havadurum

Erkek "Seçmen, bu işi 23 Haziran'da çözecek"

846

 CHP İl Danışma Kurulu Toplantısı tüm üyelerin katılımıyla yapıldı. Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesisi ve Sendika Binası’nda bulunan Ercan Adsız Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP YDK Üyesi Serdar Soydan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Başkanları ilçe ve belde başkanları ile çağrılı STK temsilcileri katıldı. Toplantının basına açık bölümünde yerel seçim değerlendirmeleri yapıldı. 23 Haziran’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri toplantının ana maddesi oldu. Toplantının açılış konuşmalarını CHP İl Başkanı Güneşhan, Milletvekili Ceylan ve Genel Başkan Yardımcısı Av. Erkek yaptı. Konuşmasında, Çanakkale’de birinci parti olduklarının altını çizen il Başkanı Güneşhan; “Bu sonuçlarla eğer Çanakkale Büyükşehir olsaydı Belediye’yi yine almıştık. Çanakkale halkı bize bir fırsat verdi ve Çanakkale’de bizi iktidar yaptı. Bizim bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim önceliğimiz Çanakkale olduğu için, Belediye Başkanlık ve İl Genel Meclisinde başarılı olmak zorundayız. Başarılı olabilmemiz için örgütle hareket etmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Milletvekili Ceylan, 31 Mart seçimlerinde Çanakkale’de gösterilen başarıdan dolayı tüm teşkilat mensuplarına seslenerek; “Çanakkale’de gösterdiğimiz başarıda tüm örgüt başkanlarımıza, adaylarımıza, kadın kollarımıza, gençlik kollarımıza, yöneticilerimize teşekkür ediyorum” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Erkek ise, yaşanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tartışmalarını 23 Haziran’da İstanbul seçmeninin bitireceğini söyleyerek; “Neresinden tutarsak tutalım, talimatla hareket eden bir kurumla karşı karşıyayız. Onun için bu işi sandıkta çözmemiz gerekiyor. Türkiye bu işi 23 Haziran’da çözecek. Çözdüğümüz anda da umutlar büyüyecek ve biz, ilk genel seçime çok daha umutlu, moralli ve kararlı bir şekilde hazırlanacağız” dedi. 


“Başarılı olabilmemiz için örgütle hareket etmemiz lazım”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İl Danışma Kurulu Toplantısında; “6 ilçede, 5 beldede Belediye Başkanlıklarımızı kazandık ve toplamda 11 Belediye Başkanlığı kazandık. Kazandığımız tüm Belediye Başkanlıklarında yüzde 50’nin üzerinde oy aldık. Bu başarımızdaki en büyük etken, Belediye Başkan adaylıklarımızın birden fazla olduğu her yerde, İl Genel Meclisi üyelerimizin olduğu her yerde eğilim yoklaması yapmamız oldu. Bunun sonucunda gördük ki örgütle hareket edilirse başarı da kendiliğinden geliyor. Her ilçenin kendine özgü konumu olduğu ve ittifak olduğu için ilçelerimizi serbest bıraktık ve alacakları karara saygı duyacağız dedik. Çanakkale Merkezde de fermuar sistemi ile eğilim yoklamasını yaptık. Bu kapsamda hem Belediye Başkanlığı, hem Belediye Meclis Üyeliği, hem de İl Genel Meclisi üyeliğinde başarılı olduk. Bu başarıların yanında başarısız olduğumuz yerler de oldu. Bunlardan birisi Biga’dır. Biga en çok güvendiğimiz ve en çok başarılı olduğumuz ilçelerin başında geliyordu. İsmail Işık Başkanımız, geçtiğimiz dönem sosyal Belediyecilik adına çok güzel şeyler yaptı. Yüzde 49 oy aldı. Ama 350 oy farkla seçimi kaybettik. Buna çok üzüldük ama yine 22 tane Belediye Meclisi üyeliğinin 11 tanesini kazandık. İki tane İl Genel Meclis üyesi çıkardık ve İl Genel Meclisinde yüzde 37 oy aldık, yüzde 52 de AKP aldı. Ama AKP’nin oylarının içerisinde MHP’nin de oyları var. Yani yakın zamanda aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürürsek ben öyle inanıyorum ki Biga’da da geçmişteki başarımızı yakalayacağız ve Belediye Başkanlığını kazanacağız. Çanakkale Büyükşehir olsaydı, Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanıyorduk. İl Genel Meclisi Çan’da da AKP ile aramızda oy farkı 3 bin. Fakat orada da MHP aday çıkarmadı. MHP aday çıkarsaydı oradan da en az 3 bin oy çıkartırdık. Çan’da, Bayramiç’te, Ezine’de, Ayvacık’ta ve Merkezde birinci parti olduk. Bu sonuçlarla eğer Çanakkale Büyükşehir olsaydı Belediye’yi yine almıştık. Çanakkale halkı bize bir fırsat verdi ve Çanakkale’de bizi iktidar yaptı. Bizim bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim önceliğimiz Çanakkale olduğu için, Belediye Başkanlık ve İl Genel Meclisinde başarılı olmak zorundayız. Başarılı olabilmemiz için örgütle hareket etmemiz lazım. Örgütle beraber hareket edersek başarılı olmamamız için hiçbir neden yok. 1989 seçimlerinde de oyları sildik süpürdük ve limon gibi sıktık. Ancak o 5 yıllık süreyi iyi değerlendiremedik. Sen, ben, örgüte hakim olma kavgası derken, 1994 seçimlerinde Refah Partisi Belediye Başkanlık seçimlerini kazandı ve bugün ülkenin geldiği durum da ortada. Dolayısı ile bu başarının daimi örgütlerdir” dedi.
 
“Elimizden geleni yapacağız”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, yaptığı konuşmada, “Çanakkale’de gösterdiğimiz başarıda tüm örgüt başkanlarımıza, adaylarımıza, kadın kollarımıza, gençlik kollarımıza, yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Seçimler başladığında bir beka meselesi tutturmuşlardı. Cumhur İttifakı, seçimi bir beka meselesi haline getirmişti. Seçim sonuçlandı. Ortada bekayı etkileyecek hiçbir şey olmadığını Türk milleti gördü. Biz o zaman bunu anlatmaya çalışıyorduk. Neyi bekası bu? ‘Tayyip Erdoğan’ın kendi bekası, damadın bekası’ bu diye anlatmaya çalışıyorduk. Hemen hemen bütün büyük şehirlerde bunu anlatmaya çalışıyorduk. Adana’yı aldık, Mersin’i aldık, İstanbul’u aldık, Ankara’yı aldık. Ülkenin bekasında hiçbir sorun oluşmadı. Demek ki bu iktidar her şeyde olduğu gibi yine seçmenine yalan söyledi. Seçimlerde Sayın Genel Başkanımız da seçim koordinasyonunda olacak. Elimizden geleni yapacağız. Artık bu partimizin meselesi olmaktan çıktı, demokrasiye inananlarla demokrasi karşıtlarının bir mücadelesi haline geldi. Her şey çok güzel olacak” dedi. 
 
“23 Haziran’dan sonra ilk genel seçime umutlu, moralli ve kararlı hazırlanacağız”
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek; “Türkiye Cumhuriyeti, maalesef şahıs devleti haline getirildi. İlk önce bununla mücadele etmeliyiz. 23 Haziran’da İstanbul seçmeni, gereğini yapacak. Seçimi bazı sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmaması nedeniyle iptal edildi. Tabi bu tamamen bir bahanedir. 754 sandık kurulu başkanı dediler, kısa kararda 212 sandık kurulu başkanı olarak belirtmişlerdi, daha sonra arttırdılar. 754 sandık kurulu başkanı kamu görevlisi değilmiş. Bu sandıkların bir kısmında Binali Yıldırım önde. 754 sandığın 532’sinde görev yapan sandık kurulu başkanları özel okullarda öğretmen ve öğretmenlerin kamu görevlisi olmadığını söylüyorlar ama şimdi, listelere imamları da eklediler. Geri kalan sandık kurulu başkanları da banka personeli. Bu insanlar önceki seçimlerde de görev yapan insanlar. Kararın 12 sayfası AK Parti’nin dilekçe özeti, 84 sayfası YSK’nın 39 İlçe Seçim Kurulu ile yazışmaları, 104 sayfa 39 İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği cevaplar, 38 sayfa karşı oy yazısı. Geriye de 12 sayfa kalıyor. 12 sayfada da 7 üyenin yazdığı gerekçesi olmayan gerekçe. 1 tane de çok önemli muhalefet şerhi var. Seçimin sonucuna müessir hiçbir olay yok. Seçmenler özgür iradeleriyle gittiler, 7 kişilik sandık kurulu huzurunda oylarını kullandılar. Seçim sırasında tartışma, şikayet, itiraz olmadı. Sandıkları açıldı yine vatandaşların huzurunda sayım yapıldı. Sonuç tutanakları, 7 kişilik kurulun tamamının imzası ile düzenlendi. Fakat 108 sandıkta sorun var diyorlar. Onlara da baktık ve toplamında Binali Yıldırım önde. 108 çetele yok denilen sandığın büyük çoğunluğunda kamu görevlisi var.  Neresinden tutarsak tutalım, talimatla hareket eden bir kurumla karşı karşıyayız. Onun için bu işi sandıkta çözmemiz gerekiyor. Türkiye bu işi 23 Haziran’da çözecek. Çözdüğümüz anda da umutlar büyüyecek ve biz, ilk genel seçime çok daha umutlu, moralli ve kararlı bir şekilde hazırlanacağız” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş