havadurum

Esnaf, vatandaşı alışverişe çağırdı

1167

 Kış mevsiminin sonu ve ilkbahar mevsiminin başında bulunulan bu günlerde çarşı esnafı, sezon sonu indirimleri ile vatandaşların ilgi odağı oldu. Vatandaşların merakla beklediği sezon sonu indirimleri, giyim, mefruşat ve zücaciye ürünlerinde başladı. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmelerde bulunan çarşı esnafı, indirimlerin hangi ürünlere geldiğini ve indirimlerin ne zamana kadar süreceğini anlattı. Esnaf, yaptığı değerlendirmelerde, vatandaşların indirim günlerini takip ettiğini ve indirimli ürünlere daha çok rağbet gösterdiğini belirtti. Ekonominin durgun olduğu bu yıllarda vatandaşları alışveriş yapmaya çağıran esnaf, baharın vatandaşlar kadar kendileri içinde fırsat olduğunun altını çizdi. Elif Çeyiz işletme sahibi Fikret Esen, genel olarak indirimli günlerde vatandaşların alışverişe daha çok rağbet gösterdiğini söyledi. Esen, bu sene alışveriş piyasasının geçen senelere göre biraz daha durgun geçtiğini dile getirdi. Çanakkaleli vatandaşların indirimli günleri özellikle takip edip ona göre alışveriş yaptığını ve ürünlerin indirimli günlerde daha çok rağbet gördüğünü belirten Esen, bazı esnafların indirim vaadiyle vatandaşları kandırdığını söyledi. Esen, vatandaşların en çok AVM’lerde kandırıldığını öne sürdü. 

 
“Vatandaşlar, indirimli ürüne daha çok rağbet gösteriyorlar”
İşletmesinde başlattığı sezon sonu indirimi hakkında bilgilendirmede bulunan Esen; “Uyku setlerinde ve pamuk seten eski model setlerde indirimlerimiz var. Sezon indirimimiz, ürünler bitene kadar devam edecek. Bu sene piyasa, diğer senelere göre biraz daha ağır. Biz de piyasanın ağırlığını indirim yaparak vatandaşa yansıtalım diyoruz. Çanakkaleli vatandaşlar, indirimli ürüne daha çok rağbet gösteriyorlar. Burası biraz daha emekli şehri olduğu için araştırıp uygun ürünü almayı tercih ediyorlar. Ama bazı esnaflar da vatandaşı indirim vaadiyle kandırıyorlar. Önce ürünün fiyatını yükseltiyorlar daha sonra indirim yaptık diyorlar, gerçek indirim yapmıyorlar. Bu en çok AVM esnaflarında görülüyor. Bu esnafların yaptığı ticaret, dürüst bir ticaret değil maalesef ve bu durumdan da şikâyetçiyim” ifadelerini kullandı.  

“Evlilik Cüzdanı ile gelenlere yüzde 40 indirim var”
Sezon sonu indiriminin yeni başladığını ve bu indirimin özellikle yeni evlenenlere olduğunu söyleyen Gülçin Kayar; “Yeni düğün yapacak çiftler için sezon indirimimiz başladı. Mağazamızda şuan, yüzde 40’ın üzerinde indirim var. Biz de evlenenlere bir katkı yapmak için yüzde 40’lık bir indirim yapıyoruz. Zaten mağazamızın standart müşterilerine yüzde 20’lik indirimi vardı ama evlilik cüzdanı ile gelen müşterilerimize sezon indirimimizi başlattık. Bizde, Türkiye’nin en büyük perde markaları mevcuttur. İndirimimiz, Nisan ayını 15’inde son bulacak. Bizim indirimlerimiz gerçek indirim olduğu için, bu indirimleri takip eden müşterilerimiz var. Bizim indirimlerimiz kaliteli ve çok kullanışı ürünler, indirim olunca da talep artıyor” dedi.
 
“Sezon sonu ve yeni sezon başı olduğu için tüm ürünlerimizde indirim var”
Mağazada indirimli ürünler hakkında bilgi veren Turhan Akbulut konuşmasında; “Mağazamızda yüzde 50 gibi sezon sonu indirimli ürünler mevcut. Kış sezonunun ürünleri ve son bahar sezonunun ürünlerinde bu indirimi gerçekleştirdik. Biz internet mağazası olduğumuz için yeni sezon ürünlerinde de yüzde 10’luk bir indirim var. İndirim, mağazamızdaki bütün ürünlerde var. Bizim indirim dönemimiz Ocak ayının sonunda başlar kademeli kademeli olarak artar ve Mart ayının sonunda da son bulur” ifadelerini kullandı. 
 
“Bizim, indirim konusunda rakibimiz yok”
Sezon sonu indirimleri hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye çapında vatandaşların en çok tercih ettiği firma olan Köroğlu Mağazasının Müdür Yardımcısı Cumhur Biçer; “Bizim satışlarımız genelde elden ödemeli oluyor. Biz sadece sezon sonu diye bakmıyoruz. Her sezon sonu geldiğinde indirimler yapıyoruz, o yüzden mağazamızda hep indirim mevcut. Kış sezonundan sonra yeni bir indirim başlattık, bu kampanya da Eylül ödemeli. Yani, müşteri geliyor ürünü alıyor ve ödemesine Eylül ayında başlıyor. Bizim, indirim konusunda rakibimiz yok. Çünkü hem elden taksit imkânı sunuyoruz, hem ürün alındıktan 6 ay sonra ödemesi yapılıyor ve bir de ürüne göre 30 ay ya da 20 ay taksit imkanında bulunuyoruz. Bu, vatandaşlara müthiş bir kolaylık anlamına geliyor. Biz hiç bir müşterimizi zor durumda bırakmıyoruz. Müşterinin taksit ödeme günü geldiği zaman, ödeyemeyeceği bir durum söz konusu ise geliyor bize bildiriyor ve biz de duruma göre 1 ay, 2 ay müşteriyi sıkıntıya sokmuyoruz” dedi.
 
“Kar oranlarımız çok düşük, o yüzden indirim mecbur hale geliyor”
Ürünlerde indirim yaparak vatandaşların daha çok ilgisini çektiklerini ve alışveriş-lerini kolaylaştırdıklarını söyleyen personel sorumlusu Hasan Gündoğdu; “Biz, mağaza olarak her zaman indirim yapıyoruz. Şuanda kış sezonundaki ürünlerin kullanma zamanları geçiyor onları bitirmek istediğimiz için indirimdeyiz. Ama dediğim gibi, bizde indirim hep var. Müşteriyi başka türlü çekemiyoruz, çünkü Demircioğlu Caddesinde bulunan bütün mağazalar çok sıkıntılı. Özellikler hastanenin dışarı taşınması, bu esnafı çok zor duruma soktu. Eskiden bu caddede, insan kaynardı ama şimdi sadece araba var. Vatandaş indirimi gördüğü zaman mağazaya geliyor ve ürün almak istiyor. Ürünlerimiz kaliteli, indirimde olmayan ürünleri de piyasa fiyatına göre daha ucuza satıyoruz. Biz, 1-2 senedir, ürün fiyatlarında hiç artış yapmadık indirim yapıyoruz fakat zam yapmıyoruz. Zaten kar oranlarımız çok düşük, o yüzden indirim mecbur hale geliyor” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş