havadurum

Esnaf, 2019'dan umutlu

801

 Her yıl ülke genelinde yaşanan yeni yıl geleneği, Çanakkale’de de coşkuyla kutlanacak. Çanakkale esnafı, yeni yılı karşılamak için hazırlıklarına devam ediyor. Yeni yıl hazırlıklarını işletmelerine taşıyan çarşı esnafı, işletmelerini süsleyerek, ‘yeni yıl’ hazırlıklarını sürdürdü. Esnaf, yeni yılın sağlıklı, huzurlu ve mutlu geçmesini temenni etti. Esnaf, gazetemiz Çanakkale OLAY’a 2018’i ve yeni yılı değerlendirdi.  Esnaf, Mehtap Uğurlutan, Devrim Gürkan ve Suat Akbulut, 2018’i bekledikleri gibi geçmediğini söylerken, 2019’un 2018’e göre daha iyi geçmesini umduklarını belirttiler. Esnaf Mehtap Uğurlutan; “2019’un insanlara huzur, refah, sağlık, mutluluk ve para getirmesini diliyoruz. Esnaf olarak, çalışmaya, vatandaşlara hizmet etmeye devam edeceğiz. Umarız, bu kötü günlerden en kısa zamanda kurtulur, daha iyi bir yaşama kavuşuruz” dedi. 2018’in maddi yönden sıkıntılı geçtiğini, 2019’un daha iyi geçmesini umduklarını söyleyen esnaf Devrim Gürkan; “Biz, 2019’un daha iyi geçeceğini umut ediyoruz. 2019, herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler getirsin” ifadelerini kullandı. Yeni yıla girilmeden önce asgari ücrete zam gelmesinin yeni yıl için daha iyi olacağını söyleyen esnaf Suat Akbulut; “Asgari ücret de 2019 için bir avantaj olacak. Çünkü insanlara daha fazla para gelmiş olacak, insanlar gelecek olan 400 lirayı alışveriş için harcayacaklar. Dolayısıyla hem vatandaş, hem de esnaf kazanmış olacak. 2019’un il 3 ayı seçim karmaşasıyla geçecek. Seçimden sonra, iyi yenilikler, güzellikler olmasını diliyoruz. Sistemde bir değişiklik olursa, daha iyi olabilir” dedi. 


“2019’un insanlara huzur, refah, sağlık, mutluluk ve para getirmesini diliyoruz”
Esnaf Mehtap Uğurlutan; “Her yıl yaklaştıkça, yeni yılın daha heyecanlı, daha güzel geçmesini umuyoruz. 2018, düşündüğümüz, hayal ettiğimiz, umduğumuz gibi geçmedi. Özellikle döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan kaynaklı ekonomik kriz, ülkeyi kötü etkiledi. 24 Haziran seçimleri de insanların kafalarını karıştırdı. Seçimden sonra yaşanan ekonomik kriz, alım gücünü düşürdü, insanların alışverişten elini çekmesini sağladı. Bu da, yaşanan sorunu derinleştirdi. Yani, 2018, 2017’ye göre daha kötü geçti. 2017, 2016’ya göre daha kötü geçmişti. Dolayısıyla her yıl biraz daha kötüye gidiyor. 2019’un daha iyi olmasını temenni ediyoruz. 2019’un insanlara huzur, refah, sağlık, mutluluk ve para getirmesini diliyoruz. Esnaf olarak, çalışmaya, vatandaşlara hizmet etmeye devam edeceğiz. Umarız, bu kötü günlerden en kısa zamanda kurtulur, daha iyi bir yaşama kavuşuruz” dedi. 
 
“Biz, 2019’un daha iyi geçeceğini umut ediyoruz”
Esnaf Devrim Gürkan; “2018’den 2017’yi aratmamasını bekliyorduk. Esnafın hedefi, her yıl kazandığının daha fazlasını kazanmak, müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek, personeline daha iyi çalışma koşulları sağlayabilmektir. Esnafların çoğu, kışın aldığı ürünün borcunu yazın ödüyor. Çünkü Çanakkale’de esnaf, kışın iş yapamıyor. Durumu daha iyi olan esnaf, kışın borcunu ödeyip, yaza borçsuz girmeye çalışıyor. Ama şuanda vatandaşım alım gücü düştü. Mağazaya günde 10 kişi giriyorsa, şuanda 2-3 kişi girmeye başladı. Esnafı en çok etkileyen şey ise, döviz kurlarında yaşanan dalgalanma oldu. Esnaf, 15 günde bir mal alırken, şimdi 2 ayda bir mal almaya başladı. Ülke tarım hayvancılık olduğu kadar tekstil ülkesi ama bütün hammadde yurt dışından geliyor. Bu da bizim alışverişimizi kısıtlıyor. Geçen yıl 5 bin liralık ürün aldığımda tüm reyonları doldurabiliyordum ama şuanda 10 bin liralık ürün ile 1 reyonu doldurabiliyorum. Bu kez müşteriye yeni ürün gösteremiyorum. İnsanlar artık para harcamaya korkuyorlar. Bunlar, genel politikanı bize kattığı zararlar. 2018 genel olarak bu şekilde geçti. Ben, ‘2018’in iyi geçti’ dediği bir tane esnaf görmedim. Esnaflar olarak aramızda konuşuyoruz. 2018’in 2017’ye göre daha iyi ya da aynı geçtiğini söyleyen esnaf görmedim.  Biz, 2019’un daha iyi geçeceğini umut ediyoruz. Ancak, gerçekçi olmak gerekirse, 2019’un daha iyi geçeceğini düşünmüyorum. 2019, herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler getirsin” dedi. 
 
“Seçimden sonra ekonomik yönden insanlar rahatlarsa, 2019 daha iyi geçebilir”
Esnaf Suat Akbulut; “2018, 6’ncı ve 7’nci aya kadar iyi geçiyordu. 7’nci aydan sonra yaşanan döviz kuru yükselmesinden dolayı, ticari anlamda çok iyi geçmedi. Umarız, 2019, daha iyi olur. Ama 2018’e baktığımızda, maddi anlamda çok sıkıntılı bir yıl oldu. 2018, 2018’e göre daha iyiydi. Çünkü 2017’de böyle sıkıntılar yoktu. Şuanda ülke ekonomisi çok iyi değil. Herkes, şuanda seçime odaklanmış durumda. Seçimden sonra ekonomik yönden insanlar rahatlarsa, 2019 daha iyi geçebilir. Asgari ücret de 2019 için bir avantaj olacak. Çünkü insanlara daha fazla para gelmiş olacak, insanlar gelecek olan 400 lirayı alışveriş için harcayacaklar. Dolayısıyla hem vatandaş, hem de esnaf kazanmış olacak. 2019’un il 3 ayı seçim karmaşasıyla geçecek. Seçimden sonra, iyi yenilikler, güzellikler olmasını diliyoruz. Sistemde bir değişiklik olursa, daha iyi olabilir” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş