havadurum

Esnaf; "Döviz kuru yükseldikçe, alışveriş oranı düşüyor.."

1164

 

ABD`nin yaptırım kararı sonrası hızla yükselen dolar ve Avro akşam saatlerinde tam anlamıyla kontrolden çıktı. Dolar 5.25`i görürken, Avro 6.26`ya kadar yükseldi. Döviz kurundaki yükseliş piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.Döviz kurundaki yükselişin piyasalara etkisini Çanakkale esnafına sorduk. Döviz kurundaki yükselişin maliyetleri arttıracağını belirten esnaf,  maliyet artışlarının tezgahtaki ürünlere de ciddi olarak yansıyacağını söyledi. Köroğlu Mağaza Satış Müdürü Halil Cılız, doların yükselişinin engellenemediğini söyleyerek, yapılacak tek hamlenin, problemleri masa başında çözmek olduğunu belirtti. Özellikle Dolardaki yükselişin alım maliyetlerini arttırdığını söyleyen Cılız, alım maliyetlerinin yükselmesinin de ürünlere yansıdığını belirtti. Sorunları, üretici bir toplum olarak çözüleceğini sözlerine ekleyen Cılız, dışa bağımlılığının da sonlanması gerektiğini söyledi. 2’nci el telefon alım-satım mağazası sorumlusu Caner Eryılmaz ise, vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyerek; “Ürün fiyatlarının artması hem vatandaşı hem bizi zor duruma sokuyor” dedi. 

 
“Dolar, maliyetleri arttırdığı için ürün fiyatları yükseliyor”
Problemlerin, masa başında ilgililerle yapılacak görüşmeler sonucunda giderileceğini söyleyen Mağaza Satış Müdürü Halil Cılız; “Şuanda dünya genelinde global bir kriz yaşanıyor. Tabi bu engellenemeyecek bir olay ama bunda yapılacak tek şey problemleri masa başında çözmek. Doların yükselişi tüm alım maliyetlerimizi arttırıyor. Maliyetler arttığı için ürün fiyatları yükseliyor. Biz de müşterilerimiz, daha kolay alışveriş yapsınlar diye bu dönemde karlılığımızı düşürüp vademizi arttırıyoruz. Yani şuanda 30 aya kadar senetli satış yapan bir işletmeyiz. İşletmemizde ev ile alakalı A’dan Z’ye her şeyi sattığımız için bu süreci, bu şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Tabi doların yükselişi devam edecek. Dolar yükseldiği zaman maliyetler artacak, maliyetlerin artması da fiyatlara yansıyacak. Doların yükselişi, tamamen devlet politikaları ile alakalı bir durum. Bizim vatandaş olarak doların düşürülmesinde yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Bu problemler, masa başında ilgililerle yapılacak görüşmeler sonucunda giderilecektir. Ülke olarak üretici bir toplum olabilirsek bu problemlerin daha rahat aşılacağına inanıyorum. Çünkü genelde yurt dışından ithal edilen ürünlerle hayatımızı idame ettiriyoruz. Yani ülke olarak dışarıya olan bağımlılık düşürülürse, daha rahat bir toplum oluruz” dedi. 
 
 
“Harcamalarımızı dikkatli ve tutarlı şekilde yapmamız gerekiyor”
Vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirten Caner Eryılmaz; “Son zamanlarda döviz kurundaki artış satış oranlarını ciddi şekilde düşürdü. Biz, tüm ürünlerimizi dolar üzerinden aldığımız için bu durumdan oldukça olumsuz etkilendik. Doların yükselmesi, fiyatlara da yansıdı haliyle. Vatandaşın alım gücü düşük. Dolar ile yükselen fiyatlar da ürün alımını oldukça düşürüyor. Doların yükselmesiyle en pahalı ürüne bin lira civarında zam geldi. Ortalama olarak baktığımız zaman bu tip fiyatlar vatandaşı çok etkiliyor. Dolayısıyla bizleri de etkiliyor. Bu yükseliş duracak gibi değil. O yüzden harcamalarımızı dikkatli ve tutarlı şekilde yapmamız gerekiyor. Dolar, alım maliyetlerimizi de etkiliyor. Şuanda ürün almayı düşünmüyoruz. Şuanda tek hedefimiz, reyonlarımızdaki ürünleri tüketmek” ifadelerini kullandı. 
 
“Döviz yükseldikçe ürün fiyatları artıyor”
Ürün fiyatları yükseldikçe vatandaşın alışveriş yapmaya çekindiğini söyleyen Halil İbrahim Eğilmez; “Dövizin yükselmesi, bizim gibi işletmeleri çok etkiledi. Aldığımız ürünler, dövize bağlı olduğu için döviz yükseldikçe ürün fiyatları da yükseliyor. Vatandaşların alım gücü oldukça düşük. Zaten vatandaşın alım gücü son yıllarda çok düştü. Ürün fiyatları da yükselince vatandaş alışveriş yapmaya çekiniyor. Vatandaş, bu yıllarda tasarruflu davranmaya çalışıyor. Dolayısıyla işlerimiz bu açıdan oldukça düştü” dedi. (Baykal Sağlam)
Paylaş