havadurum

Erkek "Seçim güvenliği için bütün partilerle görüşeceğiz"

685

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek CHP Genel Merkezi’nden oluşan bir heyetle siyasi partilere yapılan ziyaretleri gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Ziyaretleri ‘seçim güvenliği’ ziyaretleri olduğunu belirten Erkek, ziyaretlerin tüm partilerle devam edeceğinin altını çizdi. Yeni hükümet sisteminde, hükümetin meclisin içerisinden çıkmayacağı için seçim barajının tamamen kaldırılması gerektiğini ifade eden Erkek, ‘AKP ve MHP`nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifinin’ Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek; “Temsilde adalete ciddi zararlar veren, temsilde adaleti zedeleyen bir ittifak teklifi ile karşı karşıyayız” dedi.  ‘Oy ve Ötesi gibi sivil hareketlerin, Barolar Odası gibi önemli meslek odalarının’ seçimlerde, sandık çevrelerinde, denetimini arttırmak yerine, iktidarın gücünün denetimini artırmak istediğini dile getiren Erkek; “İktidarın gücünün denetimini arttırmak bir korkunun da tezahürüdür” dedi. CHP olarak halkın oylarına sahip çıkacaklarını vurgulayan Erkek; “Bu anlayışla Türkiye gidemez. Bu yüzden bu görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çünkü diyalog çok önemlidir. Siyasette müzakere çok önemlidir.  Bu yüzden ana muhalefet partisi olarak böyle bir sorumluluk ile hareket ediyoruz” dedi.

 
“Seçim güvenliğini görüşüyoruz”
Ziyaretlerde, ittifak değil ama seçim güvenliği ilgili görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Milletvekili Erkek; “Bütün siyasi partiler ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bütün siyasi partiler ile görüşeceğiz. Ana muhalefet partisi olarak, CHP olarak her zaman olduğu gibi tarihsel bir sorumluluk taşıyoruz. Demokrasi için, temsilde adalet çok çok önemlidir.  Temsilde adalete ciddi zararlar veren, temsilde adaleti zedeleyen bir ittifak teklifi ile karşı karşıyayız. Tabii ki seçimlerde ittifaklar yapılabilir. Ama biz gerçekten demokrasiye ve adalete inanıyorsak öncelikle OHAL’in kaldırılması lazım. İkincisi yüzde 10 barajını tamamen kaldırılması lazım” dedi.
   
“Hükümet, meclisin içerisinden çıkmayacağı için baraj olmamalı”
Yeni sistemde barajın olmaması gerektiğini belirten Erkek; “Artık hükümetler meclisten çıkmayacak. Seçilecek Cumhurbaşkanı tek başına Yürütmenin başı olacak. Onun atayacağı Bakanların onayı da gerekmeyecek. Güvenoyu da gerekmeyecek. Referandum sürecinde, ‘artık baraj kalmayacak, yönetimde istikrar sorunu kalmayacak, hükümetler dışarıda oluşacak’ demişlerdi. Meclis içerisinde hükümetin çıktığı parlamenter sistemlerde tabii ki bir baraj olabilir.  Yüzde 10 barajı bir demokrasi ayıbıdır, 12 Eylül Hukuku’nun ürünüdür. Ama makul bir baraj, ‘2-3, en fazla 5’ olabilir. Ancak bu sistemde, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümeti’ denen sistemde Hükümet, meclisin içerisinden çıkmayacağı için baraj olmamalı. Tüm siyasi partiler ve düşünceler mecliste temsil edilmeli. Siz şimdi barajı kaldırmıyorsunuz, böyle bir ittifak teklifi getiriyorsunuz. Bu açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı” dedi.
  
“İktidarın gücünün denetimini arttırmak bir korkunun da tezahürüdür” 
Hükümetin sivil örgütleri sandıklarda denetimini sağlaması yerine, iktidar gücünün denetimini sağlamaya çalıştığını söyleyen Erkek; “Millet, egemenliğini yetkili organların eli ile kullanır. Egemenlik hiçbir suretle hiçbir kimseye devredilemez. Bunlar, Anayasa’da güvence altına alınmış temel ilkelerdir. Yetkili organlar, ‘Yasama, Yürütme’ gibi organların oluşumu da temsilde adalet ile direkt bağlantılıdır. Temsilde adalet olmadığı zaman, Milletin egemenliğini kullanacağı yetkili organların oluşumunda da bir sakatlık doğar. Bu nedenle bu teklif Anayasa’ya da, demokrasiye ’de aykırıdır. Ayrıca seçim güvenliği ile yakından ilgili hükümleri içeriyor. Anayasa’nın 68’inci maddesinden siyasi partilerin vazgeçilmez unsuru olduğu yazar. Siyasi partilerin ve sivil toplumun, ‘oy ve ötesi gibi sivil hareketlerin, Barolar Odası gibi önemli meslek odalarının’ seçimlerde, sandık çevrelerinde, denetimini arttırmak yerine, iktidarın gücünün denetimini arttırmak bir korkunun da tezahürüdür” dedi. 
 
“Bu bir korkunun ittifakı”
Son olarak Hükümetin korku içerisinde olduğu ve milletin oylarına sahip çıkmak için görüşmelerin devam edeceği görüşünü paylaşan Erkek; “Korkuyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar. ‘Biz, milletin oyuna sahip çıkacağız.’ Oyları çaldırtmayacağız. Bu anlayış. Türkiye’nin yönetiminden gidecek. Bu bir korkunun ittifakı. Bunları paylaşıyoruz. Bütün siyasi partiler ile görüşeceğiz. Çünkü seçim güvenliği ile ilgili çok ciddi bir toplumsal duyarlılık oluşturmamız gerekiyor. Siyasi partiler ve sivil toplumla beraber, halkla beraber seçimlerin güvenliğini sağlayacağız. Bu anlayışla Türkiye gidemez. Bu yüzden bu görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çünkü diyalog çok önemlidir. Siyasette müzakere çok önemlidir. Ayrıca bir ana muhalefet partisi olarak diğer siyasi partilerin seçim güvenliği ile ilgili düşünce ve eleştirilerini komisyonda ve Genel Kurul’da aktarmamız gerekiyor. Onları da paylaşıyoruz. Bu yüzden ana muhalefet partisi olarak böyle bir sorumluluk ile hareket ediyoruz. Bizim mücadelemiz ‘Demokrasi ve Adalet mücadelesi’ dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş