havadurum

Esnaf mutsuz

1964

 Ramazan ayının ardından gelen Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlar, bayramlık alışverişlerini yapmaya başladı. Ancak, Çanakkale esnafı, bayram öncesi beklenilen alışveriş potansiyelini yakalayamadıklarını söylediler. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a bayram alışverişini değerlendiren esnaf Hilal Eser, işletmesini yaklaşık 3 ay önce açtığını, ancak bayram öncesi beklediği alışveriş potansiyelini bulamadığını söyledi. Kendisinin sosyal medya üzerinden de satış yaptığını söyleyen Eser, insanların maddi durumlarının kötüye gitmesi nedeniyle alışveriş yapamadıklarının belirtti. İlda Butik işletme sorumlusu Sevinç Dönmez, bayram öncesi beklenilen hareketliliğin olmadığını söyleyerek; “Vatandaşların alım gücü düştü, piyasadaki fiyatlar yükseldi, dolayısıyla alışveriş potansiyeli de düştü” dedi. Esnafın bayramı bir umut olarak gördüğünü söyleyen Fistan işletme sorumlusu Devrim Gürkan; “Çoğu esnaf, gerçek anlamda küçülmeye gitti. Esnaf, iki ve daha fazla personel çalıştırırken, artık yavaş yavaş personel çıkartmaya gittiler. Dolayısıyla işlerini ya kendileri yürütmeye çalışacaklar ya da işletmelerini kapatacaklar” dedi. 

 
 
“Ekonominin şuan ki görünümü umut vermiyor”
Esnaf Hilal Eser; “İşletmem sadece kadın butiğiydi ama erkek ürünlerini de getirmeyi planlıyorum. Erkek kesiminden de yoğun bir talep var, bayramdan önce erkek ürünleri de reyonlarda yerini alır. Fakat bu aralar işler durgun. Tabi önümüzdeki hafta bayram ve işler de tam anlamıyla beklediğimiz gibi değil. İşletmenin yaklaşık 3 aydır hizmette. İnsanlar, ilgi gösteriyor, özellikle bayram öncesi yeni ürünler geldiği için daha çok tercih ediliyor. Ancak vatandaşın alım gücü düşük olduğu için beklediğimiz alışveriş potansiyelini yakalayamadık. İnsanlar normal şartlarda para harcamayı seviyor, özellikle kadınlar istedikleri bir ürünü hemen almaya çalışıyorlar. Fakat ekonomideki durgunluk para harcamayı da engelliyor. Önümüzdeki aylarda, günlerde ekonominin düzelmesini bekliyoruz ancak, ekonominin şuan ki görünümü çok da umut vermiyor” dedi.
 
 
İlda Butik işletme sorumlusu Sevinç Dönmez; “Vatandaşların şuanda bayram öncesi alışveriş yapmak gibi bir derdi yok. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl işler oldukça düştü. Vatandaşların alım gücü düştü, piyasadaki fiyatlar yükseldi, dolayısıyla alışveriş potansiyeli de düştü. Normal bir durgunluğun yanı sıra bayram öncesi olması nedeniyle bir hareketlilik bekliyorduk, ancak o hareketlilik henüz gerçekleşmedi. Dolayısıyla esnaf kazanamıyor. Ben bir esnaf olarak geleceğe umutla bakamıyorum, korkuyorum. O yüzden tüm harcamalarımızı asgarinin altına düşürdük” dedi.
 
“Esnafın borcunu ödemeye gücü yok”
Fistan işletme sorumlusu Devrim Gürkan; “Piyasada bir hafta önceye göre bir hareketlilik var. Fakat önceki yıllardaki bayram öncesi alışverişlere göre işler, çok düşük. Eskiden en çok arife günü iş yapılırken, şimdi arife günü kimse dışarıya çıkmak istemiyor. Dolayısıyla herkes tatile gidiyor ya da evinde bayrama hazırlık yapıyor. Şuanda normal sezon hareketliliği var. Çoğu esnaf, gerçek anlamda küçülmeye gitti. Esnaf, iki ve daha fazla personel çalıştırırken, artık yavaş yavaş personel çıkartmaya gittiler. Dolayısıyla işlerini ya kendileri yürütmeye çalışacaklar ya da işletmelerini kapatacaklar. Tabi herkes bayramı bir umut olarak görüyor. Zaten bu sıralar toptancılar aramaya başladı. Tabi onlar da borçlarını bir an önce almaya çalışıyorlar. Esnaf da borcunu en kısa zamanda ödemeye çalışıyor ama esnafın borcunu ödemeye gücü yok” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş