havadurum

Erkek "Son sözü, YSK değil seçmen söyleyecek"

615

 CHP Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, 31 Mart Yerel seçimleri ve sonrasındaki süreçte ‘Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’ görev yapmış ve İstanbul’da başarılı bir süreci yönetmişti. Milletvekili Erkek, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı ile iptal edilen ve 23 Haziran’da yeniden yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için yeniden‘Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’ olarak İstanbul’da çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekili Erkek, İstanbul seçim sürecini, seçmen listelerindeki gelişmeleri, CHP’nin seçim güvenliğine yönelik çalışmalarını ve 23 Haziran’da nasıl bir çalışma yapacaklarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.  YSK’nın talimatla seçimleri iptal ettiğini belirten Erkek, son sözü 23 Haziran’da seçmenini vereceğini söyledi.31 Mart’ta oy kullanan tüm seçmenin 23 Haziran’da da oy kullanacağını ifade eden Milletvekili Erkek; “Seçmenler, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü YSK’nın sitesine girdiğinde hem güncel seçmen sorgulamasını görecek, hem de 23 Haziran’da kimlerin oy kullanacağını görecek” dedi. Seçimlere yönelik tüm çalışmaların gece gündüz sürdüğünü ifade eden Milletvekili Erkek;“İlçe Başkanlarımızla, meslektaşlarımızla, bilişim uzmanlarımızla toplantılar yapılıyor. Her sandıkta,‘31 Mart’ta olduğu gibi’ sandık kurulu üyelerimiz, müşahitlerimiz, bina sorumlularımız olacak” dedi. Talep üzerine YSK’nın 23 Haziran’da oy kullanacak seçmen listesini kendileri verdiğini belirten Erkek, güncel listeyi 31 Mart seçmen listesi ile karılaştırdıklarını ve listenin birebir aynı olduğunu doğruladıklarını ifade ederek; “Karşılaştırmaların hepsi yapıldı. Bunun için İstanbul’daki seçmenlerimiz rahat olsun tüm çalışmaları yakından takip ediyoruz” dedi. İnsanların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’na yapılan haksızlığı gördüğünü belirten Erkek; “Bunu görerek, vicdanlarının sesini dinleyerek sandığa gidip oylarını kullanacaklar. İktidarları, belediye başkanlarını sandıkta değiştirmek zorundayız. Sandıkta sorunlarımızı çözmek zorundayız” dedi. YSK’nın 7 üyesi tarafından İstanbul seçimlerine müdahale edildiğini belirten Milletvekili Erkek; “Nüfus Müdürlükleri iktidara bağlı, mülki amirler iktidara bağlı. Emniyet, adliye her şey iktidarın elinde. Bir usulsüzlük varsa dahi, bu usulsüzlüğü yapanlar bellidir” dedi. Seçim takvimi sürecinde kesinleşen konuların seçim sürecinden sonra olağanüstü itiraz konusu yapılamayacağının altını çizen Erkek; “Sandık kurulu başkanları daha önceki seçimlerde de görev yapan insanlar. Ne yapmış bu insanlar? Ayşe teyze oyunu kullanırken Ayşe teyzeye müdahale mi etmiş? Seçmenin burada günahı ne?” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin bilinçli bir şekilde iptal edildiğini belirten Milletvekili Erkek;  “Şahsi ikbali için siyaset yapanlar Türkiye’yi uçuruma sürüklüyorlar ama inanıyorum 23 Haziran’da yine kazanacağız ve her şey çok güzel olacak” dedi. 

 
 “Bozulan adalet terazisini İstanbullular sandıkta düzeltecek”
23 Haziran’da yapılacak seçimler için çalışmaların devam ettiğini belirten Milletvekili Erkek; “Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak İstanbul’da özellikle İstanbul İl Hukuk Komisyonumuz ile birlikte seçim güvenliği ile ilgili tüm çalışmaları yürüteceğiz. Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli;‘YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlık seçimini iptal etmelidir’ dediler. YSK gereğini yaptı ve seçimi iptal etti. Ama son sözü Yüksek Seçim Kurulu değil, son sözü seçmen söyleyecek. Halkın verdiği mazbatayı hiçbir gücün iptal edemeyeceğini 23 Haziran’da seçmenler sandıkta gösterecek. Yüksek Seçim Kurulu eliyle bozulan adalet terazisini 23 Haziran’da İstanbullular sandıkta düzeltecek. Bize bu konuda gece gündüz çalışacağız. Herkes gidip oyunu kullansın. Tüm İstanbullu seçmenler oyunu kullansın. 23 Haziran’da biz sandıklara, demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz. 31 Mart’ta oy kullanan herkes 23 Haziran’da da kullanacak. Aynı sandıkta, aynı okulda oyunu kullanacak. Yalnızca yıkılan bir bina varsa, o binadaki sandıklar başka bir yerde olacak. Bunun dışında hiçbir değişiklik olmayacak. Bu konuda Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşme sonunda da, seçmenler Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü YSK’nın sitesine girdiğinde hem güncel seçmen sorgulamasını görecek, hem de 23 Haziran’da kimlerin oy kullanacağını görecek. 31 Mart ile 23 Haziran sandık seçmen listeleri birebir aynı olacak. Yalnızca ölen seçmenlerin, kesinleşmiş mahkeme kararı olan kısıtlılar için oy kullanamaz şerhi düşülecek. Biz, İstanbul İl Örgütü ile birlikte gece gündüz çalışarak yürütüyoruz. İlçe Başkanlarımızla, meslektaşlarımızla, bilişim uzmanlarımızla toplantılar yapılıyor. Her sandıkta 31 Mart’ta olduğu gibi sandık kurulu üyelerimiz, müşahitlerimiz, bina sorumlularımız olacak. Her okulda, her sandıkta seçim hakkında iyi eğitim almış avukat arkadaşlarımız olacak ve biz 31 bin 186 sandığın ıslak imzalı tutanağını alıp sonucunu kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. 
 
“Seçmen listelerini karşılaştırdık”
YSK’dan talep edilen seçmen listelerini 31 Mart seçmen listeleri ile karşılaştırdıklarını belirten Milletvekili Erkek; “Siyasi Parti Portalı ‘SİPPORT’ denen bir sistem var. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü Yüksek Seçim Kurulu’na bağlıdır. Yüksek Seçim Kurulu 23 Haziran’da oy kullanacak sandık seçmen listelerini siyasi partilere sundu. Biz bunu özellikle ivedi olarak geciktirilmeden sunulmasını istedik. Bunun üzerine sundular, 31 Mart ile birebir karşılaştırdık ve birebir aynı olduğunu gördük. Karşılaştırmaların hepsi yapıldı. Bunun için İstanbul’daki seçmenlerimiz rahat olsun tüm çalışmaları yakından da takip ediyoruz. Birebir her durumu, bilişim uzmanlarımız ile yönetici arkadaşlarımızla İstanbul İl Örgütümüz ile birlikte takip ediyoruz” dedi. 
 
“En mükemmel adalet vicdanlardadır”
İnsanların yapılan haksızlığı görerek oylarını kullanacağını belirten Milletvekili Erkek; “Her şeyden önemlisi her zaman söylüyorum. En mükemmel adalet vicdanlardadır. İstanbullu seçmenin, daha doğrusu Türkiye’nin tüm seçmenlerinin hangi siyasi partiden olursa olsun, hangi siyasi görüşten, düşünceden olursa olsun insanların vicdanları yaralandı.  Çünkü insanlar, Ekrem İmamoğlu’na yapılan haksızlığı görüyor. Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının çalındığını görüyor. Bunu görerek, vicdanlarının sesini dinleyerek sandığa gidip oylarını kullanacaklar. Türkiye her şeye rağmen bu sorunu sandıkta çözmek zorunda. İktidarları, belediye başkanlarını sandıkta değiştirmek zorundayız. Sandıkta sorunlarımızı çözmek zorundayız. Sandıkta çözmediğiniz zaman çok başka yerlere savrulursunuz. Her türlü eksikliğe, demokrasimizdeki ağır sorunlara rağmen, demokrasiye inanan milyonlarla birlikte demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Çalışmalarımızı da bu bilinçle yürütüyoruz. Sayın Ekrem İmamoğlu artık yalnızca Milet İttifakı’nın adayı değil. 16 milyon İstanbullunun adayı oldu. Çünkü bu mesele artık bir vicdan, adalet sorunu” dedi. 
 
“Sandık kurulu başkanları, daha önceki seçimlerde de görev yapan insanlar”
Seçim takvimi sürecinde kesinleşen konuların, seçim sürecinden sonra olağanüstü itiraz konusu yapılamayacağını belirten Erkek; “Yüksek Seçim Kurulu’nda ki 7 üyenin eliyle İstanbul seçim sonucuna doğrudan müdahale edildi. Saydılar olmadı, tutuklu ve hükümlülere baktılar olmadı, ölü seçmen dediler olmadı. En sonunda,‘sandık kurumlarında kamu görevlisi olmayan kişiler görev yaptı’ dediler. Sandık kurulu başkanlığı yapmış, siz bunu bilmiyor muydunuz? Biliyordunuz. Nüfus Müdürlükleri iktidara bağlı, mülki amirler iktidara bağlı. Emniyet, adliye her şey iktidarın elinde. Bir usulsüzlük varsa dahi, bu usulsüzlüğü yapanlar bellidir. Sandık kurulu başkanlarını Sayın Ekrem İmamoğlu veya biz belirlemedik. Yüksek Seçim Kurulu’nun denetiminde, gözetiminde bütün bu tespitler yapıldı. Bunlar seçim takvimi sürecinde kesinleşti. Seçim takvimi sürecinde kesinleşen konular, seçim sürecinden sonra olağan yada olağanüstü itiraz konusu yapılamaz. Seçim takvimleri ne için düzenlenir? Seçmen listelerini düzenlemek, sandık kurullarını oluşturmak ve kesinleştirmek için ve adayları kesinleştirmek için düzenlenir. Kesinleşen konular seçimden sonra itiraz konusu yapılabilir mi? Seçim günü gerçekleşen iş ve işlemler oy kullanma sırasında gerçekleşen iş ve işlemler ve oy sayım döküm sırasında gerçekleşen iş ve işlemlerde bir usulsüzlük, bir hukuksuzluk varsa bunlar itiraz konusu olur. Sandık kurulu başkanları daha önceki seçimlerde de görev yapan insanlar. Ne yapmış bu insanlar? Ayşe teyze oyunu kullanırken Ayşe teyzeye müdahale mi etmiş? Ya da Mehmet amacının oyunu mu değiştirmiş? Seçmenin burada günahı ne? Sandık kurulu başkan ve memur üyeleri belirlenirken seçmenin, siyasi partilerin, adayların herhangi bir iradesi, herhangi bir katılımı söz konusu değil ki! Siz kendi kusurunuzu Yüksek Seçim Kurulu olarak seçmene nasıl yüklersiniz. Seçmenin iradesini nasıl sakatlarsınız? İnsanlar bu gerçeği gördü. Vicdanlarının sesini dinleyeceklerine inanıyorum” dedi. 
 
“23 Haziran’da yine kazanacağız”
23 Haziran’da yeniden kazanacaklarına inandığını belirten Milletvekili Erkek; “Bir de Cumhur İttifakı’nın bu kadar korkmasına gerek yok. Memleketi kutuplaştırmasına gerek yok. İktidar değişmeyecek. Yine Cumhur İttifakı, yine SayınErdoğan ülkeyi yönetmeye devam edecek. Biz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiyoruz. Ne için yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ettirdiler? Çünkü dert başka! Onlar, 16 milyon insana hizmeti değil, belli kişilere gruplara hizmeti herhalde daha üstün görüyorlar. Şahsi ikbali için siyaset yapanlar, Türkiye’yi uçuruma sürüklüyorlar ama inanıyorum, 23 Haziran’da yine kazanacağız ve herşey çok güzel olacak!” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş