yarısı doğrudan ya da dolaylı olarak tarımla ayakta duruyor ama Çanakkale`de çiftçilerimiz çok zor durumda. Çanakkale Milletvekilleri olarak sayın vekilimiz Özgür Ceylan ile birlikte araştırma önergelerini meclise veriyoruz, yine verdik. Kendi çiftçisini kendi kooperatifi eli ile faize ezdiren bir hükümet var şu anda. Çiftçi bunu biliyor. Ama kimse konuşamıyor, TÜSİAD bile konuşamıyor. Bunları biliyoruz ve araştırma önergelerini veriyoruz ancak sorunları çözmeyen bir iktidar var. İktidar Milletvekilleri arkadaşlarımızda sorunları yakında takip etsinler. Özellikle Çan-Yenice-Biga-Ezine`de büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılıyor. Süt ve süt ürünleri çok önemli. Çiftçi, üretici sattığı sütle yem alamıyorsa hayvancılık yapamaz. Yem sanayicisi de dışa bağımlı hale getirilmiş" dedi. 
 
"Çanakkale`yi kazan dairesi gibi mi görüyorsunuz?"
"Çanakkale`de orman alanlarımız hızla kayboluyor" ifadelerini kullanan Erkek; "Son 20 yılda il genelinde de merkezde de yüzde 10`lara yakın orman kayıpları var. Bunlar neden oluyor? Ekosistemi koruyamadığımız için. Siyanürlü altın madenciliğinin, termik santrallerin önünü açtığımız için. Siz, Çanakkale`yi kazan dairesi gibi mi görüyorsunuz? Biga Yarımadası`nı, Kazdağlarını neden korumuyorsunuz? Çanakkale`nin ormanına toprağına suyuna zarar verecek projelere asla izin verilmemeli" dedi. 
 
"Bakir koylar ranta açılmak isteniyor"
Çanakkale-Balıkesir kıyı planının çok önemli olduğunu ve bu planla bakir koyların ranta açılmak istenildiğini ifade eden Erkek; "Yatırım doğru ve planlı yatırım olmalı. Gerekli itirazlar yapıldı. Bütün ilgili ve uzmanlar bir araya geldi ve konuyu yakından takip ediyorlar. Bizde Çanakkale ve Balıkesir Milletvekilleri olarak araştırma önergemizi vereceğiz. Biliyorsunuz Çanakkale Balıkesir 1/100000`lik plan var. Bu planın mutlaka revize edilmesi lazım. Çünkü köprü bitecek, bununla beraber yollar olacak yerleşim ve yatırım olacak. Plansız, programsız bir yönetimle karşı karşıyayız. Çan`da yılın 170 günü insan sağlığını tehdit eden raporlar var, Neden? Çünkü orada bir termik santralde filtreleme yok. Yas çıkarttık anacak uygulamayı, denetlemeyi kim yapacak?" dedi. 

"GESTAŞ`ın sermayesi Çanakkale halkının sermayesidir"
GESTAŞ ile yaşana tartışmalara dair soruları yanıtlayan Erkek; "GESTAŞ Yönetim Kurulunda CHP`nin bir il genel meclis üyesi var mı? İl Genel Meclisi`nde Çanakkale halkının seçtiği birinci parti CHP. Demokrasiye, seçilmişlere saygı nerede? Yasadan doğan haklarını kötüye kullanıyorlar. Bugün MHP`nin AKP`nin İl Genel Meclis üyesi var ancak CHP`nin yok. Önce bu demokrasi ayıbını ortadan kaldıracaklar. Birçok iddia var. GESTAŞ`ın ortakları olduğu denizcilik şirketlerinin ortaklarına bakmak lazım. Örneği Binali Yıldırım`ın ailesinin ortaklığı olduğu söyleniyor, bunların araştırılması lazım. Siyasi etikten o kadar koptular ki. GESTAŞ`ın sermayesi Çanakkale halkının sermayesidir. GESTAŞ sizin çiftliğiniz değil" dedi. 
 
"Demokrasiyi tahsis ettiğimiz zaman Türkiye`nin ağır sorunlarını çözeceğiz"
Erkek son olarak; "İşsizliği yoksulluğu bir kenara bırakmışlar Bay Kemal-CHP diyorlar, Türkiye`yi Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP`mi yönetiyor. Sorumluluk sende. İnsanlar çöp konteynırlarından yemek arıyorsa bunun utancı da sorumluluğu da sana ait. Birde yoksulluk yok diyorsunuz. İlk seçimde iktidar olacağız. Hiç kimse umutsuzluğa kalmasın. Türkiye güçlü ve büyük bir ülke. Kaynakları olan bir ülke bunun sahibi de halktır. Kaynakları doğru kullandığınız zaman demokrasiyi tahsis ettiğimiz zaman Türkiye`nin ağır sorunlarını çözeceğiz" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş