havadurum

Erkek "Türkiye'nin nefes almaya ihtiyacı var"

1466

 CHP İl ve ilçe örgütleri, 2019 Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler için aday belirleme çalışmalarına 1 Ekim tarihi itibari ile başladı. Birçok ilçede Belediye Başkan adayları belirlenirken, Merkez İlçe başta olmak üzere birçok ilçe ve belde, adaylarının ‘ön seçim, kamuoyu yoklaması…’ gibi yöntemlerle belirleneceği açıklamasında bulundular. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, yerel seçim sürecini ve yerel seçimlerde CHP’nin hedefini gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. ‘Belediyecilik bizim işimiz’ diyen Milletvekili Erkek, Türkiye’de vatandaşların özellikle CHP’nin hakim olduğu illerde yaşamak istediğini söyledi. Birçok ilçede Belediye Başkan adaylarının netleştiğini ifade eden Milletvekili Erkek,  netleşen adayların uzlaşma ile belirlendiğini söyledi. Merkez İlçe başta olmak üzere, mevut Belediye Başkanlarının olduğu bölgelerde,  performans değerlendirme, kamuoyu araştırmaları yaptıklarını ifade eden Erkek, her seçim alanının kendine özgü yöntemle hareket edeceğinin altını çizdi. İktidar tarafından, Metropol iller başta olmak üzere, birçok Belediye Başkanı’nın istifaya zorlandığını dile getiren Milletvekili Erkek bu durumu, halkın iradesine yapılan bir saygısızlık olarak nitelendirdi. Milletvekili Erkek; “Türkiye’nin nefes almaya ihtiyacı var. Türkiye’yi felakete getiren otoriter, tek adam rejimine seçmen yerel seçimlerde dur demeli” dedi.

   
“Belediyecilik CHP’nin işi”
“Belediyecilik CHP’nin işidir” diyen Milletvekili Erkek; “Belediyecilik bizim işimiz. Vatandaşlar Türkiye’de, CHP’li belediyelerin olduğu kentlere yerleşmek istiyorlar. Oralarda yaşamak istiyorlar. Çünkü oralarda çağdaş ve özgür kentler var. Bu çok önemli. Çanakkale için birçok ilçede adaylarımız netleşti. Bunu birçok ilçede sandık koyarak üyelerimizle beraber belirledik. Yine birçok ilçede örgütün tamamının uzlaşması ile kamuoyunda karşılığı olan adayları belirledik. Bu şekilde, birçok ilçede Belediye Başkan adaylarımız netleşmiş durumda. Yerel seçimlere hazırız ve Çanakkale’de belediye sayımızı ciddi oranda arttıracağımızı düşünüyoruz. YSK’nın takvimi de çok büyük bir olasılık ile Ocak ayında başlayacak.  YSK’nın takvimine göre ön seçim 10 Şubat’ta gözüküyor. Bu çok geç bir tarih. Bunun için biz, tüm üyelerle demokratik bir şekilde eğilim yoklaması yapıyoruz. Bunu başka hiçbir parti yapamaz, yapmıyor. Birçok yere sandık koyuyoruz ama bir ilçede ilçe örgütü, ilçe yönetimi üyeler bir aday üzerinde bileşiyorsa ve başka bir adayı yoksa zaten orada aday belli olmuş oluyor” dedi.
 
“Büyük bir başarıya imza atacağımızı düşünüyorum”
Her seçim bölgesinde farklı yöntemleri aday belirlenebileceğini ifade eden Erkek; “Biz, çalışmalarımızı çok daha önceden başlattığımız için ciddi bir yol aldık. Merkezde de kamuoyu araştırmalarımızı yapıyoruz. Performans ölçümlerimiz oluyor. Belediye Başkanlık adaylığında ismi geçen kişilerle ilgili kamuoyu araştırmaları da yaptırıyoruz. Merkezde de sandık koyabiliriz. Buna hep birlikte karar vereceğiz. Yani son derece katılımcı ve demokratik yöntemlerle adaylarımızı belirliyoruz ama herhangi bir seçim çevresinde, hangi yöntemin uygulanacağına hep birlikte karar vermeliyiz. Bazı seçim çevrelerinde kamuoyu araştırmaları, anketlere göre karar verebiliriz. Bu, her seçim çevresinin özelliğine göre değişir. Mevcut Belediye Başkanlarımızın olduğu yerler ile olmayan yerleri farklı değerlendirmek gerekebilir. Biga’da çok başarılı bir Belediye Başkanımız var. Onun için Biga’da Belediye Başkanımız devam edecek. Bunu örgütümüzde istiyor, seçmende istiyor, performans ölçümleri de bunu gösteriyor. Bunun için burada bir seçim yapmanın doğal olarak gereği yok. Yerel seçimler, her seçim çevresinin, her ilçenin özelliğine göre, adaylara göre farklı farklı yöntemlerin uygulandığı bir seçim. Biz, bunu Çanakkale’de ağırlıklı olarak örgütlerimizin düşüncelerini alarak gerçekleştiriyoruz ve büyük bir başarıya imza atacağımızı düşünüyorum” dedi.
  
“Seçmen, yerel seçimlerde otoriter rejime dur demeli”
Halkın seçtiği Belediye Başkanları’nın istifa ettirildiğini belirten Erkek; “Belediyeler demokrasinin beşiğidir. Bugün tek adam rejiminde seçilmiş Belediye Başkanları zorla istifa ettirildi. Örneğin İstanbul’da Kadir Topbaş zorla istifa ettirildi. Yargılanmadığına göre anlaşılıyor ki suçu da yok. Erdoğan, ‘İstanbul’a ihanet ettik demişti’. İstanbul’a iki kez ihanet gerçekleştirildi. Birincisi İstanbul halkının iradesine ihanet edildi. Seçilmiş bir Belediye Başkanı zorla istifa ettirildi. İkincisi ise İstanbul ranta kurban edildi. Yeşil alanlar, doğal yaşam alanları yok edildi. Rant için inanılmaz bir şekilde çevre ve şehirciliğe aykırı işler yapıldı. Zaten bunu kendileri de itiraf etmişti. Şimdi İstanbullu seçtiği Belediye Başkanını zorla görevden uzaklaştıran bir partiye neden oy versin. Onlarca Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı. Herhangi bile ilde ya da ilçede AKP’nin seçilen bir Belediye Başkanı’nın  5-6 ay sonra istifa ettirilebileceğini hepimizi biliyoruz. Yani halkın iradesi yok sayıldı. Ankara’da görevden alınan, uzaklaştırılan, istifa eden Melih Gökçek şu anda görev yapan Belediye Başkanı’na saldırıyor. Bunun için belediyecilik bizim işimiz diyorum. Sosyal Demokrat Belediyeciliği çok daha fazla illerde ve ilçelerde yaşama geçirmek gerekiyor. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Türkiye’nin nefes almaya ihtiyacı var. Türkiye’yi felakete getiren otoriter, tek adam rejimine seçmen yerel seçimlerde dur demeli.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş