havadurum

Ersümer'den Milletvekili Turan'a cevap "Hiçbir arama ruhsatı 200 bin ağaç kes demez"

1862

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın, “ilk altın arama iznini o verdi” sözlerine tepki gösterdi.  Milletvekili Turan açıklamasında; "Bir tek ağacın yanlış kesilmesine asla gönlümüz, ahlakımız ve imanımız razı olmaz ama bir tiyatroyla karşı karşıyayız. Zamanın bakanı Çanakkaleli Cumhur Ersümer, yıl 2001`in 25 Nisan`ı. İlk altın arama iznini o vermiş. Devam eden bir süreç var, o günden bugüne `Altın varsa bulun` demişler" ifadelerini kullanmıştı. Turan’ın açıklamalarına tepki gösteren Bakan Ersümer, ruhsatların, kendi görev ve döneminden sonra verildiğini açıkladı. Ersümer; "Bülent beyin kendini savunma telaşı içinde bana atfetmeye çalıştığı gibi dönemimde verilmiş bir ruhsatın olmadığı ekte sunduğum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi Genel Müdürlüğünce düzenlenmiş  "Mahallinde tetkik ve değerlendirme raporunda" açıkça belirlenmiştir. Bu raporda bu resmi belgede  ruhsat sahibi ve sahası hakkında bilgiler bölümünde: Erişim No :1 Ruhsatının ilk müracaat tarihi ve sayısı (1)karşılığında 21.01.2002/165 sayılı makam oluru yazılıdır. Benim görev dönemimden sonradır. Erişim No:2 Ruhsatının ilk müracaat tarihi ve sayısı (2)karşılığında 04/02/2002 tarih ve 278 sayı yazılıdır. Bu ruhsatta benim dönemimden sonradır. Erişim No:3 Ruhsatının ilk müracaat tarihi ve sayısı karşılığında 03/05/2002 tarih ve 11237 sayı yazılıdır. Bu son ruhsatta benim görev dönemimden sonradır. Ayrıca yine ekli belgede ruhsatın hukuki durumu hakkında verilen detay bilgilerden de anlaşılacağı üzere, üç ruhsat ve bu ruhsatlara dayalı olarak yapılan işlemlerin tamamı, benim görev dönemimden sonradır ve bu belgeyi düzenlemek için yapılan görevlendirmede yine 27/09/2012 tarih ve 4793 sayılı olup benim bakanlıktan ayrılmamdan 11 yıl sonradır" dedi.

 

 
"Ruhsat, Bakan ve bakanlık yetkisinde olan bir iş değildir”
Açıklamasında, maden arama ve çıkartma ruhsatlarının bakanların imzalamadığına dikkat çeken Ersümer; "Bir an için yok ama bana atfedilmeye çalışılan maden arama ruhsatının varlığını konuyu anlatmak için kabul edelim. Aramacı ruhsatını alır bu ruhsat; altın arama bakır arama değil maden arama ruhsatıdır. Her yıl binlercesi Maden Dairesi Genel Müdürü veya yetkilendirdiği yardımcısı tarafından verilir. Bakan ve bakanlık yetkisinde olan bir iş değildir, bakan tarafından da imzalanmaz. Bülent bey olmayan maden arama  ruhsatlarını altın arama ruhsatı diyerek tahrif etmektedir. Olmayan maden arama ruhsatını altın arama ruhsatı olarak açıklamaya ihtiyaç duymaktadır" dedi.
 
Hiçbir arama ruhsatı; ‘katliam yap’ izni vermez”
“Hiçbir arama ruhsatı; git 200 bin ağaç kes,  katliam yap izni vermez” ifadelerini kullanan Bakan Ersümer; "Her maden arama ruhsatının 30 ay süresi vardır. Aramacı aramayı yapma hakkına sahip olur. Sadece arama yapabilir. Ama bakır bulur, ama mermer, ama altın veya hiçbir şey de bulmayabilir. Arama ruhsatları birleşir düşer yeniden çıkarılır bu apayrı bir süreçtir. Yaptığı aramadan sonra ön işletme için başvurur ön işletme ruhsatı, sonra işletme ruhsatı alır ve sonunda Gayrisıhhi Müessese izni alır ve olayda olduğu gibi malum işler yapılır. Hiçbir arama ruhsatı; git 200 bin ağaç kes,  katliam yap izni vermez. Çanakkale halkının içme suyunu görmemezlikten gel demek hiç değildir" dedi.
 
“Ne oldu da birden bire ruhsat verildi”
Doğu Biga Madencilik ve ortağı Alamos Gold firmasının Çanakkale`de yıllardır ruhsat ve GSM Ruhsatı alabilmek için beklediğini belirterek; "Ne oldu da birden bire ruhsat verildi" sorusunu yönelten Ersümer; "Döneminde bütün izinleri vereceksin, ancak bir türlü vermediğin Gayrisıhhi Müessese izni için şirket çalmadık kapı bırakmayacak! Aylar yıllar geçecek sonrada aniden vahiy gelmiş gibi, bir türlü vermediğin, ağaç kesimine, işletmeye geçmeye izin veren Gayrı Sıhhi Müessese iznini çıkartacaksın. Sonrada 18 yıl önceye gidip olmayan arama ruhsatının arkasına sığınmaya çalışacaksın! Ama oraya sığamazsın. Ayrıca hiçbir şey gizli kalmaz bir gün gelir bilenler bildiklerini açıklarlar Birileri de kaçacak delik ararlar" dedi.

"Hemşerilerimin haklı mücadelelerini sonuna kadar destekliyorum"
Çanakkalelilerin, Atikhisar için süren haklı mücadelelerini desteklediklerini ifade eden Ersümer; "Ülkenin ihtiyaçlarını belirlemek izin ve ruhsatlarını düzenlemek stratejileri yapmak önceliklerini hesaplamak iktidarların görevidir. Bütün çağdaş demokrasilerde olduğu gibi verdikleri uyguladıkları kararlarında hesabını verilebilmelidirler. Ben Allah`a şükür inkar etmeden, kimseyi suçlamadan kimsenin arkasına saklanmadan her attığım imzamın, her uygulamamın hesabını vererek, bu günlere geldim. Allah bütün siyasilere ve başta Bülent Turan’a bu hesabı verilme imkanını versin diye de dua ederek yüz akı içinde yaşamaya devam ediyorum. Çanakkaleli hemşerilerimin haklı mücadelelerini sonuna kadar destekliyorum. Kurban bayramlarını kutluyor sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi.        (Eren Aşnaz)
Paylaş